Watersnood-Metamorfose van nu naar 1916: Noordeinde 24 Wormerveer

100 jaar geleden, in de vroege ochtend van 14 januari 1916 brak de Waterlandse Zeedijk bij Katwoude door. Een groot deel van Noord-Holland liep onder water.

In Noord-Holland vielen 19 doden. In de Zaanstreek hadden Oostzaan en Zaandam Oost het meest te lijden.

De Orkaan besteedt er deze weken dagelijks aandacht aan.

Tijdreis
De gladoren in Wormerveer hielden de voeten droog. Wel zijn er foto’s waarop de zogenaamde kistendammen het dorp beschermen. Oud wethouder Klaas Kan schreef in zijn memoires:

Het kwam nu zo, dat de Oostzijde de grens was tot kering van het water van de Zuiderzee. Welke veiligheidsmaatregelen werden getroffen tot bescherming van onze gemeente en voor de polder Westzaan? Op advies en onder leiding van de Provinciale Waterstaat werden met de meeste spoed zogenaamde kistdammen gemaakt. Dit is een bekisting, aangevuld met zand. Zo werd een kistdam gemaakt vanaf de Dam tot Wormerveer in de Westzijde en een kistdam vanaf de Zuiddijk tot aan het Heerenhuis, bij de grens tussen Zaandam en Wijde Wormer. Dat maken van die kistdammen gaf een buitengewone sensatie.’

(Klik hieronder op de pijl rechts naast het plaatje om van nu naar 1916 te gaan. Op de pijl links klikken om weer terug in de tijd te reizen.)

[slideshow_deploy id=’16759′]

De foto uit 1916 komt uit het gemeentearchief van ZNSTD. Je kunt daar nog veel meer foto’s vinden uit die tijd!

 

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *