Waarheen? Winterbierfestival, Roots aan de Zaan met Altan, Lichtjes in de Vermaning Krommenie…

Dit weekend o.a.: Winter Wonderland, toneelgroep WTG met ‘Raammomenten’, matineemiddag met zeemansverhalen, Roots aan de Zaan met Althan (foto), lichtjes in de Vermaning Krommenie en Noorderkerk Zaandam, kerstverhaal en kerstmuziek, Dickens Kerstmarkt, cabaretvoorstelling ‘Drift’, mensenrechtenfestival ‘Recht voor Z’n Raap’, Danny Bryant bij de Flux en exposities in Zaansgroen en Weefhuis

Verderop deze week: Zaans Celluloid filmavond in het Weefhuis, Babel Zaans architectuurplatform en Harry Slinger, Marjolijn Touw en Rob van de Meeberg samen op de planken in “Als de Kerstman komt in de Jordaan!” in Dorpshuis de Kwaker.


Kerstmarkten, Kerstconcerten, het Kerstverhaal, Winterfestival, Kerst op Zee, workshops kerststukken maken, herdenkingsbijeenkomsten, Kinderkerst Wandelviering en Winter-lichtjes-wandeling… In de decembermaand is de kerst over te vinden en te beleven. Wij maakten daarom een apart overzicht van de kersmarkten en kerstconcerten.


Zaterdag 10 december

 • Winterbierfestival Wormer met bier van Breugem, Hoop, Brouwerij Kees, X brewing, Be+er, Eanske, Moersleutel, Pronck, Dampegheest, Ramses, Lowfive, Gooimeer, Toekomst, Broer en zus, Vrolijcke jonker, Den drull en Dimitris. Voor bierliefhebbers van 15.00 – 21.00 uur. Locatie: Sporthal Wormer.
 • Vuur & Licht! Voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Hemlab. Kerst en Oudjaar zijn de feesten van licht en vuur. Deze middag kunnen kinderen van 15.00 – 17.00 uur proefjes doen zoals ijzer laten vonken en kaars in een blikje voor thuis gieten. Deelname kost € 12,00. Locatie: Barndegat 6-8, Zaandam.
 • Soli Kerstvoorstelling. Maarten Peters en Co Vergouwen mogen meedoen. Een zeer sfeervolle kerstvoorstelling, met een knipoog naar “A Christmas Carol” voor jong en oud. Van 20.00 – 22.30 uur. Locatie: Noorderkerk Zaandam Heijermansstraat 127 Zaandam.
 • Shantykoor ‘Zilt’ verzorgt de matineemiddag ‘Kerst op Zee’ in de Wormerveerse Vermaning. De middag is gericht op kinderen tot 12 jaar waarbij zeemansverhalen worden verteld en zeemansklussen worden geleerd. Samen worden er zeemansliedjes gezongen. De middag begint om 15.00 uur en is gratis voor kinderen t/m 12 jaar. Voor begeleiders is de toegangsprijs € 10,00. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Roots aan de Zaan organiseert het optreden van de band Altan. De band bestaat uit Mairéad (zang, viool), Ciarán Curran (bouzouki), Mark Kelly (gitaar) en Martin Tourish (accordeon). Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 35,00 (voor leden € 25,00). Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal/Fluxus) (foto boven)
 • Toneelgroep WTG speelt de toneelvoorstelling ‘Raammomenten’ in theater de Kaasfabriek. Een familie, die tijdens een pandemie worstelt met opgelegde beperkingen, wordt gevolgd. De voorstelling is vandaag van 20.15 – 21.30 uur. (Ook op 11-12 om 12.00 uur en 15.30 uur). Kaarten kosten € 17,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen in Zaandam. Werk van de Zaanse kunstenaars als Chris Jansen, Ru van Rossem, Arnold de Lange, Rein van Briemen, Peter Louman, maar ook van kunstenaars als Jan Wolkers, Klaas Gubbels, Henk van Vessem en Nic Jonk. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13:00 – 17:00 uur – vrij entree – ook op 11, 17, 18 december. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Opening kunstexpositie van kunstenaar Hans van der Pluijm in Het Pand. De expositie is nog tot en met de tweede week van januari 2023 te bezoeken. Locatie: Zuiddijk 7, Zaandam.
 • (Verkoop)expositie Zaans Grijs bij het Weefhuis. De expositie bestaat vooral uit werk van Gerrit Jan de Geus (1908 – 1975), maar ook van kunstenaars zoals Adriaan Bosboom en Peter Teeling. De expositie is van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Ook op 11, 17 en 18 december. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Werk van Peter Teeling
 • De Aya Memoriam Foundation organiseert vanaf 18.00 uur de herdenking Lichtjes in de Vermaning. Tijdens de herdenking worden namen genoemd van degene die u zich wil herinneren, een lichtje wordt aangestoken. Er wordt live muziek verzorgd door Monique en Ed (MOED). Locatie: Noorderhoofdstraat 46, Krommenie.
 • Het kerstverhaal uitgestald in de Bonifatiuskerk. Kerststallen, kerstgroepen en andere kerstversieringen zijn te bewonderen tussen 13.00 – 16.30 uur. De toegang is vrij. Locatie: Oostzijde 12, Zaandam.
 • Christian van Eijkelenburg treedt op met de cabaretvoorstelling ‘Drift’ bij Podium Oost-Knollendam (POOK). De voorstelling begint om 20.30 uur. Kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 95, Oost-Knollendam.
 • Indoor Winter Festival bij North Sea Venue. In de line-up staan house (classics), deephouse, techno en trance. Het festival duurt van 16.00 – 02.00 uur. Kaarten zijn vanaf € 44,50 te koop. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Op de Dag van de Mensenrechten organiseren Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland en Amnesty Zaanstreek het mensenrechtenfestival Recht voor Z’n Raap in Zaandam. Tijdens het festival wordt er van 13.00 – 17.00 uur door tien Zaanse bands opgetreden op twee podia bij Fluxus, één voor Singer/songwriters en één voor bands. De toegang is gratis, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor War Child. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

zondag 11 december

 • Toneelgroep WTG speelt de toneelvoorstelling ‘Raammomenten’ in theater de Kaasfabriek. Een familie, die tijdens een pandemie worstelt met opgelegde beperkingen, wordt gevolgd. De voorstelling wordt vandaag om 12.00 uur en 15.30 uur gegeven. Kaarten kosten € 17,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen in Zaandam. Werk van de Zaanse kunstenaars als Chris Jansen, Ru van Rossem, Arnold de Lange, Rein van Briemen, Peter Louman, maar ook van kunstenaars als Jan Wolkers, Klaas Gubbels, Henk van Vessem en Nic Jonk. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13:00 – 17:00 uur – vrij entree – ook op 17, 18 december. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • (Verkoop)expositie Zaans Grijs bij het Weefhuis. De expositie bestaat vooral uit werk van Gerrit Jan de Geus (1908 – 1975), maar ook van kunstenaars zoals Adriaan Bosboom en Peter Teeling. De expositie is van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Ook op 17 en 18 december. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Kindercollege over versteend hout door expert Erwin Kaspers in natuurmuseum E. Heimans. In 30 minuten vertelt hij over het ontstaan van fossielen en hoe oud ze kunnen zijn. Tijdens zijn college laat hij beelden zien en er is een kleine expositie aanwezig. Het eerste college begint om 13.30 uur, het tweede om 14.30 uur. De toegang kost € 4,00 voor kinderen vanaf 3 jaar (volwassen begeleiders gratis). Locatie: Thijssestraat 1, Zaandam.
Ammoniet – foto Xander Kaspers
 • Wereldlichtjesdag voor de Zaanstreek in de Noorderkerk. Een herdenkingsbijeenkomst voor ouders en familie van overleden kinderen die jaarlijks, en wereldwijd wordt gehouden op de 2de zondag van december. Tijdens deze bijeenkomst wordt er voor ieder overleden kind een kaarsje aan gestoken, de namen worden opgenoemd en de bijeenkomst wordt verder omlijst met live muziek, gedichten e.d. Inloop van 18.15 – 18.45 uur om een kaarsje aan te steken. De bijeenkomst begint om 19.00 uur. Locatie: Heijermansstraat 127, Zaandam.
 • Bariton Emmanuel Franco en pianiste Mirsa Adami treden op in de Wormerveerse Vermaning. Het optreden is van 15.00 – 17.00 uur. Kaarten kosten € 20,00 (t/m 12 jaar € 5,00 en 13 – 25 jaar € 11,00). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Mirsa Adami en Emmanuel Franco
 • Mens Durf te Lezen – ‘Op de vuist met Cornelis Vreeswijk’. De middag begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,60. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • De Britse gitarist en bluesman Danny Bryant treedt op bij Podium de Flux. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 13,00 (excl. € 1,80 servicekosten) in de voorverkoop. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Artzaanstad organiseert een tafelgesprek in het kader van de tentoonstelling Human – Nature, de duo-expositie van Sandra Kruisbrink en Sam Drukker. Het event start om 14.30 uur en duurt een uur. Reserveren kan door te mailen naar shyzelle@artzaanstad.nl. Locatie: Locatie: Grote Hulzen 11, Zaandam (Hembrugterrein).

Verderop deze week:

Maandag 12 december

 • Hans Pielkenrood vertelt over de geschiedenis van de Pielkenroodondernemingen in Zaanidijk en Assendelft. De lezing begint om 20.00 uur in de Wormerveerse Vermaning. Kaarten kosten € 7,50 (voor leden van ’t Nut gratis). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Geschiedenis van de Pielkenroodondernemingen

Woensdag 14 december

 • Zaans Celluloid filmavond in het Weefhuis in Zaandijk. Oude filmbeelden uit de Zaanse historie gepresenteerd door Frans Hoving. De avond begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 10,00 en kunnen worden gereserveerd via www.hetweefhuis.nl/reserveren/. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Jeugd en kinderboekenschrijver Marjolijn Hof geeft tussen 10.00 – 12.00 uur een gastles ‘kinderverhaal schrijven’ bij Fluxus Verkadefabriek. Deelname kost € 20,00. Locatie: Westzijde 168, Zaandam. 
 • Babel Zaans architectuurplatform brengt met de première van een korte documentaire en de eerste Jaap Schipperlezing een eerbetoon aan de Zaanse architect Jaap Schipper (1915-2010). De avond begint om 19.00 uur. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Donderdag 15 december

 • Harry Slinger, Marjolijn Touw en Rob van de Meeberg samen op de planken in “Als de Kerstman komt in de Jordaan!” Met actrice/zangeres Rosa Mee, cabaretier/zanger Evert de Vries, Bert Stoots (piano) en René Trok (accordeon), ook op 16 t/m 18 december in Theater Dorpshuis De Kwaker en van 21 t/m 26 december in Theater Het Zonnehuis. Informatie en kaartverkoop: www.nederlied.nl. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan (Dorpshuis De Kwaker) / Zonneplein 30, Amsterdam-Noord (Het Zonnehuis),
 • Groei & Bloei Zaanstreek-Waterland organiseert een workshop ‘kerststukken maken’. De workshop wordt om 14.00 uur en 20.00 uur gegeven in het Bartel Jacobszcentrum. Kosten bedragen € 25,00 (voor leden € 20,00). Opgeven kan vóór 25 november bij Bertine Loor: 0299-416020 of be.loor@live.nl. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
Workshop ‘kerststukken maken’

Vrijdag 16 december

 • Harry Slinger, Marjolijn Touw en Rob van de Meeberg samen op de planken in “Als de Kerstman komt in de Jordaan!” Met actrice/zangeres Rosa Mee, cabaretier/zanger Evert de Vries, Bert Stoots (piano) en René Trok (accordeon), ook op 17 en 18 december in Theater Dorpshuis De Kwaker en van 21 t/m 26 december in Theater Het Zonnehuis. Informatie en kaartverkoop: www.nederlied.nl. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan (Dorpshuis De Kwaker) / Zonneplein 30, Amsterdam-Noord (Het Zonnehuis), Debora & Nol treden op met Christmas, Jazz, Famliy and Friends in de Bullekerk. Het optreden begint om 20.00 uur. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • The Bruceband speelt songs van Springsteen bij Podium de Flux. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 22,00 in de voorverkoop en € 24,00 aan de deur (excl. € 1,80 reserveringskosten). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Voor de derde keer vindt de Kerstlichtjestocht in ’t Kalf. Van 16 t/m 23 december zijn op meerdere plekken in ’t Kalf tussen 16.30 – 19.30 uur kersttaferelen te zien. Voor kinderen is er tevens een puzzeltocht. Het begin- en eindpunt is bij de Zaankerk. Het deelnameformulier en de route zijn te vinden op zaankerk.nl/kerstlichtjestocht. Locatie: Drielse Wetering 50, Zaandam.
 • Kerstlichtjestocht Oostzaan op 16, 17, 18, 23 en 24 december. Het NGK Oostzaan (Het Witte Kerkje) en de PG Oostzaan (de Grote Kerk) organiseren samen met mensen van de Paaskerk Zaandam deze kerstlichtjestocht. De tocht is een zelf te lopen route door Oostzaan, langs diverse tuinen waar een klein stukje van het kerstverhaal is uitgebeeld. Starten kan tussen 17.00 en 18.30 uur bij de Grote Kerk. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • De laatste Zaanse Regenboogborrel in 2022 wordt gehouden in buurtcentrum De Lorzie. De borrel wordt gehouden van 15.00 tot 17.00 uur. Locatie: Marktplein 3, Wormerveer.

Zaterdag 17 december

 • Vuur & Licht! Voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Hemlab. Kerst en Oudjaar zijn de feesten van licht en vuur. Deze middag kunnen kinderen van 15.00 – 17.00 uur proefjes doen zoals ijzer laten vonken en kaars in een blikje voor thuis gieten. Deelname kost € 12,00. Locatie: Barndegat 6-8, Zaandam.
 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen in Zaandam. Werk van de Zaanse kunstenaars als Chris Jansen, Ru van Rossem, Arnold de Lange, Rein van Briemen, Peter Louman, maar ook van kunstenaars als Jan Wolkers, Klaas Gubbels, Henk van Vessem en Nic Jonk. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 18 december. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • (Verkoop)expositie Zaans Grijs bij het Weefhuis. De expositie bestaat vooral uit werk van Gerrit Jan de Geus (1908 – 1975), maar ook van kunstenaars zoals Adriaan Bosboom en Peter Teeling. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Harry Slinger, Marjolijn Touw en Rob van de Meeberg samen op de planken in “Als de Kerstman komt in de Jordaan!” Met actrice/zangeres Rosa Mee, cabaretier/zanger Evert de Vries, Bert Stoots (piano) en René Trok (accordeon), ook nog op 18 december in Theater Dorpshuis De Kwaker en van 21 t/m 26 december in Theater Het Zonnehuis. Informatie en kaartverkoop: www.nederlied.nl. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan (Dorpshuis De Kwaker) / Zonneplein 30, Amsterdam-Noord (Het Zonnehuis).
 • Het barbershopkoor ‘Whale City Sound’ stopt na 38 jaar en geeft een ‘Farewell Night’ in de Maria Magdalenakerk. Het optreden begint om 20.15 uur en de toegang is gratis. Aanmelden kan via  bbswhalecitysound@gmail.com. Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.
 • Voor de derde keer vindt de Kerstlichtjestocht in ’t Kalf. Tot en met 23 december zijn op meerdere plekken in ’t Kalf tussen 16.30 – 19.30 uur kersttaferelen te zien. Voor kinderen is er tevens een puzzeltocht. Het begin- en eindpunt is bij de Zaankerk. Het deelnameformulier en de route zijn te vinden op zaankerk.nl/kerstlichtjestocht. Locatie: Drielse Wetering 50, Zaandam.
 • Kerstlichtjestocht Oostzaan op 17, 18, 23 en 24 december. Het NGK Oostzaan (Het Witte Kerkje) en de PG Oostzaan (de Grote Kerk) organiseren samen met mensen van de Paaskerk Zaandam deze kerstlichtjestocht. De tocht is een zelf te lopen route door Oostzaan, langs diverse tuinen waar een klein stukje van het kerstverhaal is uitgebeeld. Starten kan tussen 17.00 en 18.30 uur bij de Grote Kerk. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • De voorstelling ‘Aanraken’ met Sylvia Hubers, Carola Vossen en Julia Henneman in de Wormerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 13,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Sylvia Hubers, Carola Vossen en Julia Henneman
 • Gitarist Ruben Hoeke viert samen met zijn band en speciale gasten zijn 30-jarig podiumjubileum bij Podium de FLux. De avond begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 22,00 in de voorverkoop en € 24,00 aan de deur (excl. € 1,80 reserveringskosten). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Mix Up @ PLAY room: een avond (van 19.00 – 22.00 uur) voor alle kleuren van de regenboog bij PLAY room. Onder het dansen kun je kijken naar de expositie ‘Spot on Zaandam. Locatie: Westzijde 99, Zaandam. 
 • Een top2000 quiz in de Grote Kerk. Onder het genot van een hapje, drankje, uitsluitend muziek uit de top2000 en quizmaster Pascalle kunnen teams meedoen. Inschrijven kan voor teams van 3 tot 5 personen en is gratis. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • Winter-Lichtjes-Wandeling in Krommeniedijk. Tijdens de lichtjeswandeling treden in het kerkje van Krommeniedijk zangkoor De Dijkers en Trio Wave (gitaar, fluit en zang) op. Kaarten kosten € 10,00 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen. Er zijn verschillende aanvangstijden. Kijk voor meer informatie en reserveren op www.kerkvankrommeniedijk.nl. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommeniedijk.
 • Het kerstverhaal uitgestald in de Bonifatiuskerk. Kerststallen, kerstgroepen en andere kerstversieringen zijn te bewonderen tussen 13.00 – 16.30 uur. De toegang is vrij. Locatie: Oostzijde 12, Zaandam.
 • Wintereditie Darwinparkfestival met o.a. een open podium, een (food)markt met kraampjes met lekker eten uit diverse windstreken en leuke producten, workshops, verschillende kinderactiviteiten en optredens van bands. Het festival is van 13.00 – 22.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: De Weer 82, Zaandam.
 • De FluXus Musical Academy speelt de kerstmusical ‘Zaanse Nachtmerrie’ bij de Verkadefabriek. Een griezelige Kerstcomedy voor de hele familie met een vleugje ‘grumor’ (griezelen én humor). De voorstelling begint om 18.30 en 20.30 uur. Kaarten kosten € 7,50 en zijn te reserveren via klantenservice@fluxus.nl. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.
 • Nieuwe Huys Concerten ‘MISIA!’ in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Vlaams ensemble Revue Blanche eert het leven van pianiste Misia Sert, de Koninging der Parijse salons. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Reserveren kan via www.nieuwehuysconcerten.nl. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Revue Blanche met Lore Binon (zang), Kris Hellemans (altviool), Anouk Sturtewagen (harp) en Carline Peeters (fluit)

Zondag 18 december

 • Lezing door Hans Luiten op de zondagmorgen van 11.00 – 12.45 uur in buurtcentrum De Vuister. De lezing gaat over “Wie is de Boeddha uit het tuincentrum?”. Deelname kost € 8,00 en aanmelden kan via info@devuister.nl. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen in Zaandam. Werk van de Zaanse kunstenaars als Chris Jansen, Ru van Rossem, Arnold de Lange, Rein van Briemen, Peter Louman, maar ook van kunstenaars als Jan Wolkers, Klaas Gubbels, Henk van Vessem en Nic Jonk. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • (Verkoop)expositie Zaans Grijs bij het Weefhuis. De expositie bestaat vooral uit werk van Gerrit Jan de Geus (1908 – 1975), maar ook van kunstenaars zoals Adriaan Bosboom en Peter Teeling. De expositie is van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Harry Slinger, Marjolijn Touw en Rob van de Meeberg samen op de planken in “Als de Kerstman komt in de Jordaan!” in Theater Dorpshuis De Kwaker. Met actrice/zangeres Rosa Mee, cabaretier/zanger Evert de Vries, Bert Stoots (piano) en René Trok (accordeon). Ook van 21 t/m 26 december in Theater Het Zonnehuis. Informatie en kaartverkoop: www.nederlied.nl. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan (Dorpshuis De Kwaker) / Zonneplein 30, Amsterdam-Noord (Het Zonnehuis),
 • Voor de derde keer vindt de Kerstlichtjestocht in ’t Kalf. Tot en met 23 december zijn op meerdere plekken in ’t Kalf tussen 16.30 – 19.30 uur kersttaferelen te zien. Voor kinderen is er tevens een puzzeltocht. Het begin- en eindpunt is bij de Zaankerk. Het deelnameformulier en de route zijn te vinden op zaankerk.nl/kerstlichtjestocht. Locatie: Drielse Wetering 50, Zaandam.
 • Kerstlichtjestocht Oostzaan. Het NGK Oostzaan (Het Witte Kerkje) en de PG Oostzaan (de Grote Kerk) organiseren samen met mensen van de Paaskerk Zaandam deze kerstlichtjestocht. De tocht is een zelf te lopen route door Oostzaan, langs diverse tuinen waar een klein stukje van het kerstverhaal is uitgebeeld. Starten kan tussen 17.00 en 18.30 uur bij de Grote Kerk. Ook volgend weekend op 23 en 24 december. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • Kinderkerst Wandelviering in Westzaan. De start van de mini-kerstwandeling is bij de poort van het Kerkhof. Tussen 17.00 en 17.45 kunnen kinderen aan de wandeling beginnen. Onderweg zijn een wijze, een herder, een engel, de herbergier en een levende kerststal.
 • De Zuidervermaning staat van 12.00 – 16.00 uur in het teken van natuur en klimaat(verandering). Antonet Warger en Emilie ten Klei exposeren foto’s van de noord- en zuidpool. Daarop zijn klimaatveranderingen te zien zijn. Ook zijn er kunstwerken van vilt over deze thema’s. Roselien Brondy leest gedichten voor en muzikale omlijsting wordt verzorgd door Rene Schmohl. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • De FluXus Musical Academy speelt de kerstmusical ‘Zaanse Nachtmerrie’ bij de Verkadefabriek. Een griezelige Kerstcomedy voor de hele familie met een vleugje ‘grumor’ (griezelen én humor). De voorstelling begint om 17.00 en 19.00 uur. Kaarten kosten € 7,50 en zijn te reserveren via klantenservice@fluxus.nl. Locatie: Westzijde 168, Zaandam
 • Tijdens het laatste MuziekHaven concert van dit jaar spelen Maria en Nathalia Milstein werken van Beethoven, Stravinsky & Richard Strauss. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Papenpad 12-13, Zaandam.

Maandag 19 december

 • Voor de derde keer vindt de Kerstlichtjestocht in ’t Kalf. Tot en met 23 december zijn op meerdere plekken in ’t Kalf tussen 16.30 – 19.30 uur kersttaferelen te zien. Voor kinderen is er tevens een puzzeltocht. Het begin- en eindpunt is bij de Zaankerk. Het deelnameformulier en de route zijn te vinden op zaankerk.nl/kerstlichtjestocht. Locatie: Drielse Wetering 50, Zaandam.

Dinsdag 20 december

 • Voor de derde keer vindt de Kerstlichtjestocht in ’t Kalf. Tot en met 23 december zijn op meerdere plekken in ’t Kalf tussen 16.30 – 19.30 uur kersttaferelen te zien. Voor kinderen is er tevens een puzzeltocht. Het begin- en eindpunt is bij de Zaankerk. Het deelnameformulier en de route zijn te vinden op zaankerk.nl/kerstlichtjestocht. Locatie: Drielse Wetering 50, Zaandam.
 • Workshop kerstukjes maken van 10.00 – 12.00 uur in buurtcentrum de Vuister. Er is volop materiaal aanwezig, maar je moet wel zelf een bloempot of mandje meenemen. Deelname kost € 15,00 en opgeven kan vooraf bij Hedy Mekx (06-11000064). Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
Workshop kerststukken maken

Woensdag 21 december

 • Voor de derde keer vindt de Kerstlichtjestocht in ’t Kalf. Tot en met 23 december zijn op meerdere plekken in ’t Kalf tussen 16.30 – 19.30 uur kersttaferelen te zien. Voor kinderen is er tevens een puzzeltocht. Het begin- en eindpunt is bij de Zaankerk. Het deelnameformulier en de route zijn te vinden op zaankerk.nl/kerstlichtjestocht. Locatie: Drielse Wetering 50, Zaandam.

Donderdag 22 december

 • Voor de derde keer vindt de Kerstlichtjestocht in ’t Kalf. Tot en met 23 december zijn op meerdere plekken in ’t Kalf tussen 16.30 – 19.30 uur kersttaferelen te zien. Voor kinderen is er tevens een puzzeltocht. Het begin- en eindpunt is bij de Zaankerk. Het deelnameformulier en de route zijn te vinden op zaankerk.nl/kerstlichtjestocht. Locatie: Drielse Wetering 50, Zaandam.

Vrijdag 23 december

 • Voor de derde keer vindt de Kerstlichtjestocht in ’t Kalf. Vandaag is het de laatste dag waarop er op meerdere plekken in ’t Kalf tussen 16.30 – 19.30 uur kersttaferelen te zien zijn. Voor kinderen is er tevens een puzzeltocht. Het begin- en eindpunt is bij de Zaankerk. Het deelnameformulier en de route zijn te vinden op zaankerk.nl/kerstlichtjestocht. Locatie: Drielse Wetering 50, Zaandam.
 • Het laatste weekend van de Kerstlichtjestocht Oostzaan. Het NGK Oostzaan (Het Witte Kerkje) en de PG Oostzaan (de Grote Kerk) organiseren samen met mensen van de Paaskerk Zaandam deze kerstlichtjestocht. De tocht is een zelf te lopen route door Oostzaan, langs diverse tuinen waar een klein stukje van het kerstverhaal is uitgebeeld. Starten kan vandaag en morgen tussen 17.00 en 18.30 uur bij de Grote Kerk. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.

Zaterdag 24 december

 • In de Bullekerk kruipt acteur en regisseur Bruun Kuijt in de rol van verteller, Scrooge, Marley en nog meer heerlijke figuren uit het beroemde ‘A Christmas Carol’. De middagvoorstelling begint om 15.00 uur en de avondvoorstelling om 20.00 uur. Kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Een kerstnachtdienst in de Kogerkerk. Voorganger ds Van Dorssen, Willem Tip bespeelt het romantische Kogerkerkorgel in onder andere de bekende Kerstsuite van Jan Zwart. De dienst begint om 22:00 uur en toegang is gratis. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de zaan.
 • Het laatste weekend van de Kerstlichtjestocht Oostzaan. Het NGK Oostzaan (Het Witte Kerkje) en de PG Oostzaan (de Grote Kerk) organiseren samen met mensen van de Paaskerk Zaandam deze kerstlichtjestocht. De tocht is een zelf te lopen route door Oostzaan, langs diverse tuinen waar een klein stukje van het kerstverhaal is uitgebeeld. Starten kan tussen 17.00 en 18.30 uur bij de Grote Kerk. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • Het muzikaal theatrale duo Esther Apituley en Hans Dagelet geven de voorstelling ‘Klokgelui’ in de Vermaning Krommenie. De voorstelling begint om 19.00 uur. De entree is vrij (er wordt wel een vrijwillige bijdrage aan het eind van de avond verwacht). Locatie: Noorderhoofdstraat 46, Krommenie.  
 • De Zaanse Schilderskring geeft een kerstexpositie in het Weefhuis. Voor deze expositie maakten de schilders werk naar een eigen gekozen onderwerp, stijl en techniek. De expositie is op 24, 25 en 26 december van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Zondag 25 december

 • De Zaanse Schilderskring geeft een kerstexpositie in het Weefhuis. Voor deze expositie maakten de schilders werk naar een eigen gekozen onderwerp, stijl en techniek. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Quirine Melssen brengt haar concert “REVEAL“ ten gehore in de Vermaning Krommenie. Het concert wordt van 16.00 – 17.30 uur gegeven. Kaarten kosten € 25,00 (incl. hapje en drankje). Je kunt ook blijven voor het kerstdiner. Een kaart incl. diner (van 18.00 – 20.00 uur) kosten € 37,50. Locatie: Noorderhoofdstraat 46, Krommenie.
 • De Kerstdienst in de Kogerkerk wordt opgeluisterd met trompetmuziek door Ernst van Rheenen. Voorganger pastor Van Steen. De dienst begint om 10:00 uur en toegang is gratis. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
Kogerkerk – Koog aan de Zaan

Maandag 26 december

 • De Zaanse Schilderskring geeft een kerstexpositie in het Weefhuis. Voor deze expositie maakten de schilders werk naar een eigen gekozen onderwerp, stijl en techniek. De expositie is van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Zaterdag 31 december

 • Groot Oudjaarsfeest in de Bullekerk, compleet met drankjes, hapjes, oliebollen, glitters, discobal en coverband The Telephones. De toegangsprijs is € 37,50 (incl. een glas bubbels rond de jaarwisseling). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Vanaf 1 december t/m eind januari: lichtroute met tien meer dan levensgrote lichtobjecten door het centrum van Zaandam.

Foto Fred Wolf

Van 27 november t/m 11 december op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 18.00 uur in PLAY room, Westzijde 99, Zaandam: 1000 self-portraits van David de Lange.

Van 8 oktober tot 24 december is de 12e editie van de jaarlijkse expositie ‘Natuurlijk Natuur’ te bezichtigen in Kunstgalerie en Lijstenmakerij Staphorsius. De galerie toont een uitgebreide collectie van beelden, tekeningen en schilderijen, allemaal geïnspireerd op de natuur, het landschap en het boerenleven. De expositie is vrij toegankelijk op dinsdag t/m zaterdag van 09.00 – 17.00 uur. Locatie: J.J. Allanstraat 287B, Westzaan.

Tot en met 31 december is de expositie van Hans Veldhuis in Chocolaterie De Cacaoboom te bezoeken. De expositie is vrij toegankelijk van dinsdag t/m zaterdag van 10.30 – 16.30 uur. Locatie: Lagedijk 142, Zaandijk.

Tot 4 januari 2023: In de schatkamer van de Verkade Experience in het Zaans Museum zijn de originele kunstwerken uit Verkade-album ‘Paddenstoelen’ uit 1929 te zien. De informatie over de groeiwijze, de verschillen tussen de soorten en de moeilijke Latijnse namen, wisselt auteur Jac. P. Thijsse af met grappige of opmerkelijke verhalen uit zijn eigen herinnering. Een kaartje voor het Zaans Museum kost € 12,50 voor volwassen, € 6,50 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar) en gratis voor kinderen t/m 3 jaar. Locatie: Schansend 7, Zaandam.

Van 12 november tot en met 8 januari 2023 is de expositie Human – Nature te bezoeken. In de expositie toont Artzaanstad tekeningen van Sandra Kruisbrink en schilderijen van Sam Drukker. Artzaanstad is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 en zondag van 12.00 – 17.00 uur. Locatie: Grote Hulzen 11, Zaandam (Hembrugterrein).

Expositie Human – Nature

Van 10 december t/m de tweede week van januari 2023 is de expositie van Henk van der Pluijm te bezichtigen in Het Pand. Locatie: Zuiddijk 7, Zaandam

2023

29 & 30 mei

 • Pinksterzaan, Zaanse schans
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *