Feest in Westzaan. De korfballers van Roda zijn zaterdagmiddag kampioen geworden in de 1e klasse van de veldcompetitie. Dat gebeurde, lekker dichtbij, op het veld van Furore in Assendelft. De derby, aan de rand van de wijk Saendelft, werd gewonnen met 12-18. Voor Furore dreigt, met nog één speelronde, degradatie.

Het was de thuisploeg die de score opende maar het antwoord van Roda was er vrij snel. Vanaf dat moment was de aspirant-kampioen constant aan de leiding op het scorebord maar was die voorsprong ook de hele eerste helft niet groter dan twee tot drie doelpunten. Met 8-10 gingen de twee Zaanse ploegen aan de thee.

In het tweede deel van de wedstrijd rook Roda, spelend in blauw-wit, het goud en dat geeft vleugels. Binnen vier minuten liep de score op tot 8-13. Tot aan de 12-15 kwam Furore weer wat terug in de wedstrijd maar toen liep de score toch weer op in het voordeel van de club uit buurdorp Westzaan. Met 12-17 was de voorsprong, enkele minuten voor het einde weer gegroeid naar vijf treffers. Furore bood dapper weerstand, miste nog wat ballen en kwam niet meer terug.

Roda coach Niels Voorneveld loodste zijn ploeg naar het kampioenschap.

‘De knop ging om’

In de feestvreugde spraken we met scheidend coach Niels Voorneveld:

‘We hebben alles gewonnen dus zijn terecht kampioen geworden. Ook vandaag maakten we duidelijk het verschil. In de eerste helft schoten we wat minder, er was wat spanning maar een aantal spelers was juist heel scherp. Ik neem nu afscheid met een kampioenschap, dat is heerlijk. Juist omdat we in de zaal zijn gedegradeerd is het goed dat Roda nu op het veld op een hoger niveau gaat acteren. Ik hoop dat ze dat kunnen meenemen naar de zaal en daar kampioen kunnen worden. Ik moet mijn ploeg een groot compliment maken. Na de degradatie hebben ze echt de knop omgezet. Ze stonden er elke wedstrijd als collectief.’

De laatste wedstrijd speelt Roda volgende week, 8 juni thuis tegen Oosterkwartier. Furore moet dan nog aan de bak om, uit bij Sporting Badhoevedorp, degradatie te voorkomen.

Door: Edwin Kleiss. (Tekst en foto’s).