Westerkoog Sport en de toekomst (video)

In 2008 zaten Parteon en Zaanstad met de handen in het haar: de wijk Westerkoog had een flink probleem met hangjongeren die de buurt onveilig maakten. Ze belden kickboksschool eigenaar Hans ter Veen om te vragen of hij hen kon helpen. Dat bleek een gouden greep. 

Ter Veen en zijn kickboksfamilie betrokken het armoedige pand in het winkelcentrum, waar niet lang daarvoor de plaatselijke videotheek was uitgebrand. En startten Westerkoog Sport. 

De afspraak was dat ze er zo’n twee jaar zouden kunnen blijven, maar dat werden er dertien. In die jaren ontstond er onder de strakke leiding van Sensei ter Veen een sociaal hart in de wijk waar geen ruimte meer was voor vandalisme. 

Nu moet de sportschool weg. Parteon gaan nieuwbouwen, en hoewel er in de nieuwbouw plek zal komen voor een sportschool, zal de hoge huur niet op te brengen zijn door Ter Veen. Zijn school wordt gezien als commercieel omdat het geen stichting maar een eenmanszaak is. Binnen de bedrijfsvoering is alleen geen plek voor harde commercie en geen liefde voor dure abonnementen. De sportschool drijft op de wil om er te staan voor iedereen die het kan gebruiken, ook voor mensen die het niet kunnen betalen. 

Het geheugen van Zaanstad en Parteon lijkt kort. Dertien jaar geleden zaten ze met een levensgroot probleem, waar ze zelf niet uitkwamen. Nu is de wijk veilig. Parteon en Zaanstad denken dat dit zo zal blijven in een leeggezogen omgeving zonder politiepost, zonder bibliotheek en zonder Westerkoog Sport. We namen een kijkje bij de sportschool die verschrikkelijk veel investeerde in de jeugd, de toekomst. Dit terwijl de toekomst van de sportschool onzeker is. 

Nieuw pand 

Het Sociaal Wijkteam gaat van nieuwe locatie gebruik maken, maar zij gaan daarvoor een ‘maatschappelijk huurtarief’ betalen. Dat wordt aanmerkelijk lager dan de €180,- tot €210,- per vierkante meter per jaar die aan Westerkoog Sport zal worden gevraagd. Stel dat Ter Veen deze huur wel kan ophoesten (door zijn tarieven aanmerkelijk te verhogen en zijn sociale insteek geweld aan te doen), dan nog zal er tussen sloop en bouw een gat zitten van twee/drie jaar. Er is geen tijdelijke ruimte beschikbaar, dus dit zal het einde van de school betekenen. 

Hier vind je informatie over Westerkoog Sport.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Deze boksschool mag echt niet weg. Zo’n toevoeging voor de buurt. En zit in de wijk verder niets. Ik train hier zelf ook en zie ook regelmatig hoe de kleintjes en de jeugd getraind worden. Ze krijgen ook karakter en respect mee. Ook doe ik personal training en word daar ook goed in begeleid ook een stukje psychisch na mijn ziek zijn. Laat dit nu in de wijk blijven, en echte verrijking voor de buurt. Vertier voor jong en oud dat is geen zilver maar GOUD🙏 USH👊

  • Jaap Meeuwsen

   Tja, de projectontwikkelaars hè ? En de gemeente + Parteon natuurlijk.
   Geld gaat nog altijd voor alles blijkt maar weer eens.
   Hier moet toch een passende betaalbare oplossing voor zijn ?
   We moeten in deze rare tijd allemaal meer bewegen, dat zegt de overheid tenminste, zeker de jeugd die daar in grote getale gebruik van maakt.
   Sterkte Hans !

 • Henk Thesing

  Er moeten zo nodig vijf woontorens komen.
  30 procent sociale huur en de rest (het zal wel weer zo zijn) dure en onbetaalbare appartementen.
  Daarvoor moet deze sportschool wijken en is er weer een ondernemer weg.
  Verder verdwijnt er een grote parkeerplaats, een mooi grasveld en de nodige bomen.
  Parkeren, dat is al bekend, gaat een probleem worden.
  De parkeervergunningen voor omwonende komen eraan.
  Daar kan je op rekenen.

 • Fred Pelgrim

  Weer een typisch geval van niets willen uitgeven aan preventie maar achteraf weer dweilen met de kraan open en veel meer uit moeten geven!!
  Dit mag niet gebeuren!!!
  Deze sportsschool is cruciaal voor een veilige wijk met minimale overlast!

 • Kom op, gemeente Zaanstad, dit is toch heel eenvoudig op te lossen? Laat de sportschool ook een maatschappelijke huur betalen en zorg voor een tijdelijke andere plek.
  En vergeet niet dat er ook heel veel kinderen uit Rooswijk naar deze sportschool komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *