Wat verdienen burgemeester, wethouders en raadsleden in Zaanstad

Er wordt veel op gegoogeld (gegoogled?): “Wat verdienen burgemeester, wethouders en raadsleden“. Onlangs maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken de definitieve bedragen voor 2017 bekend: ongeveer 1,5 procent meer dan in 2016.

Burgemeester Jan Hamming verdient (inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering, ambtstoelage en een eenmalige uitkering) bijna € 156.000 bruto per jaar. In 2017 was hij natuurlijk maar drie maanden burgemeester dus in de praktijk is dat voor 2017 minder.

Fulltime wethouders staan voor ruim € 126.000 bruto in de boeken, daar hebben we er in Zaanstad drie van: Jeroen Olthof (PvdA), Dennis Straat (VVD) en Sanna Munnikendam (D66) – de laatste pas sinds 1 september, daarvoor was ze raadslid. Rita Visschier (CU), Leny Vissers (ZOG) en Addy Verschuren (CDA) zijn parttime wethouder.

Raadsleden krijgen bruto iets meer dan € 23.000 vergoeding (inclusief onkosten). Steunfractieleden krijgen € 125,57 per vergadering.

In november werd de bezoldiging per 1 januari 2017 met terugwerkende kracht aangepast. Zaanstad zit met ruim 154.000 inwoners in de op één na hoogste categorie qua betaling. Alleen de ambtsdragers in gemeenten van 375.000 inwoners of meer, verdienen meer.

Per 1 januari gaat de onkostenvergoeding van burgemeester, wethouders en raadsleden met 1,5 procent omhoog, maar na de verkiezingen van maart gelden er voor raadsleden lagere onkostenvergoedingen: € 170,17 in plaats van € 222,26 per maand.

Foto’s van website gemeente Zaanstad.

Hier de cijfers van Wormerland en Oostzaan.

 

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Ron Bouw

  Bestuurders die goed zijn, moeten ook goed beloont worden, dat is logisch(uitspraak nr.14), wat wij hier in Zaanstad hebben,. NEE dit zijn geen goede bestuurders en het liefst zie ik ze vanmiddag nog vertrekken.
  Straat (VVD) kan ook aan de gang als sloper: zie Witte Olifant, dit project gaat dus niet door wegens zienswijzen op de omgevingsvergunnig, wist je dat al ORKAAN?Hoe kan dat ventje hier zijn medewerking aan verlenen terwijl hij weet dat het er voorlopig niet komt!
  Vrienden van ons hebben daar getekend voor een woning , maar alles is opgezegd door de bouwer, wat ik heb begrepen verdiend Zaanstad in deze hele kwestie geen schoonheidsprijs en worden procedures niet gevolgd.
  Fout na fout wordt er gemaakt en ja we hebben zo schoon centrum, ja dat moet in het oog springen en de rest: Poelenburg, Kogerveld,Kalf enz. daar liggen de belangen lager, maar dat merk je niet aan je OZB aanslag.
  Nee, gauw wegwezen en een ander baantje zoeken met dat volk, wordt tijd dat er weer verkiezingen komen!

 • JK

  D of t, dat blijft lastig. Ik weet van nabij dat al onze wethouders erg hun best doen. Wat ik ook wel jammer vind, is dat het passanten zijn. Heb je het probleem net duidelijk gemaakt, zijn ze al weer vertrokken. Ik denk echter niet dat ze bovenstaande kritiek verdienen. Bovendien is onze nieuwe burgemeester nog met zijn kennismaking bezig, en zal hij na een gedegen gesprek met zijn inwoners
  aan de slag gaan, om Zaanstad incl. alle wijken mooier en beter te maken. Verder; ze vangen gewoon een passend salaris, ze zijn dag en nacht in touw, met grote verantwoordelijkheden.

 • ikkeook

  Ik heb ook grote verantwoordelijken: mantelzorger voor twee hoogbejaarde ouders, die niet meer zonder hulp kunnen en zeker ook niet vooraan staan bij de bedeling. Dus veel zorg is vereist, ook dag en nacht. Maar ik moet het doen van een AOW-tje!
  Maak er in vredesnaam niet méér van dan het is; goed bedoelende klungels met een te riant salaris!

 • Ron Bouw

  Beste JK:Zaanstad is dus je werkgever, dat haal ik uit je reactie, nee die zal je niet afvallen anders kan je solliciteren op een andere baan.
  Heb ik het verleden met 3 wethouders te maken gehad, waarvan er alweer 1 is vertrokken, ben ik er veel mee opgeschoten: NEE, ze laten je gewoon barsten en dat is het.
  Het gevoerde beleid hier in Zaanstad klopt van geen kant, Gedempte Gracht moet perfect zijn en de rest past niet in zoals zei het noemen “beeldplan” toeristen moeten een goed beeld van Zaanstad krijgen, nu de eigen bewoners nog, nee die kunnen barsten.
  Als er spellingsfouten inzitten: JK moet je het maar zeggen,je zult hiervoor wel opleidingen gefinancierd door Zaanstad (lees burgers) hebben gehad, kosten die ze beter aan het schoonhouden van de gehele stad hadden moeten besteden!

 • JBP

  Ik ben bereid te geloven dat B&W heus hun best doet. ’t Zijn passanten, da’s waar. Het probleem ligt denk ik vooral bij de ambtenarij: zie de talloze rechtszaken die Zaanstad verliest, uitkoopregelingen die met bedrijven moeten worden geregeld om – bijvoorbeeld – nieuwbouw van een school mogelijk te maken, gebouwen die gesloopt worden maar er mag nog geen nieuwbouw plaatsvinden, plannen rond het Cultuurcluster; een vergunning die hier moet worden aangepast omdat in de buurt al horeca en een bioscoop zit. Enzovoort… en zo verder. Deze problemen waren natuurlijk allemaal te voorzien. Het doet denken aan het Forbo-verhaal van een vorige wethouder. We werken met amateurs hier. Onze grote vriend Vreeman heeft het ‘job-rotation’-systeem ingevoerd: iedereen na een half jaar op een andere plek. MKB’ers en Stichtingen kregen telkens andere contactpersonen die niets afwisten van eerdere afspraken. Was ook niets over terug te vinden…

  En dat alles kost goud geld. Ik zou die kosten graag eens goed doorgerekend zien. Maar de paar ambtenaren die zich hier vroeger mee bezighielden, zijn er vast al lang al uitgeflikkerd.

  • Rienk Spiekstra

   Laat ik maar buiten de discussie blijven over kwaliteit van de wethouders en de duur van hun aanstelling. Maar “talloze rechtszaken” die verloren worden vraagt naar de feiten.
   In de begroting 2018 -2021 staan op pagina 108 een aantal gegevens. (zie http://begroting.zaanstad.nl onderdeel burger en bestuur 1.2 vermindering regeldruk)
   Voor 2016 het volgend:
   aantal RO besluiten die na beroep in stand blijven 95%
   aantal RO besluiten die na bezwaar in stand blijven 95%
   Dan heeft de gemeente in 5% van de gevallen dus niet gelijk gekregen. Kun je altijd te veel vinden maar “talloos” is het niet.

   aantal besluiten Sociaal Domein die na beroep in stand blijven 88%
   aantal besluiten Sociaal Domein die na bezwaar in stand blijven 74%
   Daar is dus wel werk aan de winkel. Maar mogelijk komt de lagere score mede door het nog maar net verantwoordelijk zijn voor veel van de terreinen. Daar moet ook jurisprudentie nog groeien. Dit zijn vaak besluiten die de publiciteit niet halen omdat ze over specifieke individuele gevallen gaan. JBP kan die nauwelijks onder “talloos ” kennen

 • Jaap

  Het gaat er niet zo zeer om dat ze hun best niet doen maar velen ( zitten ook zeker goeie tussen hoor ) zijn gewoon niet capabel = goed zijn in wat je moet doen.
  Niet capabel ? Wegwezen dus. Zou je fouten, zoals bovenstaand aangegeven, in het bedrijfsleven maken kun je natuurlijk gewoon vertrekken.
  Er zitten er te veel die geen idee hebben waar ze mee bezig zijn.
  Nogmaals, de goede niet te nagesproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *