De VVD was nog wel zo blij met het coalitieakkoord: “We hebben de eerste stap gezet voor lastenverlichting. (…) Weg uit de lijstjes van dure grote gemeenten!”

Helaas, in 2015 in dat nog niet gelukt. Zaanstad staat fier bovenaan in de lijst met duurste gemeenten: €820 per huishouden.

De coalitiepartijen in Zaanstad zijn muisstil, niet bewegen als je geschoren wordt is het devies. De wethouders en raadsleden twitteren over weggelopen hondjes, wissel-burgemeesters, nieuwjaarsborrels, of helemaal niet.

De enige die niet zijn mond houdt, is VVD-fractieleider Gerard Ram:

Vrijwel meteen viel een deel van de oppositie (GroenLinks, ZIP, SP) over hem heen. GroenLinks en ZIP zouden wel iets bescheidener kunnen zijn, zij waren – als partij of als voormalig VVD-partijlid – verantwoordelijk voor het fundament van deze toppositie.

Erik Schaap legde de vinger op de zere plek:

Ram verdedigt zich door te stellen dat er nu eenmaal compromissen moeten worden gesloten. Dat klopt, twee cruciale punten van de top 10 van de VVD – Verlagen belastingen met €50 per huishouden en OZB verhoging in 2015 en 2016 gaat niet door – zijn gesneuveld.

Maar geen enkele partij belooft de kiezer belastingverhoging. Het probleem van tweet van Ram is niet dat de VVD dat er niet uit heeft weten te slepen. Zaanstad zit in zo’n precaire financiële positie dat substantiële belastingverlaging voor elke coalitie een utopie zou zijn geweest. Het problem is dat de VVD de Zwarte Piet bij de coalitiepartners neer wil leggen: kennelijk waren PvdA, D66, CU, CDA en ZOG wel voor verhoging en de VVD niet.

Bij de presentatie van het coalitieakkoord schrijft de VVD: “De VVD Zaanstad is blij met coalitieakkoord Samen het verschil maken van D66, PvdA, VVD, CDA, CU en ZOG”. Maar je kan dus niet tegelijkertijd het zuur van dat akkoord – de hoge woonlasten – bij de andere partners neerleggen.