Weerstand tegen skeelerbaan op ijsbaanterrein Assendelft

Sinds 2018 heeft de IJsvereniging Assendelft het plan geopperd om het ijsbaanterrein in het dorp om te vormen tot een evenemententerrein met een verharde skeelerbaan. Daarentegen zijn zowel GROENzaans als Kontakt Milieubeheer Zaanstreek (KMZ) gekant tegen dit idee. Ze zijn van mening dat er al te veel natuurgebied verloren gaat door de aanleg van nieuwe banen en ontwikkelingen.

Actiegroepen uiten bezorgdheid over de voorgestelde transformatie van de natuurijsbaan naar een skeelerbaan, wat zou leiden tot de aanleg van veel asfalt en lichtvervuiling. Ze benadrukken dat deze verandering een aanzienlijke impact kan hebben op het foerageergebied van vleermuizen in de omgeving. Bovendien merken ze op dat er al een skeelerbaan is op slechts 6 km afstand is.

Vleermuizen

Actiegroep KMZ heeft vier AudioMoths geplaatst rondom de ijsbaan om vleermuisgeluiden op te nemen. De verzamelde gegevens tonen aan dat er gedurende de hele avond en nacht aanzienlijke activiteit van gewone dwergvleermuizen is. Bovendien zijn er ook andere vleermuissoorten waargenomen, waaronder de rosse vleermuis, laatvlieger en ruige dwergvleermuis. Het feit dat er ook boombewonende vleermuizen aanwezig zijn, suggereert dat ze mogelijk afhankelijk zijn van de nabijgelegen bomenrijen. Dit zijn genoeg redenen voor de actiegroepen om het plan te stoppen.

Door: Nick Boeske. Foto: Facebookpagina IJsvereniging Assendelft. Bron: Facebookgroep GROENzaans.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Lida De Ruijter

  Is het niet verstandig dit in een kinderrijke buurt te doen, er zijn echt niet veel kinderen in die omgeving.

  • Cees kes

   dit word tevens de trainingsbaan voor de schaatsploeg zaanstreek zodat ze niet meer naar alkmaar hoeven en hij gaat niet de hele dag of avond open ….voordeel van een nacht goede vorst is dat we de dag erop kunnen schaatsen.

   • Verena Bald

    Ze hoeven nu al niet meer naar Alkmaar omdat is er in Heemskerk, net over de A9 brug heen, een spiksplinternieuwe skeelerbaan is om te trainen, dat is vanuit Krommenie hooguit 2km verder dan naar Assendelft. Beetje zonde van nog meer asfalt (equivalent aan 44.444 gewipte tegels notabene) en verstoring van nog meer natuur! Want ook al wordt er misschien niet de hele dag en avond getraind, wordt de natuur wel voorgoed verwoest met zoveel asfalt…

    • Jan de Jong

     Wat een grote woorden: “voorgoed verwoest”. De plek waar jij nu woont was ooit ook eens natuur, wat doe jij hieraan? Laat die kids (en volwassenen) lekker sporten op een duurzame sport accommodatie.

 • Gorter Corine

  Een skeelerbaan zou wel ontzettend leuk zijn voor de jeugd. Maar ik snap de luchtvervuiling in dit verband niet zo, of houdt zo’n skeelerbaan in dat die ook in de avond verlicht moet worden en om wat voor verlichting gaat het dan?

  • Gorter Corine

   Kan de skeelerbaan niet worden gerealiseerd op de plek waar de nieuwe hockeyclub gaat komen aan de Fortuinweg? Daar hebben we de vleermuizen toch al weggejaagd en verlichting komt er al voor de hockeyclub. Dan vindt er tenminste geen extra belasting plaats voor de natuur.

   • Cees kes

    natuur dit natuur dat……oeverloos gezeik kijk hoe de buurt erbij staat met al dat vieze hoge onkruid en grasharen ziet er toch niet uit.

 • Mark Peters

  Mevr. Bald overdrijft een beetje/veel met haar gewipte tegels. Het plan beslaat hoogstens een kwart van het gehele ijsbaanterrein, met vergelijkbaar 22.000 tegels (de helft dus). Voor wat betreft de natuur ben ik benieuwd of ze ook protesteert met de bouw van de tuinhuisje en zichzelf uitbreidende huttendorp bij de volkstuintjes aan de rechterzijde van het terrein. Dit valt allemaal onder hetzelfde bestemmingsplan ‘recreatie’.
  De verlichting door het jaar heen zal zeer beperkt zijn, daar skeeleren toch wel een zomerse sport is. Als er sprake is van ijs zal het licht vaker aan zijn dan zomers. Verder zijn de IJsvereniging Assendelft en STG Zaanstreek actieve verenigingen die meer willen dan schapen houden, maar lokale jeugd en leden meer willen bieden dan alleen hopen op ijs. Het past prima in het streven van gemeente Zaanstad om de jeugd in beweging te krijgen en niet te veel afhankelijk te zijn van taxibedrijf pappa en mamma!

  • Corine Gorter

   Fijn dat er ook eens iets komt voor de jeugd. Ik heb vroeger ook geschaatst op een dergelijke baan en dat was een fantastisch leuke ervaring.

  • Verena Bald

   De ingediende vergunningsaanvraag geeft aan dat er 4000m2 asfalt komt, dat staat toch echt gelijk aan 44.444 gewipte stoeptegels van 30x30cm, niet overdreven dus. Wat betreft de tuinhuisjes bij de volkstuinen zijn deze allemaal tijdelijk, niet van beton of asfalt en onderdeel van allemaal kleine groene oases. Dat is recreatie waar de natuur weinig last van heeft. De jeugd kan ook door bijv. een natuurtrimpad op het ijsbaanterrein meer geboden worden dan alleen maar wachten op ijs en er is ook geen taxibedrijf pappa of mamma meer nodig sinds men – lekker sportief met de fiets – op de 6km verderop liggende spiksplinternieuwe skeelerbaan in Heemskerk kan skeeleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *