Welk Zaans gebouw moet naar Madurodam?

Het streekmuseum van Sommelsdijk, het postkantoor van Venlo, de Sint-Martinuskerk van Gennep, de muziekkiosk van Roermond…

Toen wij vorige week Madurodam bezochten raakten we volledig de weg kwijt: hoe we ook zochten en informeerden… er was geen splintertje Zaanstreek te ontdekken*.

Wakker worden
Elk jaar trekt het mini-park 650.000 bezoekers van over de hele wereld die ‘Ontdekken waar een klein land groot in is.’ Helaas behoort het oudste nog werkende industriegebied van Europa niet tot die grootheden. Slapen de Zaanse citymarketeers of zijn ze te druk met congressen waarin ze elkaar trofeeën geven?

Praktisch en haalbaar
Laten we ZNSTD een mini-zetje in de goede richting geven. Een gebouw kan eventueel geplaatst worden door een sponsorsamenwerking met Madurodam aan te gaan. Met andere woorden, als je betaalt dan ben je groot. Naast de kosten voor de bouw van de maquette betaal je jaarlijks voor standrecht en onderhoud. Wij schatten in dat als ZNSTD één slapende citymarketeer de laan uitstuurt, deze kosten gedekt zullen zijn.

Welk Zaans icoon?
Da’s dus geregeld. Nu de belangrijke zaken: welk gebouw mag ons vertegenwoordigen in den Haag? We selecteerden een top 10, maar alle aanvulling is welkom! In willekeurige volgorde:

Burgemeestershuis Krommenie

1. Burgemeestershuis Krommenie

Beeldentijd en Weefhuis Zaandijk

2. Beeldentuin en Weefhuis Zaandijk

De Adelaar Wormerveer

3.De Adelaar Wormerveer

Fietsenpakhuis

4. Fietsenpakhuis Zaandam

Inntel Hotel Zaandam

5. Inntel Hotel Zaandam

Albert Heijn Zaanse Schans

6. Albert Heijn Zaanse Schans

Rechthuis Westzaan

7. Reghthuys Westzaan

Watertoren Assendelft

8. Watertoren Assendelft

Forbo

Forbo Krommenie/Assendelft

stadhuis Zaanstad

Stadhuis Zaandam

*Op Wikipedia staat dat molen De Held Jozua ergens moet staan, maar zowel wij, als het behulpzame parkpersoneel vonden hem niet.

 

Deel dit artikel:

11 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *