Wat weet je nog (en heb je nog) van De Bond?

De Orkaan was er niet bij toen op 23 mei 1968 Pink Floyd in R.K Volksbond (De Bond) aan de Oostzijde speelde. Maar Herman Brood zagen we daar wel, in 1978.

Wanneer weten we niet precies, maar het was niet lang na het uitbrengen van Saturday Night, dat speelde hij wel drie (of vier?) keer die avond.

Wie in het voorprogramma speelde weten we ook niet mee. We hebben het kaartje niet bewaard, de advertentie niet uit de krant geknipt en het affiche niet stiekem achteraf van de muur gegrist.

Hadden we dat maar wel gedaan. Dan hadden we dat nu aan het gemeentearchief kunnen sturen die foto’s, affiches, toegangskaarten, flyers of andere herinneringen aan optredens in De Bond aan het verzamelen is.

Wie wel iets bewaard heeft en dat aan het gemeentearchief van Zaanstad wil afstaan (waar ze goed bewaard worden en ook anderen ervan kunnen genieten) kan contact opnemen via gemeentearchief@zaanstad.nl. Van de mooiste inzendingen maken we een expositie, die op 2 juni in De Fabriek te bewonderen is.

Foto uit het gemeentearchief van de Bond tijdens de sloop, begin jaren tachtig.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Jan Schoen

  In ‘De Bond’ heb ik veel beroemde Nederlandse bands zien optreden. The Motions, Sandy Coasts, Earth and Fire, Golden Earings, The Tielman Brothers en natuurlijk onze Zaanse trots The Teckels. Maar mooier dan dit alles was het boven in het Soulcafé, daar werd muziek gedraaid van o.a. Sam and Dave, Wilson Pickett, Arthur Conley, The Four Tops, Otis Redding, Aretha Franklin, Marvin Gaye, Sam Cooke, Etta James, Ben E. King, Solomon Burke, Booker T. & The MG’s, Isaac Hayes en Percy Sledge. Die muziek was opwindender dan wat beneden in de zaal te horen was. Dat café werd bevolkt door ‘Soulkikkers.’ Veel jongens van Indische afkomst, met broeken strak om de dijen en onder de knieën wijd uitlopend als bungalowtenten. Ik stak schril af in dat exotische gezelschap met mijn spijkerbroek en bleke koppie. Het kon mij niets schelen. Als dorpsjongetje uit het Westzaanse veen vond ik die muziek geweldig.

 • Jan van den Broek

  Ik heb er in ‘79 The Shirts gezien, met in het voorprogramma The Nits.
  Daarnaast de avonden toen Het Slop dichtging (later Sesamsteeg in ‘t Drieluyck)

 • Gerard Graas

  Willeke Alberti, Andre van Duyn, de bleu diamonds weet ik niet zeker

 • Patricia de Vos-van Nugteren

  De Bond is niet in de 70-er jaren gesloopt maar in de jaren 80. Dat weet ik heel zeker omdat mijn ouders toen pas gestopt zijn en er daarna nog mensen zijn die de zaak hebben voortgezet en er daarna nog een veilinghuis in heeft gezeten. Voorprogramma Herman Brood weet ik niet, wel dat in die periode ook Gruppo Sportivo, The Nits en The Shirts optraden omdat ik die als achtjarige bij mijn moeder achter de bar allemaal heb mogen mee maken. Uit die periode is weinig bewaard gebleven, anders dan verhalen. Ik heb jarenlang een hele grote foto van Annie Golden gehad, maar ook die is er niet meer. Als er 2 juni inderdaad een expositie komt, kom ik zeker kijken met mijn moeder en mijn zus.

 • Gert van Houts

  Ben ook bij het Herman Brood concert geweest. Kan me vaag herinneren dat voorprogramma Brood een Groningse new wave band was. Was het Phoney & the Hardcore? Of White Honey met zangeres Hanneke Kappen? Shirts ook gezien. Kan me ook de New Adventures herinneren. Was dat het voorprogramma van de Shirts?

 • brechtje

  Ik weet niet van concerten, deed of (mocht)ik nog niet. Helaas, had graag Herman daar gezien. En ook the Blue Diamonds?! Ik heb er wel gedanst. Dansschool Selie organiseerde er vrijdans avonden, op zondag meen ik. Ik weet niet meer hoeveel jaar dat is geweest, maar in ieder geval was dat halverwege de jaren tachtig. Ik zou moeten kijken of ik daar foto’s van heb, kan ik me niet herinneren. Misschien heb ik nog wel toeganskaartjes of zoiets. Ik heb nog altijd leuke herinneren aan die tijd in de Bond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *