Op zeer overtuigende wijze hebben de mannen van ZV de Zaan de waterpolo landstitel in de wacht gesleept. Tegen regerend kampioen Donk werd in de finale tweemaal met ruime cijfers gewonnen. Na de winst van zaterdag in eigen bad (13-9) werd zondagmiddag het goud binnengehaald (4-15).

Drie seizoenen achter elkaar ging het fout in de finale tegen GZC Donk uit Gouda maar nu is de sportieve revanche daar. Voor het eerst in de historie is ZV de Zaan heren 1 de beste van Nederland. In Gouda kwam Donk in de eerste helft nog wel eens terug in de wedstrijd maar kwam de winst nooit echt in gevaar voor de Zaan.

De eerste periode begon redelijk gelijkwaardig. Donk opende de score en tot 2-4 liep het gelijk op in de score. De Zaan werd beter en verzuimde de 2-5 te maken. In het tweede kwart werd er niet veel gescoord. Donk scoorde uit een penalty en kort daarna was het weer aan de Zaan. Op slag van rust scoorde Don Rempt met een fraaie boogbal de 3-6.

Wedstrijd op slot

Kort na de rust was het nog tweemaal de Zaan. Via Corver en Lucas die er 3-8 van maakten. Donk vroeg gelijk een timeout aan. Die mocht niet baten. Donk had ook geen geluk want raakte tweemaal de lat en scoorde pas de vierde en al laatste goal van de wedstrijd toen de Zaan even met twee man minder zwom. De Zaandammers gooiden de wedstrijd dit kwart in het slot. Het stond 4-11 toen het laatste hoofdstuk begon.

‘De koelkast kan wel open’ klonk het op de livestream. Het besef was er ook bij de spelers. De Zaan heren hingen de slingers nog even op met vier doelpunten maar een wedstrijd was het niet meer. De missie van coach Andreas Miralis en zijn mannen is geslaagd. De Zaan is na het winnen van de beker nu eindelijk ook landskampioen.

Vanavond is er een warm onthaal voor de ploeg in Zaandam. Als we daar beelden van doorkrijgen vullen we dit bericht aan.