Babel Archigids organiseert zondag een rondleiding met als thema  ‘Goed wonen: honderd jaar sociale woningbouw’. De wandeling gaat door de Rosmolenwijk en Talmabuurt  in Zaandam. Centraal staat de Zaanse volkshuisvesting in de afgelopen honderd jaar.

Uit de uitnodiging van Stichting Babel:

Aan het einde van de 19e eeuw woonden veel mensen onder erbarmelijke omstandigheden. Door industrialisatie en snelle economische ontwikkeling ontbrak het in de Zaanstreek aan voldoende, fatsoenlijke huurwoningen voor de snel groeiende bevolking. De invoering van de Woningwet in 1901 bracht een ommekeer. Vier woningbouwverenigingen, elk met hun eigen verzuilde signatuur, zorgden voor de bouw van de Rosmolenwijk en Talmabuurt. Vermaarde architecten, zoals Gulden en Geldmaker architecten, Tjeerd Kuipers en Arnold Ingwersen en de Zaanse architect S.B. van Sante, maakten voor beide buurten woningen van uitzonderlijke monumentale kwaliteit.

Ook vandaag de dag is ‘goed wonen’ het devies. Parteon bouwt in de Rosmolenwijk bijvoorbeeld moderne, duurzame huur- en koopwoningen.

De wandeling begint en eindigt bij café De Fabriek, Jan Sijbrandssteeg 12, Zaandam. Aanvang: 14.00 uur. Parkeren: (fiets) Fietsenpakhuis, Vinkenstraat 46, Zaandam;  (auto) P-Zaantheater, Zaandam. De kosten bedragen € 7,50 per persoon, kinderen tot 18 jaar kunnen gratis mee. Aanmelden graag vooraf via archigids@stichting-babel.nl.