Weerstand tegen campagne Vrije Democratische Partij

De campagne van de Vrije Democratische Partij voor de verkiezingen van de Tweede Kamer roept weerstand op.

In de Zaanstreek zijn posters op de ‘algemene’ verkiezingenborden aangebracht en aparte sandwich-borden geplaatst. Ook zijn flyers verspreid waarin de partij zich tegen het homohuwelijk en tegen steun aan joodse instellingen verzet.

Het zijn die laatste uitingen die veel verzet oproepen. In december werd aangifte tegen de partij gedaan, in januari werd partijleider Burhan Gökalp aangehouden om over de klachten gehoord te worden.

Op de posters houdt de partij zich op de vlakte met een pleidooi voor “een betere toekomst” door de EU te verlaten, gratis gezondheidszorg, meer werkgelegenheid, verhoging van salarissen en uitkeringen en verlaging van de huren en belastingen. (foto van Twitter-account van Orkaan-lezer Fr4nsje.

Deze posters en billboards hangen ook bij het partij-hoofdkwartier op de Zaandamse Krimp en bij de AH aan de Vermiljoenweg.

Maar via de flyers die in sommige wijken zijn verspreid, wordt fiks uitgepakt: “afschaffing homoseksuele huwelijken”, “afschaffen subsidie geld bedrag joodse instellingen”, afschaffing subsidie het Anne-Frank huis”, “afschaffing Zwarte Piet”.

Ook wil Burhan Gökalp (hij is enige kandidaat) de pers aanpakken: “strafbaar stelling pers media TV zenders die racistisch en oproeiend en verdeeldheid veroorzaken”. Facebook, Twitter en YouTube moeten belasting gaan betalen volgen de VDP.

Curieus genoeg wordt er ook gepleit voor “Invoeren racisme politie” (8A).

De VDP wil coffeeshops verbieden maar softdrugs wel in het zorgpakket opnemen. (Partijleider Burhan Gökalp kreeg in 2010 de politie op bezoek vanwege het vermoeden dat er drugs verhandeld werden in zijn ‘zorgcentrum’ op de Krimp.)

Nieuw in het plan is de bescherming van Poolse en Bulgaarse burgers (en “meer hogere gebouwen als sociale huur woningen” hadden we ook nog niet eerder gezien). (klik op afbeeldingen voor grotere versies)

Wormerlands VVD-raadslid Rob Berkhout vroeg zich af de gemeente een ‘racistische partij’ wel een vergunning voor posters moet geven.

Ook in Den Haag – de enige andere kieskring waar de VDP meedoet – zijn deze flyers verspreid.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Corine Gorter

  Kijk, die laatste twee punten zijn eindelijk zinnig, al zou ik de pensioenleeftijd verlagen naar veertig jaar, en dan kan ik mooi gratis naar het theater.
  Punt 57 is ook interessant. Die medische keuringen bij aanhouding, worden die verricht door de agent in kwestie en krijgen agenten daar extra opleiding voor en wat gaan ze dan zoal doen? Hartfilmpjes, bloedonderzoek, gastroscopie e.d.?
  En hoe ik punt 61 moet interpreteren weet ik ook niet precies. Punt 30 is ook leuk. Meer vrijheid, zoals het recht op homohuwelijken en abortus, denk ik. Was deze meneer dronken toen hij de tekst schreef?

 • Ruud

  En jezelf dan toch nog Vrije Democratische Partij durven noemen.
  Ik zie een langdurig diagnostisch trajectje aankomen …
  En daar na door naar de gesloten inrichting en daar nooit meer uit.

  p.s. puntje 14 is ook een ware knaller trouwens

 • JN

  Hilarisch proza. Erg om moeten lachen

 • BD

  Deze eenmanspartij lijkt me een doel voor ogen hebben, de kiesdeler halen om zo de komende vier jaar zelf van hoger inkomen voorzien te zijn. Hiervoor worden linkse en rechtse ideeen welke in de samenleving leven als “agendapunten” opgevoerd om zo van 65 duizend kiezers een stem te verkrijgen.
  Als hogeropgeleide allochtoon schaam ik me diep voor dit vertoon. Geen zin zonder spel- of stijlfout, gepast en ongepast gebruik van hoofdletters, en het Centraal Plan Bureau afkorten tot het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS,#61). Het symbool van de partij geeft ook genoeg te denken.
  Deze meneer zou een inburgeringscursus moeten volgen, in plaats van zich tot volksvertegenwoordiger te willen laten benoemen. Helaas is in democratie ook plaats voor dit soort idioterie.

  • De Orkaan

   Met deelname in slechts 2 kieskringen is het halen van de kiesdeler een illusie. Er waren inschrijvingen in meerdere kieskringen. Die zijn kennelijk geweigerd of ongeldig verklaard. Dat kan met het storten van de borg te maken hebben maar ook met het niet kunnen leveren van genoeg handtekeningen. Op dat gebied waren er problemen. Als dat al niet lukt is het halen van de kiesdrempel zeer onwaarschijnlijk.

 • bert vissers

  Iedere zin die aan deze mafkees besteed wordt is er 1 te veel, op naar de 471 stemmen, is ie gelukkig wel zijn inschrijfgeld kwijt.

 • Rijkjan Sikkel

  In de naam van de partij en in het programma heb ik niets kunnen vinden dat niet strijdig is met die naam en met de andere programmapunten. Vanwege de redenen waarom hij de pers wil aanpakken zou de auteur allereerst zich zelf moeten aanpakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *