Op de foto is het niet te zien, maar wethouder Stephanie Onclin ligt wakker van de forse bezuinigingen die Zaanstad te wachten staat. In 2026 en de jaren daarop gaat het om een tekort van zo’n 19 miljoen per jaar.

Dat betekent – als het inderdaad doorgaat – dat de gemeente minder kan doen maar tegelijkertijd de lasten moet verhogen. De bouw van een sporthal in Krommenie is bijvoorbeeld al van de baan. En we gaan het niet pas in 2026 merken. Nu al worden investeringen uitgesteld of gewoon niet gedaan. Onclin: “Het heeft nu al impact. We moeten dit najaar besluiten wat we niet meer gaan doen.”

In 2020 besloot het toenmalige kabinet tot deze bezuiniging, maar daar stond tegenover dat de gemeente zelf op een andere manier meer belasting zou kunnen gaan heffen. Maar op de nieuwe belastingheffing is nog geen enkel zicht. Ondertussen zitten alle gemeenten in Nederland met de gebakken peren. Onclin zegt het iets voorzichtiger: “het ziet er niet rooskleurig uit”. Maar ze ligt er dus wel van wakker. Samen met andere gemeenten doet Zaanstad er alles aan om ook de Tweede Kamer ‘wakker te schudden’.

Door Piet Bakker (interview), Ola Kwiatkowska en Kimberley Kat (camera en montage).