Water van de Zaan, april: rookpluim

De Boten van Koole

De boten van Koole gaan traag door de Zaan
Misschien loopt zo’n boot wel zeventien knopen
In ieder geval gaat het sneller dan lopen
Maar voor het gevoel gaat het langzaampjes aan

De boten van Koole gaan traag maar gestaag
Soms leggen ze aan bij sluis, kade of brug
Eerst varen ze heen en dan weer terug
Of andersom, dat is altijd de vraag

De boten die varen waar water ook klotst
Ooit zag ik er eentje in Keulen
Het vervulde me met oprecht Zaanse trots

De meeste boten kunnen me worden gestolen
Jollen en sloepen zeggen me niks
Behalve dan de boten van Koole

Goede wijn behoeft geen krans en uitmuntend water al helemaal niet. Wie Zaans water kent, heeft het door de aderen vloeien. Dit sonnet is van onze eigen huisdichter.

Water

Het kan geen toeval zijn dat water-fotografe Daniëlle van der Erve zich in Zaanstad heeft gevestigd. Elke maand deelt ze water met ons. Uit de rivier, een sloot, een meer of een plas, maar altijd Zaans.

Danielle:

Bijna windstil en met het laatste zonlicht was onlangs dit beeld te zien vanaf de steiger bij de Prins Hendrikkade. Mooi want dit moment is vaak moeilijk te vangen. Het is de rookpluim die uit een pijp van een bedrijf aan de overkant komt. Het warme licht benadrukt de ‘skyline’ van de haven.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • rob kox

    de boten van koole !!! wat een prachtig gedicht. een geweldige ode aan een iconisch zaans bedrijf

  • Lees in het blad Wormerveer Weleer van de historische vereniging Wormerveer in 1 van de laatste uitgave de geschiedenis van de familie Koole. Heel bijzonder hoe de zuid hollandse Koole in de oorlog zaankanters Engelandvaarders maakte en op bijzondere wijze is geholpen om zijn vloot van oa binnenvaarttankers met de namen Volharding 1, 2 en verder oplopend geschikt transport voor eetbare vloeistoffen tot een succesvol bedrijf te laten uitgroeien door oa zijn 5 zoons. Zoals bekend hebben zij hun aandelen verkocht maar is de betrouwbare naam van Koole gebleven. Is vast meer te vertellen door andere lezers

  • Welke grote dichter schreef dit prachtige gedicht. Het brengt mij trouwens op een goed idee: ik ga water uit de Zaan in mooie flesjes verkopen op de Zaanse Schans. Kleine flesje, replicaas in plastic van de Houtwerker van Militic. Mocht ik dit idee vergeten tot uitvoer te brengen dan staat het iedereen vrij om er mee vandoor te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *