Wendy Kind: Brugman

Omdat het mij inmiddels volstrekt onduidelijk is wanneer je met de auto in welke richting op welk tijdstip wel en niet over de bruggen in het centrum van Zaandam mag, maar ik dat voor één keertje even zeker moest weten, belde ik de gemeente.

Ik ga meestal op de fiets, maar dit keer had ik die auto-informatie echt nodig. Ik kreeg gasten met functie elders die ik de juiste weg door het centrum moest uitleggen.

Door pollers, wegwerkzaamheden, geen doorgaand verkeer wegens ontbrekend bruggetje bij de Hogendijk, en eenrichtingsverkeer valt het uitleggen van een route door het centrum tegenwoordig niet mee. De situatie (inclusief rijrichting) verandert ook nog eens om de zoveel tijd. De site van de gemeente was er niet dat je zegt helder over.

Kortom: ik belde het gemeentelijk infonummer. ‘Bruggen?’ ‘Pollers?’. Okee, Zaanstad is groter dan het centrum van Zaandam, prentte ik mezelf in. Dus ik legde de basisinformatie over de verkeerssituatie in het Zaandamse centrum aan de medewerker uit.

Die eerste poging leidde tot weinig, behalve een doorverwijzen naar de provincie, “Want die gaat over de bruggen”. En het welgemeende advies: “Maar kunt u niet gewoon op de borden gaan kijken?” Zit wat in, maar ik had die informatie nou eenmaal snel nodig. En waar heb je anders een gemeentelijk informatienummer voor?

De provincie wist het overigens ook niet, maar zou binnen paar dagen proberen iets te achterhalen.

Korte tijd later belde ik Zaanstad een tweede keer. Deze medewerker zette mij in de wacht en snuffelde heel sympathiek een soort Hoofd der Bruggen op. Die liet via de medewerker weten dat de Beatrixbrug gewoon altijd open was, behalve als de pollers omhoog stonden. ‘In beide richtingen open?’, vroeg ik, twee keer, met nadruk, toch vrij zeker wetend dat de brug vanaf de Westzijde al jaren verboden oprijden is. ‘Jazeker, kun je gewoon op.’

Weer een (flink aantal) werkdagen later kreeg ik een mail van het Klant Contact Centrum met als afzender Mailbox Callcenter Bewaking. Dat is kennelijk de gemeente. Die stelde via de provincie mijn vraag te hebben gekregen. Met info over de pollertijden op de Beatrixburg (sic), maar weer niets over dat eenrichtingsverkeer. En dat de Wilhelminabrug “is geopend voor verkeer”. Wat dus wat al te ruim lijkt uitgelegd omdat je er vanaf de Hogendijk niet komt.

Inmiddels had ik mijn gasten met functie elders al lang en breed maar zelf opgehaald van een parkeerterrein ergens ver buiten Zaanstad.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Peter Poetsma

    Wat is een poller?

  • Peter Bont

    Een poller of inzinkbare paal is een paal die door een elektrische of hydraulische aandrijving uit een wegdek omhoog wordt gestuurd

  • L. Keuter

    Ach in de westzijde wordt gewerkt je wordt als fietser omgeleid door straatjes die me niets zeggen en wat staan daar, borden dat er gewerkt wordt! Er is geen weg alleen wat sintels, niet echt goed voor je fiets en voor ouderen gevaarlijk en voor de stratenmakers. Dus wat schiet je er mee op? Niks dus.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *