De Orkaan blijft in beweging. Elke week hoor je de Warming Up op de Orkaan podcast waarin we vooruitblikken op het Zaanse sportweekeinde en bellen met een gast over een wedstrijd die de komende dagen op het programma staat.

Deze week praten we bij met Mick van den Bree, coach van waterpolo ZV de Zaan dames 1. Er is de laatste maanden veel gebeurd. Na de bekerwinst in Den Haag en de vreemde ontknoping in Euro cup waar de ploeg brons pakte is het nu tijd voor de play offs om de landstitel. De Zaan eindigde 2e in de Eredivisie achter Polar Bears en speelt deze vrijdag (thuis) en zaterdag (uit) de kwartfinale wedstrijden tegen PSV. Mocht er een beslissingswedstrijd nodig zijn dan wordt die zondag gespeeld in zwembad de Slag in Zaandam. In de podcast hoor je Van den Bree over hoe de ploeg de nederlaag in de halve finale van de Euro cup verwerkte en toeleeft naar de play offs.

‘Tegen TriΓ«ste hebben we het Europees zelf weggegeven in het laatste kwart. Dat hakte erin. In plaats van de andere halve finale te bekijken besloot ik met de dames terug te gaan en samen te eten. In de avond was er ontspanning en speelden we gezamenlijk het spel Weerwolven. Daarbij moet je even in een andere rol stappen. Daar werd weer gelachen en tijdens de troostfinale was iedereen er enorm op gebrand. We hebben nu iets tastbaars.

De wedstrijden tegen PSV in de play offs moeten wij gewoon in twee keer winnen. Dat zijn we aan onze stand verplicht. De voorbereidingen op deze wedstrijden zijn wel anders dan bij Europese wedstrijden. We zijn vooral fysiek bezig geweest en niet zozeer met het analyseren van de tegenstander. De druk om kampioen te worden is er altijd maar was vorig jaar groter omdat het verschil met de concurrenten groter was dan nu. Dat neemt niet weg dat we maar één doel hebben en dat is landskampioen worden. We nemen geen genoegen met een tweede plaats.’

Verder vertelt Van den Bree over hoe hij groeit als coach en leert van zijn speelsters.

‘Wat ik wel geleerd heb van de dames is voor mij als relatief jonge coach hoe je kunt omgaan met de dames. Je wilt een bepaalde afstond behouden maar soms moeten ding ook even heel direct gezegd worden. Ik ben ook coach van een herenteam geweest. Het stuk man tegen man, even helemaal uit je plaat gaan, voelde toen natuurlijker dan wanneer ik dat tegen dames zou doen. Maar het is ook fijn om te merken dat het soms prima wel kan bij deze ploeg waar het klopt en die op het hoogste niveau wil acteren. Niet alles hoeft met een fluwelen handschoen en zaken mogen benoemd worden. Al is dat het grootste deel van het jaar niet nodig omdat we meer winnen dan verliezen.’

Wanneer de Zaan PSV weet uit te schakelen speelt het team over twee weken de halve finale.

Naast het interview neemt Edwin Kleiss in het overzicht de belangrijkste wedstrijden van het weekend door in het voetbal en de overige sporten. Het interview hoor je vanaf 3.44 minuten in de podcast.

De Orkaan podcast is te beluisteren via SoundcloudSpotify en alle podcast apps.

Hier alle Warming Up’s tot dusver.

Door: Edwin Kleiss. Foto: ZV de Zaan.