Werk Hermitage ‘ergens in juli’ klaar

Eigenlijk had het werk aan het stukje ‘Ontdempte Gracht’ bij winkelcentrum Hermitage al eind mei klaar moeten zijn.

Dat lukt dus niet, maar volgens bouwer BTZ is het streven nu half juli, “maar het kan ook een weekje later worden”.

De werkzaamheden startten begin maart vanwege kapotte leidingen van het ‘Warmte Koude Opslag’-systeem. Het zorgde voor lekkages in de parkeergarage onder de Hermitage. In feite lekte het systeem al zo’n 10 jaar, vanaf de bouw de dus.

De gracht werd volledig drooggelegd, maar dat duurde langer en ook het werk viel tegen. Bijna twee maanden uitstel dus. Volgens een brief van exploitant Multi wordt het bouwterrein op 10 juli ‘vrij en schoon’ opgeleverd.

De ondernemers langs dit stukje waren niet blij met de werkzaamheden. De doorgang voor winkelend publiek en mensen die van en naar het station liepen was eigenlijk te smal (en zeker niet corona-proof). Martin Bergsma van De Koffiezaak stelt dat het uitstel hem zijn zijn collega’s – o.a. Delifrance en Roezemoes – ’tienduizenden euro’s’ hebben gekost: “toen er extra terrasopties kwamen per 1 juni had het klaar moeten zijn, wij hebben daar niet van kunnen profiteren, en nog steeds niet”. Bovendien wordt de aantrekkelijkheid van de horeca-zaken aangetast door de stank van de bagger uit de gracht volgens Bergsma.

Ook over de planning en communicatie is Bergsma slecht te spreken: “De brief over de werkzaamheden die op 9 maart begonnen, kregen we pas op 4 maart. Het leegpompen van de Gracht zou drie dagen duren, dat werden er 34.” Volgens advocaat van Multi ligt de vertraging aan “COVID-19, verdenkingen van bodemverontreiniging en onjuiste gegevensverstrekking omtrent de constructie van de kade.”

btz werk hermitage

 

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Karin Singeling

  Ik hoop van harte dat het werk zsm klaar is en dat de ondernemers een fijne schadevergoeding tegemoet kunnen zien.

 • Bert Versteeg

  Wanneer komt er in Zaanstad eens een werk op tijd klaar?

  Sluis, Beatrixbrug, de Slinger, bruggetje Volkspark, diverse scholen en nu weer de Hermitage, het schiet allemaal niet op !
  Vreemd dat ze drie dagen plannen omdat beetje water weg te pompen maar dat het uiteindelijk 34 dagen zijn geworden.
  Hebben de mannen soms een Eheim aquariumpompje gebruikt ipv een grote centrifugaal pomp?
  Een behoorlijke pomp heeft een capaciteit van 60 m3/uur en daarmee pomp je in een paar dagen de hele gracht leeg mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *