‘Welkom to the Zaanse Schans’, ‘Koop hier je Ticket’. De entree’s bij de Zaanse Schans zijn aangepast aan de verkoop van de nieuwe toegangskaarten. Wie vanaf de parkeerplaatsen bij het Zaans Museum komt, moet onder een poort door waarvan de boodschap weinig te raden overlaat. Hier moet je een kaartje kopen.

Vanaf maandag worden er geen losse kaartjes voor molens en musea verkocht maar kunnen bezoekers alleen voor een totaalprijs van € 17,50 molens in (want daar komen ze natuurlijk voor) en krijgen daarbij ook toegang tot de musea. Gewoon langs de molens lopen, souveniershops en horeca bezoeken kan natuurlijk ook, maar die boodschap wordt (nog) niet bij de ingangen vermeld.

Ondernemers hebben eerder aangegeven dat ze vinden dat in de communicatie te weinig duidelijk wordt dat de Zaanse Schans nog steeds een openbaar gebied is, waar je ook veel dingen kan bezoeken zonder te betalen. Een kaart is niet verplicht.

Vooralsnog lijken ze wel het gelijk aan hun zijde te krijgen. De entree’s zijn nog niet af – toen wij er vanmiddag langsliepen werd er nog volop gewerkt – maar als wij als nietsvermoedende buitenlandse toerist hier aan zouden komen, zouden wij denken: hier moet je een kaartje kopen.

Maandag gaat het nieuwe systeem in. Dan verandert de website pas en wordt de boodschap via sociale media verspreid. En dan wordt ook duidelijk welke boodschap de toerist te zien krijgt bij de ingang. Die boodschap is nu: kaartje kopen!

Foto boven de nieuwe toegangspoort: onder meer foto’s:

De cabin voor de ticketverkoop in aanbouw.
Ook is er een nieuwe info-balie bij het Schansend.
De ticketverkoop bij de ingang aan de Kalverringdijk (bij Leeghwaterweg)
Ook daar een nieuwe info-container
Op veel plekken camera’s met bebording
Bruggetje kan wel een grote beurt gebruiken.
Druk op het fietspad… met voetgangers
Druk op het fietspad… met frietkar
Druk op het fietspad… met Handhaving (die kwamen niet voor de voetgangers)
Druk bij de wc… maar die wordt gratis voor bezitters van de nieuwe kaart
Druk bij de stroopwafels…
Alles werd gebouwd door Ruud Verschoor, ‘s-lands slimste afzetter…

Door Piet Bakker. Foto’s: De Orkaan. Zie ook eerder nieuws op De Orkaan.