50 jaar geleden: Pink Floyd in De Bond

Zelf waren we er – helaas – niet bij, maar we kennen mensen die er wel bij waren, bij het concert van Pink Floyd in de R.K. Volksbond aan de Oostzijde.

Op 23 mei 1968, 50 jaar geleden. Met een lichtshow.

Op 2 juni wordt dat gevierd, met Umma Gumma (Pink Floyd Tribute band), opnieuw een lichtshow (Wonderland), een expositie en diverse films van Pink Floyd uit de beginperiode.

De ‘Live Celebration’ is in de Fabriek tijdens het Zaans Filmfestival. Beginnings 1967-1972 & the Early Years’ 1968 belichten de eerste jaren, daarnaast is The Wall te zien.

Op de Zaanse Pophistorie van Rob Hendriks is te lezen dat het concert in de serie ‘Whiskey a gogo’ werd georganiseerd door Jan List (samen met zijn broer Theo en Henk Tentij). Deze ‘Whiskey a gogo club’ concerten werden gehouden in ‘De Bond’ maar ook in andere zalen in de Zaanstreek.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Behalve een krantenartikel uit ‘De Typhoon’ (aankondiging PF in de Bond) is er vooralsnog niets fysieks te vinden. Wie heeft ooit een poster, foto’s, aankondiging, toegangskaartjes gezien? En zou deze willen tentoonstellen op zaterdag 2 juni tijdens het PF 50 jaar Zaandam evenement?
  Natuurlijk zijn ook alle mooie verhalen welkom…..

  De reden dat er weinig info is zou kunnen zijn dat het concert destijds op het laatste moment is ingelast en alleen aangekondigd in de krant..

  • Flip Augusteijn

   Ha Rob Hendriks,

   Even een leuke anekdote.
   Op 23 mei 1968 wilde ik, uit Utrecht, met een paar vrienden naar Pink Floyd in Paradiso.
   Al lopende over de Damrak zagen we een aantal stickers op lantaarnpalen met daarop aangekondigd Pink Floyd 23 mei ’s middags in Zaandam.
   Wij terug naar het station en op naar Zaandam.
   Daar was een soort gymnastiekzaal met visnetten en andere prullaria versiert waar we tot onze verbazing allelei apparatuur zagen die van een professionele band zou kunnen zijn.
   Het bleek te mooi voor woorden want na verloop van tijd kwam daar Pink Floyd op het podiumpje en begon hun nog kleine repertoire te spelen.
   Genieten van zeer gedreven jongens uit Engeland.
   Toen de droom voorbij was zijn we terug gegaan naar 020 om daar naar we hoopten ’s avonds Paradiso nog in te komen.
   Na uren wachten tijdens het opstellen van de versterkers begon Pink Floyd rond één uur in de nacht met dezelfde set die we die dag al gehoord hadden alleen nu nog uitgebreider.
   Het Feest duurde wel 2 1/2 uur en vroeg in de ochtend rolden we volkomen tevreden de poptempel uit.
   Daar al het geld op was liepen we naar de brug over de Amstel naar de nieuwe Utrechtse weg om daar te gaan liften, dat lukte na een aantal uren,
   Om 6 uur waren we weer thuis, wat een ervaring dat gelooft toch niemand.

   Hartelijke groeten, Flip Augusteijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *