Van “Waarom zou je een roestend gebouw in je centrum willen hebben?”, “Ik moet erin gaan zitten met mijn collega’s (roestige doodskist)”, “Gewoon die idioten die dit al jaren doen op de brandstapel” en “Droevig hoor”…

… tot “Het mooie van Zaanstad op dit moment is de herwaardering van de historie in combinatie met het lef om nieuwe dingen te doen”, “Het ontwerp en dan met name de kaart ik zeg ingenieus!” en “Ik vind het mooi, en wat een ander er van vindt zal me m’n … roesten.”

De Zaankanter neemt op de Facebookpagina Je bent Zaankanter als… geen blad voor de mond. Iemand spreekt er over “De nieuwe klaagmuur”, en dat er geklaagd wordt is duidelijk. Je kan veel van het nieuwe sluiswachtershuisje in Zaandam zeggen, maar het laat de mensen niet koud.

Het is nog niet af. Over een maand of drie zal het een warme roestbruine kleur hebben, de verlichting wordt komende week aangebracht, waardoor de transparantie van het staal en de plattegrond beter tot zijn recht komen.

Daarbij komt er een bord waarop middels een QR-code een app wordt geactiveerd met een schat aan informatie. Tenslotte, als de renovatie van de Grote Sluis eenmaal achter de rug is, over een jaar of drie, wordt het huisje gedraaid, waardoor het in lijn staat met de twee oude sluishuisjes.

Kom maar op en vraag maar raak!
De architect, Paul Kramer, verbaast zich ondertussen over de heftigheid van de reacties:

“Het laat mensen blijkbaar niet onberoerd, dat is mooi. De heftigheid waarbij het soms niet meer over het ontwerp lijkt te gaan, maar waar het persoonlijk wordt gemaakt is verrassend.”

Dit bracht hem ertoe om op zaterdag 4 juni om 11:00 uur, kritische Zaankanters de gelegenheid te geven alle vragen, kritiek en complimenten persoonlijk op hem af te kunnen vuren. Kom naar het huisje en uit jezelf.

240-makelaar

Misschien een mooie kans voor de toetsenbordhelden om elkaar eens te ontmoeten? Wij zullen er ook zijn.

Mocht je je alvast wat willen verdiepen in het mega-mini-huisje, dan kan dat hier, op deze speciale site.