Camperplaatsen bij station Zaandijk Zaanse Schans zijn alleen om tijdelijk te parkeren voor bijvoorbeeld het bezoeken van de Zaanse Schans. Wil je in Zaanstad met je camper overnachten, dan word je specifiek doorverwezen naar de camperplaatsen aan de Wandelweg in Wormerveer. Maar wie is verantwoordelijk voor deze locatie als er overlast is?

Op de locatie vlakbij station Wormerveer is plek voor vijf campers. Deze camperplaatsen zijn het hele jaar door beschikbaar voor bezoekers. Er kan gebruik gemaakt worden van water- en stroomvoorzieningen voor € 12,- per nacht exclusief gebruikerskosten, te betalen via de betaalzuil. Ook is er een voorziening om afvalwater af te voeren.

De spelregels voor het gebruik van een camperplaats staan aangegeven op een bord van de gemeente.

Eén van onze lezers stuurde een bericht over deze locatie. Er is volgens hem structureel sprake van fout parkeren, langdurig ‘wonen’ en gebruik van de plek door daklozen. Dat levert overlast en gevaarlijke situaties op.

Zaanstad en de afdeling Handhaving zeggen daarop dat ze hier niet op kunnen handhaven omdat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente dit niet toelaat.

Op verschillende plekken wordt naar deze camperplaats verwezen, bijvoorbeeld op de website van de gemeente en op de website van de Zaanse Schans.

We hebben contact opgenomen met Zaanstad met de vraag hoe dit zit en als zij hier niet kunnen handhaven, wie dan verantwoordelijk is voor het beheer van deze plaatsen. Zij zullen op een later moment ons hierover informeren.

De ‘voorzieningen’
De watervoorziening…

Door: Dorine Kat. Bronnen: website Gemeente Zaanstad en Zaanse Schans, mail van lezer van De Orkaan. Foto’s: Michel Schermer.