Wat gaat Zaanstad doen tegen ‘ondermijnende jeugdcriminaliteit’?

Zaanstad krijgt ruim €1,6 miljoen subsidie voor een plan om ondermijnende jeugdcriminaliteit te voorkomen.

De gemeente gaat voor dat geld een Persoonsgerichte Aanpak (PGA) optuigen, gezinnen benaderen, in de wijk aan het werk en zich in de digitale leefwereld van jongeren begeven.

De ‘persoonsgerichte interventie’ is een ‘intensief coaching traject’ met als doel “vroegtijdig te kunnen voorkomen dat jongeren de verkeerde afslag nemen.” Het gaat om 30 jongeren die ernstige (gewelds)delicten plegen zonder dat strafrechtelijk in beeld zijn. Kosten: € 343.100 in 2020 t/m 2022.

In het schoolproject moeten 500 leerlingen op het Pascal college Zuid, de Faam (beide Zaanstad Zuid) en het Altra college (Krommenie) bereikt worden via het trainen van leerkrachten, weerbaarheidstrainingen leerlingen, studiezalen voor life coaching, huiswerkondersteuning
en talentontwikkeling en meer participatie in sport en andere vrijetijdsactiviteiten. Er wordt aansluiting gezocht bij lokale ondernemers voor bijvoorbeeld stages. Kosten: € 620.800.

Out of the box

De ‘gezinsgerichte aanpak’ is gericht op 30 gezinnen met problemen ((huiselijk geweld, armoede door werkloosheid en schulden, criminaliteit). Ouders krijgen ‘handvatten aangereikt’ terwijl er ook wordt ingezet op “opleiding en training van onze professionals uit sociaal wijkteams en jeugdteams. We hanteren hierin de out of the box methodes of ‘verborgen oplossingen’.” Die 30 gezinnen kunnen overlappen met de kinderen uit de ‘persoonsgerichte interventie’. Kosten: € 237.600.

De digitale (leef)omgeving van de jeugd wordt aangepakt door het “weerbaar maken van kwetsbare jongeren tegen de online risico’s”. Hoe dat gaat gebeuren is nog onbekend: “Dit is een nieuw terrein waar we ons op willen begeven. Daarom zullen we nog nader ontwikkelen op welke wijze
we het effect van deze pijler kunnen monitoren. Kosten: € 175.250.

Daarnaast wordt er voor € 172.500 een projectleider aangesteld.

Lees het volledige plan hier. De foto’s in dat plan – onder andere van een jongere die met een getrokken mes rondloopt, cybercriminelen en een groepje kids met smartphones zijn niet in de Zaanstreek gemaakt. Het zijn in scene gezette foto’s van het Amerikaans stockfoto-bedrijf Adobe. Onze foto van het station Krommenie-Assendelft is wel echt, daar raakten in mei van dit jaar zo’n 50 jongeren slaags.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Ruud Verhallen

  Opeens heb je het, je wordt projectleider…

  • Rob Dekker (westzaan)

   Is dat op zich zelf ook niet een misdaad? Wat ik bedoel ? Nou een project leider met een inkomen van €172 000 euro. Dat is per gezin €5600 euro. Misschien aan die gezinnen geven….doet wonderen. Te gek voor woorden zo.n vergoeding.

  • Sander van Ierschot

   Dat geld is voor 3 jaar natuurlijk. Dat is niet alleen salaris. Het is ook inrichting van de werkplek, het onderhoud ervan, opleiding en trainings kosten. Verbruik van kantoorartikelen. De wervingscampagne voor de juiste projectleider. En natuurlijk ook het salaris.

 • Linda Schoen

  Laten we zeggen dat een werknemer 150% van het bruto loon kost voor de werkgever. Dit betreft premies werkgever, ziekte, vakantie, pensioenpremies enz.

  Dit betekent dus dat de projectleider +/- 115.000,- bruto per jaar gaat verdienen. (laten we het naar beneden afronden, een ton aan euro’s).
  De gemeente Zaanstad heeft weer wat verzonnen, weer zo een idee wat natuurlijk niet gaat werken !

  Sturen ze straks zo een sukkel in 3-delig pak met stropdas en zijn van Bommel-schoentjes naar een probleemgezin ?
  Ja dat gaat werken !
  Of een projectleider van een ton die zes vrijwilligers onder hem heeft staan en deze stuurt naar deze probleem gezinnen !

  Neem dan twee of drie werkeloze aan, krijgen ze nog subsidie voor ook, deze mensen praten tenminste op hetzelfde niveau en hier hebben deze probleemgezinnen meer respect voor dan zo een snotneus in 3-delig pak.
  Dat ze het op willen lossen begrijp ik, maar dit idee slaat natuurlijk nergens op.

  Wat een hersenloos personeel werkt daar op het gemeentehuis zeg !

  Ik zeg altijd maar zo: als je niets kunt, kan je altijd nog voor overheidsinstanties gaan werken !

  Blij dat ik in Brabant woon !

  • Eelco Aartsen

   Er staat dat de projectleider 80.000 euro per jaar gaat kosten, NIET verdienen.

  • Fred Blijestein

   Wat fijn dat Mw. Schoen is Branbant woont en het daar zo naar haar zin heeft. Echt info waar wij op zitten te wachten. Echt een veilige provincie daar, zonder criminele woonwagenkampen, corona uitbraken, xtc handel enz. Is er geen Brabantse Orkaan of wilt alleen afgeven op de Zaanstreek?

 • Marianne Weeber

  Belachelijk die bedragen voor een projectleider.Zaandam is toch ook al dik over de financiële schreef gegaan met tonnen voor jeugdzorg.Eerst goed uitzoeken waar dat geld is gebleven.En direct.Burgemeester je moet knopen doorhakken.Een beetje meer Abutaleb zou goed voor je zijn.

 • Tonvanheeswijk

  Heeft het niet meer nut om wijkagenten aan te stellen?

  • Corine Gorter

   Misschien en – en. Ik vind dat geen gek idee. Onze wijkagent geeft al jaren aan het veel te druk te hebben. Trouwens, ook de jeugdwerkers geven dat al jaren aan. In ieder geval hebben zij al jarenlang ervaring met de Zaanse jeugd.

 • Eelco Aartsen

  Gemeentes zijn niet BTW-plichtig, dus de BTW die zij betalen horen bij de kosten. Dus die ‘dure’ projecleider kan 80.000 euro (incl BTW) declareren per jaar. Na afdracht van BTW hou je 66.115 euro over. Per maand is dat 5.510 euro. Daar moet dan nog belasting en verzekeringen vanaf. Ik schat dat er dan ongeveer 3.300 euro overblijft (zonder vakantiegeld, zonder 13e maand). Dat is een leuk, maar geen absurd hoog salaris, er vanuit gaande dat hij/zij daar fulltime voor werk.

  Maar net als Ton, vind ik het invoeren van meer wijkagenten een beter idee. Mensen die de wijk, en de mensen die er wonen kennen, hun sores en problemen, de jeugd kan aanspreken en signaleren wanneer ze dreigen te ontsporen en wanneer ouderen dreigen te vereenzamen. Lijkt mij een veel betere investering waarmee je meer problemen aanpakt behalve de jeugdcriminaliteit.

  (waarbij ik er vanuit ga dat het een extern projectleider wordt, anders wordt het sommetje wat anders uiteraard.)

 • Ad Rombouts

  Ja, wie maakt even het sommetje hoeveel agenten voor dat geld drie jaar toegevoegd kunnen worden aan het politiekorps. Lijkt me de beste oplossing.

  • Cees Kuypers

   Als van Euro 80.000 plus minus 40 % afgaat aan werkgeverslasten en bureaukosten
   dan wordt het toch niet meer dan 1 wijkagent per jaar.Het gaat natuurlijk om de fondsen die het Rijk ter beschikking stelt om dit project te financieren met cofinanciering van de gemeente :6 fte’sover 2 jaar tegen Euro 612.000 per jaar.

 • G. Steinfeld

  En wat zeggen de jongeren zelf nodig te hebben om hun leven op de rit te krijgen?

 • Jaap Meeuwsen

  Mannen / vrouwen uit de wijken die zelf in hetzelfde milieu gezeten hebben. Die moet je inzetten, die snappen elkaar.
  Komen ook veel makkelijker bij de gezinnen binnen om over opvoeden te praten.
  In diverse steden werkt dat echt wel goed, ze zitten op één lijn.
  Denk dat agenten ook niet zo lekker liggen bij die groepen.

  In ieder geval hebben de plannenmakers goede tekstschrijvers, mooie, gelikte taal allemaal maar uiteindelijk zal de burgemeester de knoop door moeten hakken, maar ja, die wil de laatste tijd nog wel een te snel de verkeerde knopen doorhakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *