Wie weet iets over De Sluisbar? (we weten nu bijna alles!)

Het begin van de Zuiddijk bij de Klauwershoek is een gebied met veel kroegen en café’s. Maar van De Sluisbar hadden wij nog nooit gehoord.

Fotograaf Erik Esteie ontdekte dat de gevel van het café bij een opknapbeurt van het pand Zuiddijk 5 zichtbaar werd.

Update: we weten dankzij onze lezers al veel meer over de Sluisbar – zie onder. En de gevel blijft behouden!

Het pand ligt tussen Rock Café Jinx en de tandprothetische praktijk van Frank Leurs. Voorheen was hier Tromp fysiotherapie gevestigd. Daarvoor zaten huisartsen Cornelissen en Stekelenburg op dit adres.

Volgens Funda is het pand eind 2016 verkocht, de laatste vraagprijs was € 200.000. In deze gegevens is ook te vinden dat het pand van “voor 1906” is.

In 1911 neemt W. van Kregten De Sluisbar over van de heer J. H. Locht zoals blijkt uit een advertentie in de Zaanlandsche Courant van 18 maart 1911 (gevonden door Geke van de Kamp van het Gemeentearchief).

sluisbar-1911

Maar het café is al ouder, volgens Erik Schaap bestond het café al in 1904, toen heette het de ‘Nieuwe Sluisbar’. Ook toen had het café te maken met brand die bij de buren uitbrak en het dak van dit café aantastte aldus een bericht in het Haarlem’s Dagblad van 10 september 1904.

In 1880 is door D. Kat een vergunning aangevraagd om op die plek een woning te verbouwen, in 1901 is door J.T. Locht het café gesticht, hij krijgt een vergunning voor het bouwen van een woonhuis met café.

In het gemeentearchief vonden we in eerste instantie geen aanwijzing voor het bestaan van het café (anderen die beter konden zoeken lukte dat wel – zie onder). In de Leidsche Courant van 31 december 1914 is het volgende bericht te vinden:

 Te Zaandam is gisternacht het café De Sluisbar aan den Zuiddijk, van den heer W. van Knechten, door onbekende oorzaak tot den grond afgebrand.

sluisbar-1914

Ook in Zaanlandsche Courant van 30 december 1914 wordt de brand verslagen (bron: gemeentearchief).

brand-sluisbar-zaanlandsche-courant

In 1914 dus tot de grond toe afgebrand. Dat lijkt niet te stroken met de gevel die nog intact is.

In de Zaanlandsche Courant van 19 mei 1915 wordt de heropening van de Sluisbar aangekondigd. Of het een nieuwe gevel is of de bestaande die de brand heeft overleefd, is niet duidelijk.

heropening-sluisbar

De tekening die W. van Kregten indiende is ook in het gemeentearchief te vinden.

sluisbar-tekening

Pas in 1962 duikt het pand weer op bij de gemeente als A.D. Kaspers een vergunning krijgt om zijn kapsalon uit te breiden.

Hier nogmaals de ‘hervonden’ gevel. Er staat “W. van Knegten” en niet “J. van Knegten” zoals we eerst dachten.

zuiddijk5nov16

O ja, en de gevel behouden natuurlijk! Opletten monumenten-wethouder Verschuren!

Dat bleek een overbodige oproep, de woordvoerder van de wethouder meldde:

Op 30 juni 2016 is een vergunning verleend voor het bouwen van 4 appartementen in  het bestaande pand aan Zuiddijk 5. Het pand is geen monument, wel is het bouwplan is meerdere malen in Supervisie INVERDAN behandeld. Hierbij is veel aandacht besteed aan de voorgevel en de detaillering ervan. Hieruit is dan ook een plan voortgekomen waarbij voor de voorgevel een restauratieve aanpak geldt. De gevel blijft dus behouden en wordt hersteld.

Deel dit artikel:

10 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *