De dames van ZV de Zaan hebben de eerste set om de landstitel in het waterpolo verloren. Nadat de heren van de Zaan zich vorige week voor het eerst in het bestaan kroonden tot de beste van Nederland spelen de vrouwen dit weekend om hun landstitel te verlengen. In Ede werd de eerste finalewedstrijd tegen Polar Bears na penalty’s verloren met 15-14. De Zaankanters kunnen aan de bak morgen in eigen zwembad de Slag.

Na een kleine minuut opende Nerida Drewes de score voor de Zaan. Dat stond niet symbool voor het scoreverloop in het eerste kwart van de wedstrijd. Beide ploegen scoorden slechts tweemaal. In het tweede kwart nam de Zaan afstand op het scorebord. Via Maud Koopman, Nerida Drewes, Bente Rogge en Takyiwa Sam stond het het na vijf minuten in deze fase plots 2-6. Toch kwam Polar Bears nog voor rust goed terug in de race. Halverwege de wedstrijd was de stand 4-6.

Tweede helft.

Zo soepel als het in het tweede kwart begon, zo moeizaam was de derde periode. Bente Rogge opende de tweede helft wel met twee doelpunten maar ook daar kwam Polar Bears van terug met twee treffers. Daarna liep het ook steeds gelijk op in de stand. De Zaan kwam onder druk te staan en had nog geluk dat Polar Bears voor de derde keer in deze wedstrijd een strafworp miste. Britt van den Dobbelsteen zij geprezen op het Zaanse doel. Even leek de Zaan te moeten inboeten qua voorsprong, de thuisploeg kwam tot op één doelpunt terug, uiteindelijk behield de Zaan na drie kwart van de wedstrijd twee punten in de plus. Met 8-10 begonnen de ploegen aan het slotoffensief, de vierde periode. De wedstrijd lag nog helemaal open.

In het laatste kwart van acht minuten leek de Zaan wat meer berekenend te spelen. Polar Bears nam het initiatief maar de ballen gingen er maar niet in. Er werd steeds niet gescoord en de Zaan leek rustig af te wachten tot een opening zich zou aandienen waarin de wedstrijd over de streep kon worden getrokken. Tot die tijd was het een kwestie van goed verdedigen, Polar Bears had er geen antwoord op. Met nog 3.21 minuten te spelen was het toch Polar Bears dat scoorde, 9-10. De Zaan liet toch een gaatje vallen en Storm Willemsen bracht de spanning namens Polar Bears tot een kookpunt. Die ploeg kreeg dan ook zelfvertrouwen en begon aan het slotoffensief. Ondertussen moest het ook oppassen dat de Zaan niet nog zo’n mooie befaamde aanval zou opzetten en zou scoren. Het harde werken wierp vruchten af, met nog 45 seconden te spelen was het Aniek Roekevisch die 10 – 10 maakte. Een time out volgde namens de Zaan waarin de hoofden op scherp moesten worden gezet. In die laatste momenten moest de Zaan zien te voorkomen dat de wedstrijd zou uitdraaien op penalty’s. Een winnaar moest er komen, penalty’s kwamen er.

ZV de Zaan dames tijdens de bekerfinale van 2024. Ook tegen Polar Bears. Die werd gewonnen.

Penalty’s

Na de tos mocht de Zaan beginnen aan de pingelreeks. Bente Rogge legde aan voor de eerste Zaandamse poging en raakte met een bal die net onder de Edense arm van de keeper doorging. Na de gelijkmaker van Polar Bears maakte Maud Koopman via de onderkant van de lat de tweede voor de Zaan. Ook de tweede van Polar Bears ging foutloos. Het was Lieke Rogge die de derde mocht nemen voor de Zaan en raakte. Polar Bears raakte het aluminium van de paal en de Zaan leek de gelukkige te worden. Lois den Ouden bracht de stand op 12-14. De druk lag op de schouders van Laura Schinkel die aanlegde namens Polar Bears. Feilloos schoot zij binnen waardoor Malissa van Rijn het voor de Zaan zelf moest afmaken. Ook zij raakte de paal. Polar Bears was terug in de wedstrijd en scoorde 14-14.

Een 1 op 1 penaltyreeks moest uitkomst brengen. Namens de Zaan verscheen de zeer ervaren Lieke Rogge voor keepster Laura Steenbeek die het schot wist te keren. Iris Wolves maakte het af en Polar Bears staan 1-0 voor in de finale ‘best of three’. De Zaan dames van coach Mick van den Bree moeten flink aan de bak om de landstitel in Zaandam te houden. Zaterdagavond om 19.00 uur zal de spanning in zwembad de Slag te snijden zijn tussen deze twee aan elkaar gewaagde tegenstanders. Bij winst van de Zaan zal er zondag een beslissende wedstrijd worden gespeeld. Wederom in Ede, om 14.30 uur.

Door: Edwin Kleiss. Foto: Screenshot livestream Polar Bears – ZV de Zaan dames. Foto bekerfinale: Hanny van den Dobbelsteen.