In Utrecht, Amsterdam, Middelburg, Leeuwarden, Enschede, Tilburg, Rotterdam, Maastricht bestaan al University Colleges: internationale opleidingen voor studenten die op de campus gehuisvest worden, extra aandacht in het onderwijs krijgen en twee keer zoveel collegegeld betalen.

Waarom niet in Zaanstad vraagt hoogleraar onderwijssociologie Herman van de Werfhorst zich af?

Zaanstad zou moeten proberen meer hoger opgeleiden naar de Zaanstreek te trekken. Een mogelijkheid zou een University College Zaanstad zijn. Waarom niet de vlucht naar voren? Of dit College zich op “food” zou moeten richten weet ik niet; de “house of food” en “first in food” initiatieven zijn volgens sommigen grotendeels mislukt.

werfhorst-h-g-van-deEen andere sector waar Zaanstad zich op wil richten is de creatieve sector. Juist die sector is een van de Topsectoren van het Nederlandse wetenschapsbeleid; wetenschapsfinanciering behoort tot de mogelijkheden. En wat is, vandaag de dag, creatiever dan de game-industrie?

Een brede selectieve universitaire bachelor gericht op de game-industrie; met input vanuit de informatica, pedagogiek, psychologie, communicatiewetenschap, sociologie en bedrijfseconomie.

Eerder schreef Van de Werfhorst over de lage VWO/HAVO-instroom in Zaanstad.