Westzijde 39 (oude Kamer van Koophandel) ingepakt

Houthandelaar J. Simonsz hield er kantoor, de Kamer van Koophandel zat er, Kunstuitleen De Zienagoog, en tot vorig jaar april de Turks-Nederlandse kliniek Viva Medicana.

En nu is het Rijksmonument ingepakt in wit doek en wordt het opnieuw geschilderd: wit (en niet in oker zoals gedurende de Zienagoog-tijd).

Westzijde 39 was gebouwd voor de familie Corver van Wessem door architect L. J. Immink in 1866. Het gemeentearchief van Zaanstad (ook bron van onderstaande foto uit de eerste helft van de vorige eeuw):

“Volgens overlevering heeft de heer Corver van Wessem het huis laten vormgeven als een villa die hij ooit langs de oever van het Gardameer in Italië zou hebben gezien, Het L-vormige gebouw is gebouwd in neoclassicistische stijl en zou daarom inderdaad niet misstaan in Italië. De stenen plint. de bepleisterde muren, de houten zuilen met Corinthische kapitelen die het balkon dragen, de klassieke beelden boven het raam op de eerste verdieping en de akroteriën op het dak verwijzen allemaal naar de Italiaanse oudheid.”

Op 21 juni 1944 plegen Hannie Schaft en Jan Bonekamp in de Westzijde een aanslag op politiecommissaris Ragut die ernstig gewond raakt maar voor hij overlijdt op Bonekamp schiet die dodelijk gewond raakt. Hannie Schaft duikt onder maar op 21 maart 1945 wordt ze aangehouden. Op 17 april wordt ze in de duinen bij Overveen gefusilleerd. Hun monument staat voor Westzijde 39, op de hoek van het Wijnkanspad.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *