Wanneer zijn de Sinterklaasintochten van 2022?

Dit jaar hebben we tot dusver 10 Zaanse Sinterklaas-intochten kunnen vinden. Ook dit jaar is er geen grote intocht in Zaandam op de Burcht waar de burgemeester de Sint ontvangt.

HERSTEL. “Ook in Koog aan de Zaan lijkt het voor het tweede opvolgende jaar niet te lukken” schreven we. Maar dat klopt dus niet. Er is WEL een intocht. Het is zelfs de eerste aankomst in de Zaanstreek.

Hebben we een Sint-intocht of evenement gemist? Mail het ons.

Koog aan de Zaan

Na twee jaar zonder intocht komt Sinterklaas dit jaar ook weer naar Koog aan de Zaan. Op zaterdag 12 november zal Sinterklaas om 14.00 uur aankomen onder het Coentunnelviaduct (naast Woudt) en vervolgens welkom geheten worden op het podium op het kerkplein. Om ca. 14.45 uur start hij zijn rondrit door Koog a/d Zaan, om vervolgens rond kwart over drie nog een tussenstop te maken op het Troelstraplein en zijn rijtuig te verlaten om daar nog de nodige kinderen een handje te geven. Voordat Sinterklaas aankomt zullen er vanaf ca. 13.30u op het kerkplein alvast gezellige sinterklaasliedjes worden gedraaid o.l.v. Muziekpiet.

In Koog werd ook een crowdfundingactie gestart, maar bracht te weinig op. Kennelijk is er op een andere manier financiering gevonden.

Krommenie

In Krommenie zet de Sint voet aan wal op 12 november om 15.30uur. Vanaf 15.15 uur is het feest op de kade bij de Zuidervaartdijk. Daarna zal de stoet vertrekken vanaf het Weiver, via de Heiligeweg om te eindigen bij het Rosariumplein.

Oostzaan

Sinnterklaas en zijn pieten komen zaterdag 12 november 2022 om 14.00 uur aan in de Twiske Haven in Oostzaan.

Westzaan

Op 12 november komt de Sint naar Westzaan. Aankomst per boot om 17.00 uur met zijn Pieten op het Julianaplein. De stoet vertrekt om 17.30 via de Overtoom, het Zuideinde en de J.J. Allanstraat naar de Kerkbuurt. Rond 18.45 uur arriveert de stoet bij de Weelbrug. Vanaf dat punt gaat Sinterklaas per voet verder tot bij het podium van ’t Reghthuys. De Sint logeert elk jaar in ’t Reghthuys in Westzaan. In Westzaan zijn acties aangekondigd door Zaankanters Tegen Racisme (ZaTeRa).

Wormer

Op zondag 13 november komt de Sint aan in Wormer. De tocht begint bij het gemeentehuis om 14.00. Daarna trekt de Sint met zijn gevolg door het hele dorp. Het duurt tot 16.30 uur.

Wormerveer

Op zaterdag 19 november komen de Sint en zijn Pieten weer aan in Wormerveer. Rond 14.00 uur legt de vloot aan in de Zaanbocht voor De Jonge Prins. Ontvangst op het balkon van De Jonge Prins om 14.20; daarna begint de optocht via Marktstraat, Krommenieërweg, Lindenlaan, Essenstraat, Paul Krugerstraat, Marktstraat, Zaanweg, Dubbelebuurt, Celebesstraat, Borneostraat en Wandelweg naar het eindpunt de oude Brandweerkazerne.

Zaandijk

Sinterklaas brengt ook dit jaar een bezoek aan Zaandijk en wel op zaterdag 19 november! Omdat de Sint zijn bezoek vorig jaar “giga vet gaaf!” vond, maakt hij ook dit jaar een rijtoer door Oud Zaandijk. Om 17.00 uur wordt hij feestelijk ontvangen door ons organisatiecomité in de Valkstraat (nabij ingang AAK) en tamboerkorps De Saen. Hij maakt vervolgens samen met het korps en meer dan 30 Pieten een rijtoer door Oud Zaandijk. De toer eindigt om 18.00 uur op het Schoolpad (achter Spar-Guisweg).

In Zaandijk loopt dit jaar een Glutenvrije Piet mee tijdens de intocht van Sinterklaas. Deze speciale Piet voorziet kinderen met coeliakie en glutensensitiviteit van glutenvrije kruidnoten van Liberaire.

Zaandam

Zaandam Zuid organiseert op 19 november de intocht op de Burcht in Zaandam. Aankomst om 14.00 uur, het duurt tot 16.00 uur. Er is geen tocht door de buurt maar alleen een feest op de Burcht zelf. Volgens het Sint-comité komt dat door de bedreigingen die zijn geuit door Zaankanters Tegen Racisme (ZaTeRa).

De ‘grote’ intocht met de burgemeester ging vorig jaar ook niet door. Als reden werd toen corona gebruikt, maar de discussie rond Zwarte Piet zal ongetwijfeld ook een rol hebben gespeeld. Dit jaar lijkt die aankomst en intocht ook niet plaats te vinden. Ook bij Stadshart Zaandam is geen informatie..

Oostknollendam

Op 20 november, om 12.00 uur aankomst bij woonboot Humpy Dumpy (Oostknollendam-Noord), daarna optocht door het dorp naar het Dorpshuis.

Assendelft

Op zondag 20 november vanaf 13.30 uur op het Koppieplein in Assendelft, Dorpsstraat 350. Met dans en muziek, een knutselhoek en pietenparcours! Programma: 13.30 uur: doe mee als hulppiet, 14.00 uur: begroet Sint op het plein, 15.00 uur: uitzwaaien.

Nog geen informatie over eventuele intochten in Westknollendam en Jisp.

Afbeelding boven uit Sinterklaasmuseum in Westzaan.

Lees ook: Demonstraties tegen Zwarte Piet bij intochten Zaandam en Westzaan

Kamer van de Sint in Westzaan
Deel dit artikel:

3 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Koog aan de Zaan liet op het laatste moment weten wel door te gaan.
  Geen grote intocht op de Burcht….wel intocht op de Burcht ?
  Gelukkig dat Zaandam Zuid het wel voor elkaar heeft gekregen want als het aan de gemeente Zaanstad ligt liggen de smoezen wel klaar.
  Tis maar waar je je geld aan uitgeeft hè….is die paar duizend Euro nou zo’n probleem één keer per jaar Zaanstad ?

  • Jaap Meeuwsen

   O, lees net dat de leges voor vergunningen waarschijnlijk volgend jaar fors omhoog gaan.

   Voor een b-categorie evenement gaat een vergunning straks € 1.013 kosten, dat was € 208,95
   De Sinterklaasfeesten van o.a. Westzaan en Zaandam-Zuid vallen onder die categorie.

   Dan kunnen we het dus vanaf volgend jaar wel op de buik schrijven want dan is het niet meer op te brengen.
   Dank je wel Zaanstad, goed gedaan weer 🙁

 • H. Jansen

  Waarom staat Westknollendam er niet bij. Hoort toch ook bij Zaanstad. Oostknollendam niet.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *