Met nog maar zes seconden op de klok besloot Bente Rogge er voor te gaan in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in EIndhoven. En het bleek allesbeslissend. De Zaanse schoot het Nederlands damesteam naar de winst in de EK finale tegen Spanje, dat vorig jaar in de WK finale ook werd verslagen. Ook zus Lieke Rogge was belangrijk in de wedstrijd met een doelpunt (de 6-5).

Spanje en Nederland waren net als bij het WK in 2023 sterk aan elkaar gewaagd en ontliepen elkaar nauwelijks tot op het laatste moment. Al startte Nederland slordig met een 0-2 achterstand. Halverwege was die omgebogen tot een 5-3 voorsprong. Na het derde kwart stond het 6-5. Twee minuten voor tijd was Spanje nog op 7-7 gekomen. Het schot van Rogge kwam als een geschenk.

Bente Rogge (links) en Lieke Rogge staan op de foto met in het midden hun clubgenoot Britt van den Dobbelsteen van ZV de Zaan die ook bij de Oranje selectie zat tijdens het EK in Eindhoven.

Door: Edwin Kleiss. Foto: familie van den Dobbelsteen.