Waarheen? (voorzichtig op pad): Kwis, Hem, films, regenboogbier…

In verband met de coronacrisis zijn alle grote evenementen t/m 1 september afgelast. Maar vanaf 1 juni is er wel een beperkt aanbod. En veel online…

Video’s en Hart voor Zaankanters Kwis online, crowdfunding Het Hem begonnen, Ramadan-voedselbank-maaltijd, sporten in de buitenlucht…

Per 1 juni mogen bioscopen, restaurants, cafés en culturele instellingen (concertzalen en theaters) open voor maximaal 30 personen en 1,5 meter afstand (bezoekers moeten reserveren). Ook musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen. Dus zelf checken bij Zaantheater, De KunstGreep en de Kaasfabriek. De Bieb is nu al weer open.

Sportclubs trainen weer met jeugdleden. Zwemmen in De Crommenije, de Slag en Zaangolf met speciale regels. W.D.T. (Weerbaar Door Training) met karate in het Twiske, op het grasveld voor het beheersgebouw, vanaf 19.15 uur, dinsdag en donderdag (zomermaanden).

Vanaf 1 juli gaat de Protestantse Gemeente Zaandam weer reguliere kerkdiensten organiseren voor maximaal 100 personen.

Per 1 juli gaat – als er geen nieuwe coronagolf komt – het maximum aantal bezoekers voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen naar naan 100. Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen.

Tips en suggesties? Stuur ze via Twitter, Facebook of mail naar De Orkaan.

Films & Video

 • Vanaf 1 juni zijn films beperkt mogelijk bij Pathé en De Fabriek. De Fabriek heeft ook een online-platform: Picl.
 • De korte Thuisfilm ‘Proef Date’ (Gert van Veen, Zaandam) speelt deels in de Zaanstreek, te zien via Facebook.
 • Op zoek naar Tante Clara met Tessa en Ryanne. (juffen van Et Buut bij Stadsboerderij Darwinpark op Youtube).
 • Op zondag 11 oktober organiseert VZN (Videoclub Zaanstreek Noord) tijdens IFIKZ (Festival Zaanse Industriecultuur) het filmfestival “Zaanse Industrie toen en nu” in de Stoomhal Wormer met historische en actuele films. De organisatie vraagt Zaankanters films en foto’s te maken van de Zaanse Industrie: bijvoorbeeld een impressie of een reportage. De voorwaarden staan op videoclubzaanstreeknoord.nl.

Voorstellen

Events (in het ‘echt’ en online)

 • Shoot us with love… Crowdfunding-campagne van Het Hem begonnen, inmiddels is bijna 10 procent van de benodigde € 40.000 binnen. Kijk bij Voor de Kunst.

Vrijdag 29 mei 

 • Tweede editie van de Hart voor Zaankanters Kwis om geld in te zamelen voor Zaanse bedrijven, organisaties of kleine zelfstandigen die door de Corona-crisis zijn gedupeerd. Tijdens de eerste editie deden 700 deelnemers mee en was de opbrengst € 6.000. Ook nu werken prominente Zaankanters mee, zoals Ellie Lust, Expeditie Robinson-winnaar Hugo Kennis en comedians Rayen Panday en Lennette van Dongen. De kwis is een initiatief van Wij zijn Zaankanters van PvdA Zaanstreek en de Culturele Raad Zaanstad. Vanaf 20.00 uur via YouTube en op www.hartvoorzaankanterskwis.nl.  Geluksprofessor Patrick van Hees en cabaretière Marjolijn van Kooten presenteren de kwis.

Vrijdag 5 juni 

 • Het eerste flesje Zaans Regenboogbier, met de naam Mon Cherry (Zaanse Regenboog en Brouwerij Hoop) wordt aangeboden aan wethouder Gerard Slegers. Voor de presentatie zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, neem contact op met Brouwerij Hoop, info@hoopbier.nl
  De presentatie is bij Lab-44, Middenweg 44, Zaandam, om 16.00 uur.

regenboogbier hoop

Woensdag 10 juni

 • De 13e keer de Nationale Buitenspeeldag van Jantje Beton die “door de huidige situatie een historische dag gaat worden”, zonder grote speelevenementen Via www.buitenspeeldag.nl veel tips.

Maandagavond 22 juni

 Maandag 1 juni

 • Expositie in de Kunstgenieloods, (bij Fort aan den Ham), Busch en Dam 13, Uitgeest, van 11.00 uur tot 17.00.

roze-bril copy

Expositie Marijke Habernickel in Bullekerk (zodra kerk weer open gaat)

expo bullekerk

 19 september

 • Jeugdkoor Bel Canto Oostzaan: Een lotje uit de loterij, De Kunstgreep, 14:00 en 20:00

Komende weken (doorgang niet gecheckt)

maandag 6 juli t/m vrijdag 10 juli

 • Theaterschool Thomuz organiseert Summerschool waarin kinderen aan musical werken om deze aan het einde op te kunnen voeren voor de familie. In basisschool De Vuurvogel in Zaandam, aanmelden

4 t/m 8 augustus

 • Huttenbouw Zaandijk, Dr. J.J. van der Horststraat 2 B, voetbalveldje ZFC-gebouw Zaandijk

9 t/m 13 augustus

 • Huttenbouw Krommenie op grasveld aan de Van Allenstraat

30 september

 • Dolly Dots met de nieuwe show ‘Sisters on tour’ in het Zaantheater

Vrijdag 13 november en zaterdag 14 november 

 • nationale en internationale bluesartiesten in Zaandam, tweedaagse editie van Blues aan de Zaan, Podium de Flux
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *