In het Hofbad in Den Haag klonk meer Zaans dan Haags zondagmiddag. Zowel de dames als de heren van ZV de Zaan speelden de nationale KNZB waterpolo bekerfinale en wonnen. Dames 1 was met 10-12 te sterk voor Polar Bears. De mannen versloegen regerend landskampioen GZC Donk met 11-7.

Beide wedstrijden leverden een boeiende strijd op met in beide gevallen een terechte winnaar.

Polar bears – ZV de Zaan dames 1

Om 14.00 uur speelden de dames van ZV de Zaan de eerste finale in de Hofstad. De ploeg van coach Mick van den Bree verdedigde de bekertitel tegen Polar bears uit Ede en was niet alleen in de eindscore de beste ploeg.

Na een vrij snelle 2-2 stand aan het begin van de finale sloeg de Zaan een gat op het scorebord door snel te schakelen en de tegenstander te verrassen maar de Polar bears kwamen ook weer redelijk terug in de wedtrijd. Gedurende de tweede helft liep de Zaan weer uit maar de voorsprong bleef steeds twee tot drie punten. Dat is ook te danken aan de fantastisch keepende Britt van den Dobbelsteen die vandaag als een betrouwbare rots haar doel verdedigde. Zij stopte nog een penalty. Bij rust was de stand: 5-8.

In het derde kwart van de finale leek de ploeg uit Ede wat meer zelfvertrouwen te tanken. Na de 5-9 voor de Zaan werden de Zaandammers misschien wat laks en een aantal aanvallen werd niet tot succes gebracht. Daar proviteerde Polar bears van door drie keer te scoren en zo was het plots 8-9. Nog voor het einde van dit derde bedrijf stelde de Zaan orde op zaken door doelpunten van Lieke Rogge en Kila van der Veen. Zij brachten de stand terug naar 8-11.

In het laatste kwart van de wedstrijd scoorde de Zaan nog maar een enkel doelpunt. De tegenstander deed nog een dappere poging maar kwam niet verder dan twee treffers. Zo werd het tegen het einde toch nog onnodig spannend voor de Zaan maar de tijd was aan de zijde van de ploeg uit Zaandam. Met een eindstand van 10-12 blijft de beker nog een jaar in zwembad de Slag. Coach Mick van den Bree verdween snel het water in om de winst te vieren met zijn speelsters.

Mick van den Bree gaat mee het water in na bekerwinst dames ZV de Zaan. (screenshot uit livestream NOS).

ZV de Zaan heren 1 – GZC Donk

De strijd om de KNZB beker bij de mannen werd een zeer boeiende en slopende strijd tussen GZC Donk (regerend landskampioen) en ZV de Zaan (titelverdediger in de beker). In een vreemd eerste kwart waren beide ploegen erg zoekend met af en toe een vlammend schot dat afketste op het aluminium of een van de doelmannen. Toch had de Zaan het beste van het aanvalsspel en de grootste kansen om de score te openen. Reservedoelman van Wanrooij hield Donk deze wedstrijd regelmatig in de race met knappe reddingen. Even leek het erop dat er in het eerste stuk van de wedstrijd niet gescoord zou worden. Het was echter Donk dat, met nog 53 seconden op de klok, wel een doelpunt maakte.

Direct aan het begin van het tweede kwart werd deze voorsprong vergroot naar 0-2. Niet snel daarna maakte Don Rempt de eerste voor de Zaan en na een 1-3 scoorden Angelo Corver 2-3 en Stan Meijn 3-3 voor de Zaankanters. Uiteindelijk gingen de finalisten rusten met 4-4 en was de voorsprong van Donk teniet gedaan.

De tweede helft veranderde er iets in de wedstrijd. Donk scoorde nog wel snel de 4-5 maar de Zaan gooide het tempo omhoog en dat leverde gelijk ruimte op waarvan de ploeg optimaal profiteerde. Zo liep de Zaan in dit derde kwart uit naar 8-5.

Het laatste kwart liet de Zaan er geen gras over groeien. Door twee doelpunten van Corver werd de stand vergroot tot 10-5. De buit was bijna binnen. De Zaan maakte er nog een en Donk nog twee en toen was het gespeeld. Een glasrol was er in (vooral) de tweede helft voor ZV de Zaan keeper Ted Huijsmans die met mooie reddingen Donk veel hoop op een terugkeer ontnam. Stan Meijn werd topscorer met vier treffers.

ZV de Zaan heren 1 met de KNZB beker 2024.

Door: Edwin Kleiss. Foto’s: familie van den Dobbelsteen. Op de foto van de dames v.l.n.r.: Bente en Lieke Rogge, Kila van der Veen en Lois den Ouden met de beker.