Watersnood 1916-2016: een theatraal herdenkingsconcert

100 jaar geleden, in de vroege ochtend van 14 januari 1916 brak de Waterlandse Zeedijk bij Katwoude door. Een groot deel van Noord-Holland liep onder water.

In Noord-Holland vielen 19 doden. In de Zaanstreek hadden Oostzaan en Zaandam Oost het meest te lijden.

De Orkaan besteedt er deze weken dagelijks aandacht aan.

‘Een geschiedenis van tranen’
Stichting Oeverloos componeerde een uniek herdenkingsconcert ‘Een geschiedenis van tranen’, waarin het publiek wordt ondergedompeld in de gebeurtenissen van precies 100 jaar geleden. Op het moment dat het water Oost-Zaandam bereikte.

“Drie maanden lang heerste het vervolgens langs de oostoever van de Zaan, soms wat lager, dan weer hoger onder invloed van het getij en het soms barre winterweer. De bewoners leefden in een stinkende wereld vol modder, kistdammen, wrakhout en verdwaasde eenden. Ze improviseerden, want het was al bijna een eeuw geleden dat de Zaankanters zo’n overstroming hadden meegemaakt. En het is sinds die tijd nooit meer voorgekomen.”

Tijdens de voorstelling worden foto’s getoond die ook verschenen in het boek ‘Vergeten water, de fotografen van de Watersnood’ van verzamelaar Jaques Laureys.

Beleef het mee!
Een geschiedenis van tranen is te zien en te horen op vrijdag 15 (voorpremière) en zaterdag 16 januari 2016, in de –zeer toepasselijke- Oostzijderkerk te Zaandam. Aanvang 20.30 uur. Kaartjes  kosten €16,- (kinderen <12 betalen €10,-)  inclusief consumpties en ze zijn te bestellen via het Zaantheater.

Heleen van Wiechen regisseert het stuk. De foto linksboven is door haar gemaakt.

Een geschiedenis van tranen

Het getekende raam op het affiche is een tekening van Bert Bouman. Hij maakte die voor het omslag van Cor Bruijns ‘De Triomf van Roel de Knoet’ uit 1973.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Hans Kuyper

    Geen reactie hoor. Gewoon om de voorstelling weer even in het ‘rechter rijtje’ van De Orkaan te krijgen. Vrijdag 15 en zaterdag 16, Oostzijderkerk, Zaandam, 20.10 uur. De generale zag er schítterend uit, afgelopen woensdag. En het klinkt als een klok!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *