Dinsdag schreven we over de nieuwe marktregels in Zaanstad na de verlichting van de lockdown. Volgens de website van Zaanstad zouden per 28 april alle kramen weer toegestaan zijn, behalve op zaterdag in Zaandam, daar mochten alleen voedselkramen staan.

Op het bericht reageerden marktmensen die zeiden dat het een achterhaald bericht was en dat alle kramen op de markt mochten.

Vanmorgen hebben we de woordvoerder van markt-wethouder Hans Krieger gevraagd om uitleg. Later in de ochtend kwam die, de tekst was inderdaad achterhaald en ‘wordt zsm aangepast’. Dat gebeurde inmiddels, onder de nieuwe tekst waarin de passage over voedselkramen ontbreekt, maar er staat wel iets anders: “minder kramen”. Hoe dat in de praktijk gaat, is nog onduidelijk (update: niet minder ondernemers volgens Zaanstad maar wel minder kramen per ondernemer).

Volgens de tekst op de website blijven “marktmeester en toezichthouders van de gemeente controleren dat bezoekers en medewerkers zich aan de maatregels houden. Ook houden zij in de gaten of het niet te druk wordt op de markt.”

“Bij overtreding van de maatregelen worden in eerste instanties waarschuwingen uitgedeeld. Mocht het noodzakelijk zijn, dan zullen er boetes uitgedeeld worden. Als blijkt dat bezoekers en medewerkers zich niet aan de 1,5 meter afstand houden, dan kan de gemeente toch nog besluiten de weekmarkten af te lasten zodat het coronavirus niet verspreid kan worden.”

Hieronder de tekst die tot vanmorgen op de website stond. Die dateert volgens de gemeente van oktober of november.

Vandaag kregen de teruggekeerde non-food kramen een bloemetje namens de marktmeester en wethouder Krieger. Zaterdag gebeurt dit opnieuw (Zaanstad)