In de afgelopen weken zijn diverse keren fietsers niet toegelaten op de Hempont. Het GVB-personeel koos ervoor de maximale hoeveelheid auto’s op de pont toe te laten en de hekken niet te verzetten om meer plek voor fietsen te maken. Dat is niet voor het eerst en het is ook tegen de afspraak.

Eind juni kreeg De Orkaan de eerste signalen dat het pont-personeel van het GVB ‘regelmatig besluit om de hekken op de pont op z’n smalst te zetten waardoor er minder fietsers en meer auto’s op kunnen. Het gevolg is dat er fietser en scooters moeten achterblijven.’

Wij informeerden bij GVB of dat klopte. Nee dus: ‘dat is niet de bedoeling. Soms kan het wel gebeuren dat er per ongeluk te weinig ruimte overblijft voor fietsers en scooters, bijvoorbeeld als het ineens drukker wordt dan verwacht. We proberen daar goed op te letten, want het is elke keer weer een puzzel om iedereen – fietsers, automobilisten en voetgangers – veilig en eerlijk mee te nemen.’

‘Volgende pont’

Maar ook in juli bleven de klachten. Volgens de Fietsersbond Zaanstreek kreeg een fietser te horen van een pont-medewerker dat die de hekken niet wilden verzette: ‘neem de volgende pont maar’. Een andere lezer constateerde ook dat flexibele hekken zo waren ingesteld dat er ‘zoveel mogelijk auto’s op gelaten werden in verband met de afsluiting van de Ring en lange file voor de Coentunnel’.

De Fietsersbond begreep van de ‘programmamanager veren’ dat deze GVB Veren hier op heeft aangesproken met de opdracht om vast te blijven houden aan de basisafspraak en fietsers voorrang te geven. Het GVB heeft beloofd ook naar de nieuwe klachten te kijken.

De afspraak met het GVB is dat langzaam verkeer voorrang krijgt boven gemotoriseerd vervoer. Het GVB stelde eerder tegenover de Fietsersbond: ‘In de praktijk betekent dit dat normaliter het fietsgedeelte zo groot mogelijk wordt gemaakt (als het aantal wachtende fietsers/voetgangers/etc hier om vraagt).’ Maar daar kan vanaf worden geweken:

‘GVB Veren wordt ook de vrijheid gegeven om bij uitzondering van deze standaardpraktijk af te wijken, meer specifiek als de situatie daarom vraagt. Afwijken van de situatie is toegestaan als de (ervaren) veiligheid voor GVB-medewerkers of voor andere reizigers in het geding komt.’

Het GVB heeft geen veiligheidsproblemen gemeld die de afwijking van de regels zou rechtvaardigen. Het is in deze maanden vanwege afsluitingen bij het Thorbeckeweg-project en werk aan de ring A10 wel extra druk rondom Amsterdam.

‘Rare actie’

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurde. In september 2024 koos GVB-personeel dat zich bedreigd voelde door automobilisten ervoor fietsers achter te laten ten koste van auto’s. Wethouder Gerard Slegers zei daar destijds over: ‘voorrang geven aan auto’s op pont is not done, een hele rare actie en niet in lijn met het beleid van Zaanstad’.

Voetgangers en fietsers moeten voorrang houden volgens de wethouder die destijds ook zei dat dat de gemeente Amsterdam in gesprek is met het GVB zodat deze aangepaste ‘voorrangsregeling’ niet nog een keer toegepast gaat worden.

Door Piet Bakker. Bronnen: diverse tips van lezers, reacties Fietsersbond Zaanstreek en GVB (Amsterdam). Foto boven via één van onze lezers, onder: Fietsersbond Zaanstreek.