‘Wij kunnen ons zeker nog opladen voor de beslissingswedstrijd.’ Niets bleek meer de waarheid dan die woorden van de Zaan coach Mick van den Bree. Zijn damesteam van ZV de Zaan prolongeerde zondagmiddag de landstitel in het waterpolo door in een allesbeslissende wedstrijd in Ede te winnen van Polar Bears, de tegenstander die in de eerste twee wedstrijden zo taai was. Ditmaal brachten penalty’s geen uitsluitsel maar werd het 9-12.

De Zaan schoot uit de startblokken, na vierentwintig seconden was het Maud Koopman die liet zien waarvoor de Zaan was gekomen. Dat was scoren. Binnen de kortste keren liep de Zaan uit naar 0-3 via Nerida Drewes en Lotte Happe. Na een eerste doelpunt van Polar Bears liep de score in het eerste kwart op naar 1-6. Daar moest het publiek in zwembad de Peppel even van bijkomen in de eerste korte pauze.

In geen van de eerste twee wedstrijden in deze finale had de Zaan zo’n grote voorsprong. Toch lieten de Zaansen Polar Bears weer terugkomen in het tweede kwart van de wedstrijd door zelf maar twee doelpunten te maken en vijf doelpunten weg te geven. Zo was de ruststand 6-8.

In het derde kwart zette dit beeld door. Polar Bears scoorde er twee waar bij de Zaan alleen Malissa van Rijn tot scoren kwam. Met 8-9 was het weer spannend en gingen de ploegen de laatste acht minuten van de finales in.

Ook gisteren vierde de Zaan al feest na overwinning op Polar Bears. (Foto: Edwin Kleiss.)

De spanning was van de gezichten af te lezen in het laatste deel van de wedstrijd. Met nog exact vijf minuten op de klok was het Takyiwa Sam die de hoop weer terugbracht bij de Zaan, 8-10. Kort daarna was het Narida Drewes die de 8-11 maakte waarop het meegereisde Zaanse publiek van zich liet horen. Met nog drie en een halve minuut te spelen en een twintig seconden uitsluiting voor Polar Bears speelster Storm Willemsen kon de Zaan de wedstrijd in het slot gooien, dat lukte helaas nog niet. De laatste drie minuten gingen van start met de vraag of de Zaan het rustig kon uitspelen tot een nieuwe landstitel.

Met nog twee minuten op de klok schoot Polar Bears maar net over het doel van Britt van den Dobbelsteen. Het zat er blijkbaar niet meer in. Kort daarna was er wel een strafworp die werd benut door de thuisploeg. Met nog anderhalve minuut was de voorsprong twee doelpunten, 9-11. In de laatste minuut verzuimde Polar Bears van dichtbij te scoren. Nerida Drewes voegde nog een doelpunt toe aan de feestvreugde, 9-12. Het was gespeeld. Een uniek waterpoloseizoen voor de Zaan is afgesloten met de dubbel (beker en landstitel) voor zowel de dames als de heren en een derde plek voor de dames in de Euro cup.

Door: Edwin Kleiss. Foto’s Edwin Kleiss en screenshots livestream Polar Bears op Youtube.