Waarom?! Vluchtelingen in ’t Veldpark in 15 stappen en 5 minuten

Vrijdag arriveren waarschijnlijk de eerste vluchtelingen in het tentenkamp (Paviljoens volgens de gemeente) in het Veldpark.

Er komen er maximaal 500, en ‘in principe’ tot half december.

Maar de buurt is bang. Is de angst reëel of is het een kwestie van ‘wat de boer niet kent vreet ie niet.’? Weten wij genoeg over de achtergrond van de mensen die bij ons in het park komen schuilen? 

Overlast
Op de informatieavond in de Noorderkerk werd gepleit voor burgerwacht en avondklok. Hondjes konden niet meer uitgelaten worden, joggers moesten een rondje omlopen (dat willen ze toch zo graag?), er kon geluidsoverlast en parkeerdruk ontstaan. Ook was er angst voor loslopende mannen: kinderen moesten binnen blijven, vrouwen waren niet meer veilig. En misschien zaten er IS-strijders of gelukszoekers tussen.

Wie snapt het nog? 
Hoe zit het eigenlijk met die vluchtelingen? Waarom ontvluchten ze massaal Syrië? Wie vangen de meeste vluchtelingen op?
Wij proberen een probleem waar de hele wereld mee worstelt, en de Zaanstreek sinds kort ook, samen te vatten in 15 punten en 5 minuten. (Klik op foto hieronder voor virtuele rondwandeling in het kapotgeschoten Aleppo.)
Screen Shot 2015-09-29 at 20.17.31

1. Syrië
Syrië is een vruchtbaar land. Het Al-Sabil park in Aleppo ligt zo’n 4250 kilometer (42 uur rijden) verwijderd van ’t Veldpark in Zaandam. Sinds begin jaren ’70 wordt er geregeerd door de familie al-Assad. Het zijn dictators die in 2011, tijdens de Arabische Lente, onder vuur komen te liggen. De Arabische lente is een golf van opstand en ruzie in de Arabische wereld.

2.  Robinson
De al-Assadjes slaan terug en starten een wrede burgeroorlog. Het wordt een puinhoop. Groepen sluiten verbonden die uit elkaar vallen en sluiten nieuwe verbonden: het is net Expeditie Robinson, maar dan wreed en dodelijk.

3. Wreed
In de chaos grijpt IS z’n kans. Ze trekken het land binnen met de bedoeling er een Islamitische Staat van te maken. Als er een woord is dat erger is dan ‘wreed’ dan is het van toepassing op wat er nu gebeurt: massamoorden, onthoofdingen, verbranding, verkrachting, marteling, er worden chemische wapens gebruikt…

4. Klem
Het gewone leven wordt onmogelijk. Mensen zitten hartstikke vast tussen het zogenaamde regime, de opstandelingen en IS. Ze proberen te vluchten of worden uit hun huis verdreven. Meer dan 4 miljoen mensen gaan de grens over.

5. Buurtjes
Het overgrote deel komt terecht bij de buren: Egypte, Libanon, Irak, Jordanië. De rijke Arabische staten accepteren geen mensen in nood. Ga je schamen, Oman, Quatar en Koeweit! Zaandam is dan nog een wereld ver weg.
refugees

6. Europa
Niemand is ingericht op deze aantallen mensen, en niemand heeft om deze situatie gevraagd. Nee, ook de vluchtelingen zelf niet. In de kampen breken ziektes uit. En mensen leiden honger. Ze hebben het koud. Er is geen enkel teken dat het beter zal worden. In Europa zou het rustig zijn, daar kunnen ze misschien leven.

7. Egmond
Het grote Europa is niet voorbereid op zo’n hoop mensen. Voor ons -150.000 Zaankanters- is er dan nog niks aan het handje. Want de regel is: als hunnie Europa al zouden bereiken dan moeten ze toch in het land blijven waar ze voet aan wal hebben gezet. Geen centje pijn, de Noordzee is geen logische route.

8. Strand
In de zomer vertrekken veel Zaankanters naar Griekenland. Maar de all-inclusive-vakantie in hotel Petra krijgt een gekke wending als er mensen op het strand aanspoelen. Levend, maar ook dood. Beelden op tv zijn makkelijk te negeren, we zijn eraan gewend, maar ineens komen de verhalen van bekenden. Als er een gruwelijke foto opduikt van een stoere -maar dode- peuter op het strand lijkt de wereld wakker.
vluchtelingen

9. Burgers 1
Wegkijken is geen optie meer. Eigenlijk is de politiek nog niet zo ver, ze zijn te druk met het afschuiven van de verantwoordelijkheid lijkt het, maar overal starten burgers initiatieven om te helpen. Ook in de Zaanstreek.

10. Duitsland
De eerste die haar nek uitsteekt is Duitsland. Onze buren gaan 800.000 mensen helpen. Daarvoor vragen ze wel aan de EU of er serieus geprobeerd kan worden om samen tot een oplossing te komen.

11. Burgers 2
De eerste acties en de druk op de politiek om te helpen komen dan van ‘het volk’. Datzelfde volk is ook bang. Het onbekende maakt altijd angstig en deze mensen komen wel uit een heel andere cultuur.

12. Angst
De Islam bijvoorbeeld, staat inmiddels – onder andere door IS -, bekend als een gewelddadige godsdienst. Maar dit is juist het geweld dat deze mensen, moslims, christenen, atheïsten etc., proberen te ontvluchten. En er is angst dat mensen in doodsnood – die hier niet geboren zijn – voorrang krijgen op onze ouwetjes in Groenland. Weest gerust: deze krijgen nog altijd 30 keer meer van onze belastingcenten.
2. veldpark gras

13. Elk nadeel…
Veel van de mensen die vluchten, zijn gewoon naar school gegaan, of hebben gestudeerd. Deze potentiële arbeidskrachten zouden nog wel eens een oplossing kunnen betekenen voor het probleem van de vergrijzing.

14. Smartphones?!
Moeten we het daar nog echt over hebben? De naam zegt het al: smart. Zou jij je telefoon achterlaten als je vlucht? Je contact met de buitenwereld, je GPS?

15. Niks doen?
Dat kan toch helemaal niet? Toch? Toch? We hebben veel te winnen door te helpen. We hebben alles te verliezen als we wegkijken. Onze menselijkheid om maar iets te noemen. En het vermogen jezelf in de spiegel aan te kijken bij de volgende foto van een aangespoeld mens.

Deel dit artikel:

28 reacties

 • Rienk van der Molen

  Goed gedaan, Merel ‘Orkaan’ Kan! Dank, hiermee zet je ons weer even op aarde. En je subjectieve ondertoontje – dat mag ik wel.

 • Will

  Helpen is goed, maar ons overvolle landje vol proppen is niet de manier. Tevens grote cultuur verschillen, een vrouw is in hun ogen maar de helft waard van een man.

  Als je dat niet wil zien ben je blind…

  • Hans Kuyper

   Er zijn helaas nogal wat mensen op de wereld die zo over vrouwen denken, Will. Maar een gedachtenpolitie aan de grens lijkt me niet wenselijk. Bovendien, wat doen we met al die SGP’ers en aanverwante mannenbroeders die al eeuwen binnen zijn?

 • Will

  Grenzen moeten gewoon dicht Hans 😉

  Er leven hier al veel mensen in armoede. Er zijn amper woningen beschikbaar en dan moeten er duizenden vluchtelingen opgevangen worden…. Gaat nergens over.

  • Hans Kuyper

   O, bedoelde je dat.
   Ik was even op het verkeerde been gezet omdat je begon met ‘Helpen is goed’.
   Maar je had dus willen schrijven: ‘Helpen is goed als ik er geen last van heb, want ik ben evenveel waard als een man.’
   Inderdaad.
   Gaat nergens over.

 • Mark van Veen

  Kan iemand mij uitleggen waarom er zoveel mannen eerst komen die hun gezin in oorlogsgebied achterlaten? Die komen namelijk vaak later. En niet omdat de mannen eerst de moeilijke reis maken zodat het gezin weet hoe ze er moeten komen. En met betrekking tot arbeidskrachten, ruim 70% Somaliërs en ruim 50% Syriërs zitten blijvend in bijstand volgens CBS.

  • Hans Kuyper

   Je stelt een vraag, geeft zelf het antwoord en zegt vervolgens een ander antwoord te willen… De mannen die nu Europa bereiken, laten hun gezinnen niet in acuut gevaar achter maar in relatief veilige gebieden in Syrië zelf of net over de grens. Ze zijn op zoek naar inkomen en een toekomst die in hun eigen land en in de kampen al jarenlang onbereikbaar zijn. Sommige mensen noemen dat gelukszoekers, een mooi woord dat negatief bedoeld is. Maar je zou beter kunnen spreken van moedige realisten die het enige doen wat ze nog kunnen, als ze hun gezin niet te gronde willen laten gaan door de verwoestende oorlog in hun thuisland.

   • René

    Bovendien heb ik het idee dat mannen in sommige gevallen een doelwit voor Assad en IS zijn. Als men alleen al vermoed dat een man vraagtekens heeft bij het regime of het kalifaat is er al gevaar voor zijn leven. Vrouwen en kinderen zijn niet “belangrijk” genoeg om, buiten het “gewone” vrouwonvriendelijke klimaat, specifiek aan te vallen, wat ze ook zeggen/vinden. Het is voor mannen in de regio dus een stukje onveiliger.

 • Anna001

  Weet er eigenlijk nog wel iemand wat “delen” is? Wanneer een klein kind zijn speeltje vastklemt als een vriendje er even naar wil kijken, roepen we om het hardst dat hij wel moet leren delen. Dat zien we als zeer goede eigenschap van de opgroeiende kleuter. Zodra we volwassen zijn wordt het woord “delen” kennelijk uit de vocabulaire geschrapt! Wanneer zijn we daar mee opgehouden? We hoeven niets te verliezen we kunnen nog steeds delen!

 • Robert

  Leuke teksten van Kan maar duidelijk niet gehinderd door feitelijke kennis. Laat ik mijn repliek voor nu maar beperken tot haar opmerkingen over Assad. Even dit lezen, Merel, voor de nodige nuance https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bashar_al-Assad

  Nog een keyword om te Googlen: “petrodollar”. Connect de dots.

 • Barend

  Nee Merel. Omtrent de vluchtelingen wordt veel in de media geschreven. Teveel want er worden vele negatieve verhalen en filmpjes gepubliceerd waardoor mensen angst in geboezemd word. Dit zijn opruiende verhalen en filmpjes. Aan de andere kant staan er ook vele te positieve verhalen en filmpjes op internet waarin voorbij gegaan wordt aan de echte wereld. Zo ook jouw stukkie! Wij moeten met zijn allen uit zien te vissen wat realiteit is en daarmee een mening zien te vormen, en vooral de angst niet de boventoon te laten voeren. Zodra wij het helder kunnen zien zouden we deze groep mensen goed kunnen opvangen. Tevens kunnen we dan een onderscheid maken of mensen echte vluchtelingen zijn of economische migranten én of er criminelen tussen zitten. In jouw stukkie ga je aan de angst die onder de mensen leeft voorbij, even dacht ik nog dat je het ging bagataliseren. Door de vele te negatieve berichten in de media, die vaak dus nep zijn, zal deze angst dus in geboezemd zijn. Maar dat Dijkhoff en Zijlstra de laatste dagen al zeggen dat er in AZC’s onze normen en waarden heersen, als reactie op kinderbruidjes, en dat shariazoekers hier niets te zoeken hebben. Wil al zeggen dat er wat aan de hand is en dat sommige angsten niet ongegrond zijn. Eigenlijk is het te gek voor woorden dat een Dijkhoff en Zijlstra dit moeten zeggen. Één van jouw punten, elk nadeel, is dat de asielzoekers vaak hoog opgeleid zijn. In Syrië hebben rebellen overheids printers bemachtigd waarmee men tegen betaling een nep, maar nu door die printers, officieel paspoort kan verkrijgen. Waarin dan ook zou kunnen komen te staan dat je raketgeleerde was in Syrië en voorzitter was van een WO2 committee. Of dit ook weer een hoax was kan ik niet zeggen, maar er circuleerd een nep Syrisch paspoort met een foto van Rutte op internet als voorbeeld. Meest objectieve bericht zijn de vechtpartijen in AZC’s. Tel daarbij op de opmerkingen van Dijkhoff en Zijlstra en je moet concluderen dat er echt wel iets niet goed gaat en dat een beetje angst gelegitimeerd is. Zodra men dit wegwuift, of bagataliseerd, zal er grote angsten blijven en wantrouwen tov asielzoekers blijven bestaan en komen we met zijn allen nooit tot een oplossing. Jouw stukkie is een poging tot het wederom verkrijgen van een “document van goed gedachten-gedrag”. Zodra je in je volgende stukkies realistisch gaat doen krijg je deze van mij. Let wel; dat realisme is niet perse mijn realisme, ook ik ben bezig om mij een zuivere mening toe te doen. Door al die negatieve én positieve zooi die je af en toe leest is dat best moeilijk. Ga jij daar aub ook niet aan meedoen, dat is een voorzitter van dat committee niet waardig. Wees aub wél objectief en niet alleen relevant. P.S. Om qua berichtgeving alles te lezen/volgen en daarbij het kaf van het koren te scheiden, moet je tegenwoordig 5 kwartier per uur de media volgen.

  • Merel Kan

   BB (Beste Barend), dank voor je uitgebreide reactie.
   Dat document van goed gedachten-gedrag mag je in je zak houden, je moest eens weten hoe slecht ik soms denk.

 • Barend

  Kom op Merel. Al zou je het document dan niet juist van mij willen aannemen, doe het dan wel voor de goede zaak waar ik het over heb. Vele mensen, ook ik, proberen uit het woud van berichtgeving een serieuze objectieve en eerlijke mening te vormen. Met jouw stukkie, hoe goed bedoeld ook, draag je (nog)niet helemaal daaraan bij. Het mist wat, misschien objectiviteit. En anders zou je beter maar niets moeten plaatsen, want dan ben je net zo “slecht” bezig als al die andere te negatieve berichtgevers. Kom op, zet die constante twitterende vinger eens stil en ga vanuit de gedachtengoed van dat committee eens objectief aan het schrijven.

  • Barend

   Ja Jan, weer zo’n nietszeggend filmpie. 0,2% klinkt nog altijd milder dan 20.000 in vol ornaat. Ook door te zeggen dat ze een zware en gevaarlijke reis ondergaan kan je ook weer 2-zijdig uitleggen. 1) Och zielig en kijk eens ff wat ze er voor over hebben voor vrijheid, dus haal alles maar binnen, of 2) Begin er dan ook niet aan, de kans op asiel is te klein dus blijf allemaal maar weg. Die foto van die Aylan is verschrikkelijk(Aylan)maar het wordt misbruikt door allebei het spectrum van de onderbuikers. Misplaatst om die foto te gebruiken om mensen op een verkeerd been te zetten voor de “goede” of “slechte” zaak.

 • Barend

  Kijk net op NOS-teletekst. Dat niet bekend staat als opruiend of wegkijkend. Er staat op pag 125: “Alarm Duitse politie over AZC’s”, en verhaald over de dagelijkse vechtpartijen tussen Syriërs en Afghanen en tussen de diverse islam-stromingen. Dat er dus daadwerkelijk iets niet goed gaat is dé werkelijkheid. De angsten onder buurtbewoners van bv het noodopvang gebeuren in Zaandam is dus zeker wel gegrond lijkt mij. Dit is toch een ding waarmee een ieder rekening mee moet houden of niet. Kijk als Faber beveiliging krijgt bij een buurtbijeenkomst over de noodopvang, wat zelfs maakt dat haar auto niet goed geparkeerd staat, waarom is er dan voor de buurtbewoners zo weinig aan beveiliging geregeld? Faber moest zelfs nog na een vraag van een buurtbewoner vragen aan de politie of er een telefoonnummer aangemaakt kan worden waarmee een buurtbewoner direct de politie aan de lijn krijgt. Dit is de werkelijkheid Merel, dat zie jij toch ook?

  • Hans Kuyper

   Beste Barend, er zijn twee nummers waarmee je direct de politie bereikt. De meeste mensenkennis die wel.
   Dat er onrust is in asielcentra in Duitsland is uiterst verontrustend – voor de bewoners van die centra. Ik heb in de media nog niet gelezen over gevaar of zelfs maar overlast voor de omwonenden als gevolg hiervan.
   Concluderend: wie de afgelopen dagen het internet in de gaten heeft gehouden, moet helaas constateren dat er meer dreiging uitgaat van sommige buurtbewoners richting de burgemeester, dan van de vluchtelingen richting de buurt.

   • Hans Kuyper

    ‘Mensenkennis’ is een verzinsel van mijn toetsenbord. Ik bedoelde te schrijven ‘mensen kennen’.

   • Barend

    Nee Hans, ook jij gaat er allemaal te lichtvaardig mee om. Een buurtbewoner vroeg om een direct telefoonnummer speciaal voor problemen omtrent de noodopvang. Daarbij vroeg hij om een lijn waarmee men direct contact had met de politie en niet eerst een keuzemenu te moeten doorlopen. 112 wil je natuurlijk alleen bellen in acute nood. Zou jij niet kunnen indenken dat deze voorziening er misschien maar beter wel is al is het alleen maar om buurtbewoners gerust te stellen? Dat jij niets leest op internet over problemen rondom de AZC’s daar kan ik niets aan doen. Ik kom er wel een aantal tegen. En trouwens wat denk je er van dat als die Politie er niet zou zijn wat er dan gast gebeuren? Doden onder de AZC bewoners! Zitten we daar op te wachten dan?

 • Barend

  Gelezen op FB van ene Bart Kouwenberg, zoekende naar een middenweg:

  ENG..

  Dat er mensen zijn die vinden dat asielzoekers mogen verzuipen, vind ik eng.
  Maar dat er mensen zijn die in het Arabisch posters met “welkom” voor de ramen hangen en ze doodknuffelen, vind ik ook eng.
  Dat een gesjeesde kunstenaar in zijn uppie Zwarte Piet kan verneuken vind ik eng. Maar dat er mensen zijn die vinden dat alle zwarten moeten oprotten vind ik ook eng.
  Dat islamitische asielzoekers christenen afmaken in AZC’s vind ik eng.
  Maar dat een geblondeerde limbo op 34 zetels staat vind ik ook eng.
  Dat er mensen zijn die alle asielzoekers over één kam scheren, vind ik eng.
  Maar dat onze wet uithuwelijken van kinderen niet aan kan pakken, vind ik ook eng
  Dat ik wellicht over 15 jaar wakker wordt gemaakt door minarettengejank vind ik eng. Maar dat er moskeeen in de fik gestoken worden, vind ik ook eng.
  Grenzen dichtgooien vind ik eng.
  Maar een asielzoeker die een crimineel delict pleegt niet het land uit kunnen zetten, vind ik ook eng.
  Asielzoekercentra zien als één brok ellende vind ik eng.
  Maar asielzoekers die het er vinden stinken en weglopen vind ik ook eng.
  Op sociaal media alle opruiende Hoaxen voor zoete koek slikken en delen vind ik eng.
  Maar álles bagatelliseren met een geitenwollensokken smile, vind ik ook eng
  Dat er tweestrijd in mijn hoofd is, vind ik eng.
  Maar dat er in heel politiek Nederland geen enkele leider in staat is, om met gezond en sociaal verstand en daadkracht de zaken te regelen en een duidelijke visie op de toekomst heeft om de tweestrijd in ons land te beteugelen, dat….. dat vind ik pas echt eng.

  Haat-reacties gooi er er gelijk af. Die vind ik ook eng.

  (Voor de liefhebbers die het niet eng vinden, delen mag.)

 • patricia

  Hoi, je hebt het over smartphones he, toch?? “Je vlucht niet zonder”
  Misschien stomme opmerking….Waarom vluchten ze wel zonder vrouw en kind? Of is dat een raar detail? “Die laten we later overkomen” Zijn die niet meer in gevaar dan een smartphone

 • Barend

  Patricia. Dat is geen raar detail. De echte reden zou objectief onderzocht moeten worden. Tot die tijd blijft het een punt van discussie, en héél makkelijk negatief te be-/veroordelen. Aan de andere kant wordt er ook heel snel een te makkelijke reden voor gegeven. Een ander voorbeeld is dat een deel van de vluchtelingen economische vluchtelingen zijn, zie een aantal reacties terug. Een negatief bedoelde kwalificatie daarvoor is “gelukszoekers”. Hans Kuyper noemt ze liever “moedige realisten”, waaruit blijkt dat het maar net is hoe je er tegenaan kijkt of eigenlijk tegenaan wil kijken. Waar een ieder aan voorbij gaat, die óf aan de linkerkant óf aan de rechterkant staat, is om objectief alles te kunnen bekijken en daardoor stappen te kunnen doen. Daarbij zou je je bv kunnen afvragen wat halen wij binnen( zouden er terroristen tussen kunnen zitten), maar ook; er zitten geheid schrijnende gevallen tussen die verschrikkelijke dingen meegemaakt hebben. Hoe vangen we die op? Is daar expertise voor? (Om die mensen te helpen, maar ook om waar mogelijk problemen te voorkomen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *