Wekelijks in De Orkaan: de agenda en tips voor dit weekend, de rest van de week en nog verder vooruit.

Alles op het gebied van uitgaan, kunst, cultuur, tentoonstellingen, expo’s, beurzen, optredens (pop, rock, folk, jazz, rap, klassiek, hedendaags), evenementen, theater, cabaret, jubilea, veilingen, films, lezingen, kids-activiteiten, sport, rommelmarkten, politieke evenementen en films.

We werken alvast een paar maanden vooruit. Tips en suggesties? Stuur ze via Twitter, Facebook of mail naar De Orkaan.

Check ook de Zaanse Evenementen Kalender.

DEZE WEEK

Woensdag 24 januari

 • Wijkcentrum Dirk Prins organiseert een trainingsmiddag weerbaarheid voor senioren. Deze training vermindert een ongemakkelijk gevoel op straat, 14.30-16.30 uur. Kosten Euro 2,00 per persoon, inclusief koffie of thee. Opgeven bij Wijkcentrum Dirk Prins, A.G. Verbeekstraat 35, 1501 RM Zaandam. Telefoon 075-6310707. E-mail info@dirkprins.nl
 • Lezing over het Huis van Hilde (Archeologiecentrum Castricum), Het Weefhuis, Zaandijk, 20:00

Donderdag 25 januari

 • Lezing ‘Mystiek en kunst: oog in oog’ door Kick Bras, Doopsgezinde Vermaning Zaandam, Zaandam, 20:00
 • Jamsessie traditional Jazz & Swing, De Kapiteinshut, Zaandam, 20:30

Vrijdag 26 t/m zondag 28 januari: Nationaal Theaterweekend (voorstellingen voor € 10, NachtParade, festiviteiten en rondleidingen in het Zaantheater). Met o.a. Ashton Brothers en De Kleine Zeemeermin.

Vrijdag 26 januari

 • Talentklas van FluXus: Talentenconcert, Verkadezaal van FluXus, Westzijde 148 in Zaandam. Aanvang is 19.00 uur en de entree is gratis.

 • Bridgen bij KLTV in Krommenie, Rosariumlaan. Aanvang 13.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom. Melden bij Wim Boon (06-44456349) of Piet Neeft (06-12699784). De kosten bedragen 2 euro, de eerste consumptie is gratis.
 • Om 10.00 uur wordt op de Joodse begraafplaats aan de Westzanerdijk de Holocaust herdacht. Leerlingen van de Dijk-west zijn daarbij aanwezig en lezen gedichten voor. Rita Visscher is namens het gemeentebestuur aanwezig, evenals het Hoekmanfonds en het 4 en 5 mei Comité Zaanstad. Rabbijn Spiero spreekt en er worden bloemen gelegd. (Op 27 januari is het internationaal Holocaust Memorial Day.)

LANGLOPENDE PROJECTEN

T/m woensdag 31 januari: Expositie Tania Engelchor in Goeds Design Store, Stormhoek 45, Zaandam.

T/m 18 februari 2018: Honig Breethuis expositie over de Zaandijker witpapierfabrikanten Jan Aggesz. Kool en Jan Jacobsz. Kool, bekend onder de firmanaam J. Kool & Comp. Zij behoorden met enkele andere Zaanse papierfabrikanten, zoals Honig, Breet en Van der Ley, tot de vooraanstaande vervaardigers van witpapier. Lagedijk 80 te Zaandijk, donderdag t/m zondag van 13.00-16.00 uur, op zondag 17 december tot 17.00 uur.

T/m 2 maart: topstukken uit Westzaan in de hal van het stadhuis.

Tot 17 februari: Ria Hotting in De Cacaoboon, Lagedijk 142b Zaandijk, di. t/m vr. van 09.30 tot 17.30 uur, zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur.

T/m 26 maart 2018, fotoclub Zaanland in Torenerf, Wormer.

T/m 1 april 2018: Fotoproject Streets of the World, Hembrugterrein, Zaandam

T/m eind mei. Foto-expositie ‘roofvogels en uilen in de Zaanstreek’ van de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek in Torenerf, Prins van Oranjestraat 1 in Wormer. Iedere werkdag van maandag t/m vrijdag geopend voor het publiek van 09.00 tot 16.30 uur.

Havik, foto: Jan v.d. Geld

KOMENDE MAANDEN

Zaterdag 27 en zondag 28 januari: Nationaal Theaterweekend (Voorstellingen voor € 10, NachtParade, vrolijke festiviteiten én rondleidingen in het Zaantheater). Met o.a. Ashton Brothers en De Kleine Zeemeermin.

Zaterdag 27 januari

 • Culturele Raad Zaanstad: psychiater en schrijver Bram Bakker over depressies (hardlopen helpt. “De shit eruit, de feel good stofjes erin. Zo simpel werkt het”), seks en geluk. Verkadefabriek, Westzijde, 20:30.
 • Knollendam – WSV’30 (voor het eerst in 80 jaar!)

Zondag 28 januari

 • Kerkje Krommeniedijk: Uit het Noordhollands Blazersensemble spelen een aantal spelers in een kleine bezetting werken van onder andere Copland en Janácek. Het ensemble wordt gevormd door Njola Ritzen (fluit), Ikina van der Aar en Jeroen van Veldhuizen (hobo), Madelon Kooij en Maartje Peek (klarinet), Christiaan Poel (hoorn) en Karel Bruin (fagot). Het concert is gratis, in de pauze wordt een collecte gehouden voor het beheer en behoud van dit kerkje. De deuren zijn om 14.30 uur open. Begin: 15.00 uur.
 • Musicalpresentaties van de cursisten van Theater MUS met vier musicalgroepen. Verkadezaal van FluXus, Westzijde 148, Zaandam. Programma: OTJE! (om 11.00 en om 13.30 uur) naar het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt; en ‘Doornroosje doet alsof’ met kinderen tussen de 10 en 12 jaar, om 16.00 en om 19.00 uur.

 • Schatgraven in Natuurmuseum Zaandam, met leden van geologische vereniging Amathysta: goud delven, edelstenen zoeken en haaientanden (onder) uit zand zeven.

Vrijdag 2 februari

 • Om 15.30 wordt in de hal van het Zaanlands Lyceum bij de plaquette herdacht dat vele Joodse leerlingen en leerkrachten de oorlog niet hebben overleefd en er wordt ook stil gestaan bij het feit dat op 14 januari 1942 alle Joodse leerlingen de scholen in de Zaanstreek moesten verlaten om in Amsterdam naar Joodse scholen te gaan. Leerlingen van de school organiseren de bijeenkomst samen met leraar Jeroen Paap. Inmiddels hangt aan de buitenmuur een bordje waarop aangegeven staat dat er in de hal van het gebouw een plaquette te zien is.

Zondag 4 februari

 • Literaire Salon Mens Durf Te Lezen, Zaantheater, 16:00

Maandag 5 februari

Donderdag 8 februari

 • Lezing Zaanse vormgever en graficus Jan Schoen over Zaanse vormgeving van 1900 tot nu. FluXus, Klaas Katerstraat 7b, Zaandam. Aanvang: 20.00 uur, deur open om 19.30 uur.

Vrijdag 9 februari

 • Basisschool de Voorzaan herdenkt om 11.00 uur bij het monument op de hoek van de Prins Hendrikkade, dat daar 10 mensen van het verzet zijn geëxecuteerd als vergelding voor de executie door het verzet van twee foute Zaankanters. Bij de herdenking zijn ook vertegenwoordigers van de Gemeente, het Hoekmanfonds en het 4 en 5 mei Comité Zaanstad aanwezig om bloemen te leggen.

Zondag 11 februari

 • Eerste inleverdag voor de 2e kans expositie bij Zaans Groen, 13.00 – 17.00 uur. Ook maandag 12 februari, donderdag 15 februari en donderdag 22 februari (telkens 15.00 – 18.00 uur).
 •  Zaans Eenakter Festival, vanaf 12:00 uur, Zaantheater.

Zaterdag 17 februari

Zondag 18 februari

 • Vermaning Wormerveer: Artemisses met Hester Henzepeter, sopraan, Karin Langendonk, mezzo-sopraan en dwarsfluit en Peter van de Kamp, piano
 • Fortepianiste Megumi Tanno in het Honig Breethuis met stukken van Mendelssohn en Robert en Clara Schumann.

 • Zaans Zilver, een open podium voor 60-plussers in de Albert Heijnzaal van het Zaantheater met zang, muziek, dans en theatrale acts.

vrijdag 23 februari

 • Mini Matthäus, Bach’s Matthäus Passion in een intieme, solistische versie van anderhalf uur, maar met alle donder en bliksem en tranen, Zuidervermaning Westzaan.

Maandag 26 februari

 • Herdenking van de Zaanse Februaristaking. Tienduizenden Zaankanters legden het werk neer uit protest tegen de Jodenvervolging. Dat gebeurde in navolging van de Amsterdamse staking de dag daarvoor. Er worden bloemen gelegd bij het monument op de Wilhelminabrug. Dat monument is gemaakt door Truus Oversteegen, die met haar vriendin Hannie Schaft en haar zuster Freddie actief waren in het Noord-Hollands verzet. Een aantal leerlingen van de Dijk-oost, dat het monument heeft geadopteerd, zal ook de herdening bijwonen.09.30 Inloop in de foyer van het Zaantheater
  09.50 Naar het monument op de Wilhelminabrug
  10.00 Burgemeester J. Hamming kondigt een minuut stilte aan
  Na het herdenkingsmoment is er gelegenheid tot het leggen van bloemen
  10.20 Burgemeester J. Hamming houdt een toespraak
  Afsluiting met muziek en informeel samenzijn

Zondag 4 maart

 • Fluxus inspiratiesessie bij Podium de Flux met Globetrotter en topgitarist Joep Pelt: het verhaal van de blues.

Donderdag 8 maart

 • Internationale vrouwendag, het Zaanse Hannie Schaft comité organiseert een bijeenkomst bij het monument voor Hannie Schaft en Jan Bonekamp aan de Westzijde t.o. de Vermaning. Leerlingen van de Hannie Schaftschool, de school die het monument heeft geadopteerd, zullen gedichten voordragen. Na een toespraak worden bloemen gelegd door diverse organisaties. De bijeenkomst begint om 11.00 uur. Na afloop is er koffie in de Vertoeving aan de overkant van het monument.

Zondag 18 maart

Zondag 15 april

Zaterdag 21 april

23 mei

 • WK Volleybal Heren kwalificaties: 20.00 uur Luxemburg – Nederland (Topsportcentrum Koog aan de Zaan)

24 mei

 • WK Volleybal Heren kwalificaties: 20.00 uur Nederland – Moldavië (Topsportcentrum Koog aan de Zaan)

25 mei

 • WK Volleybal Heren kwalificaties: 20.00 uur Griekenland – Nederland (Topsportcentrum Koog aan de Zaan)

Zondag 27 mei