Wethouder: geval verwaarloosde jongens niet in Zaanstreek

Nu.nl, NHD/Telegraaf, Parool, RTLNieuws, NOS, Metroniews, en zelfs LINDA deed een duit in het zakje. Er waren zwaar verwaarloosde jongens gevonden in een flat in de Zaanstreek, want dat had een politieman zelf geschreven in een blog.

De kinderen vertoonden dierlijk gedrag en dat kwam de schrijver, inspecteur Tom Verweij nog eens vertellen aan Jeroen Pauw.

Het failliet van de Zaanse jeugdzorg, en we stonden er gekleurd op. Ware het niet dat het voorval zich buiten Zaanstad afspeelde. Dit werd zojuist bevestigd naar aanleiding van vragen die Harrie van der Laan aan verantwoordelijk wethouder Songul Mutluer stuurde:

‘Nee, dit tragische voorval heeft zich niet afgespeeld in Zaanstad.’

Op de vraag of de wethouder van mening is dat dit slecht afstraalt op de jeugdteams van Zaanstad, luidt het antwoord:

‘Dit zou in de beeldvorming het geval kunnen zijn daar gesproken wordt over de Zaanstreek, maar wij benadrukken dat het niet om Zaanse inwoners gaat en de jeugdteams van Zaanstad dus niet betrokken zijn bij deze situatie.’

Wat stond er in de column?

“ALSOF IK IN EEN SLECHTE FILM WAS BELAND

Tom Verweij werkt als inspecteur bij politie Zaanstreek. Regelmatig schrijft hij een column over zijn werkzaamheden.

Een tijd geleden reed ik op een zeer warme zomerse dag door de Zaanstreek toen ik door de meldkamer werd opgeroepen. ´NH21.20, wilt u met gepaste spoed gaan naar ***. Al de hele dag huilen daar twee kinderen in een woning en melder vertrouwt het niet.´ Normaal gesproken ben ik bezig met projecten omtrent jeugd, echter is het vandaag zo druk op straat dat ik een autosleutel heb gepakt en naar buiten ben gegaan.

Omdat de kinderen niet in direct levensgevaar zijn, maar ik het noodzakelijk vind om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn, maak ik gebruik van mijn vrijstelling. Ik rijd flink te hard over de snelweg, rij door rood en neem de busbaan waar dat mogelijk is. Door het warme weer is het ontzettend druk bij de politie en ik weet dat er voorlopig geen collega´s beschikbaar zijn om mij te ondersteunen. Na ongeveer 10 minuten kom ik ter plaatse bij de flat.”

Wat wel dus mooi is, is dat Verweij in de Zaanstreek werkt, door de Zaanstreek rijdt en na 10 minuten via de snelweg en de busbaan op de plek des onheils aankomt.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • D bakker

  Op tv zag je duidelijk de flats uit Poelenburgh,raar verhaal

 • Berry van Adrichem

  In ieder geval petje af voor het doortastende optreden van deze agent die aandacht geeft aan een serieus probleem van kindermishandeling. Of het nou in de Zaanstreek was of daarbuiten…. alhoewel ik dat laatste betwijfel

 • Bep Hogendorp

  Maar waar dan wel? De beelden waren zeker Poelenburg.

  • De Orkaan

   Welke beelden? Verweij heeft bij z’n column helemaal geen beelden getoond. Bij Pauw zijn geen foto’s of filmbeelden achter het item vertoond. Als ergens bij een verhaal een foto wordt gezet betekent dat helemaal niet dat die foto ook van het daadwerkelijke vergrijp is. Bij 112-nieuws worden heel vaak archieffoto’s gebruikt.

 • Hans Boon

  Verschrikkelijk dat zo iets gebeurd in een stad.Afschuwelijk , ik kan daar heel emotioneel van worden mede omdat ik niets kan ondernemen om het drama, verdriet van die kinderen en de moeder (niet te vergeten) op te lossen.. De samenleving is onverschillig en individualistisch , men leeft voor zich zelf en praat niet meer met elkaar en ziet misschien wel eens wat maar slaan geen alarm. In dit geval veel te laat voor dat het probleem ontdekt werd en de politieman kordaat optrad.
  Is dhr. Verwey misschien zelfs buiten zijn boekje gegaan , gezien alle onzinnige regels waar juist een politieman mee geconfronteerd word ? Ik heb alleen maar hulde voor deze man.

 • Jaap Meeuwsen

  Zeker hulde maar waarom zo geheimzinnig doen over welke gemeente ?
  Adres snap ik, dat is ook niet van belang.

 • Bert Schaap

  Waarschijnlijk om de stigmatisering en het in elkaar stortende draagvlak voor de multicultie samenleving niet teveel te versterking. Dan draait men graag om feiten heen. In veel woningen wonen onderhuurders die illegaal in dit land aanwezig zijn. Vraag maar eens aan de eerste de beste CV monteur, wat men vaak aantreft. In A’dam bv werd er door de politiek aan CV bedrijven gevraagd om daar niet veel aanhef aan te besteden. (8 jaar geleden)

 • Bruce Latham

  Zaanstreek staat ook niet gelijk aan Zaanstad toch? Oostzaan en Wormerland horen daar ook bij…

 • Wim van der Noort

  Het doet er niet toe of het in Zaandam of Purmerend was. De suggestie van POV dat dit slecht afstraalt op de jeugdzorg is volkomen misplaatst. De strekking van de column was dat mensen niet moeten schromen om melding te maken van vermoedens van kindermishandeling bij Veilig Thuis. Het verhaal bevestigt juist dat na de melding, de politie en GGZ zeer adequaat en doortastend hebben ingegrepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *