De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Wij vroegen een fijne selectie van deze rijkdom, om vanuit hun schatkamer tien zeggende beelden te kiezen, waarmee we een overzicht vormen van 2023.

Dat deden ze! 

Tot aan 2024 worden we getrakteerd op snoep voor het oog… Vandaag de 10 foto’s van Erik Esteie.

Erik Esteie

Ergens in het begin van de 21e eeuw kocht ik mijn eerste didgitale camera, een Sony Cybershot, en ben daar mee gaan experimenteren. Na vele jaren foto’s maken op illegale Goatrance (house) feesten, waar ik geleidelijk bij betrokken raakte, ben ik begonnen met foto’s maken van andere dingen. Mijn katten, Zaandam, kermissen, bloemen, eigenlijk van van alles wat los en vast zat. In 2008 ben ik mijn eigen website www.esteie.nl begonnen. Het maken van foto’s van alles wat ik tegenkwam is een steeds grotere hobby geworden en ook al ging mijn foto host in 2011 failliet en was ik alles kwijt, ik ging toch door met foto’s maken. Ondertussen is mijn website steeds meer een soort van dagboek geworden met (bijna) elke dag een nieuwe foto van dingen die ik tegenkom of plaatsen waar ik die dag ben geweest. We zitten nu in 2023 en het jaar is bijna ten einde, en ben ik wederom vereerd dat ik ook dit jaar weer mee mag doen met de top 10 lijst der lijsten van de Orkaan.

Een andere kant van mijn hobby is dat ik sinds 2014 jaarlijks een overzicht presenteer in Zaansgroen en als Corona geen roet in het eten had gegooid dan had het komende jaaroverzicht daar een jubilieum overzicht geweest. Nu blijf ik steken op de achtste editie en in het tweede weekend van januari is iedereen van harte welkom om te komen kijken wat ik in 2023 gevangen heb met mijn lens.

Na veel wikken en wegen is dit mijn top 10:
(Klik op de foto voor een grotere uitvoering)

Bc.Esob aan het werk op de hoek Prinsenstraat/Zuiddijk. Hij heeft ondertussen al een hele verzameling Monet schilderijen gemaakt.
Een kat ligt uit te buiken na het verorberen van een gevangen vogel.
De Wilhelminasluis wordt bezocht door een enorme boot en sinds de verbouwing van de sluis kunnen er weliswaar grotere boten door de sluis en deze past ook maar net.
Aan deze foto zit een verhaaltje vast voor wie dat niet heeft meegekregen. Er is een (voor mij) onbekende kunstenaar die vrouwelijk naakt schildert. Nu was er een onverlaat die het daar niet mee eens was en die bespoot de borsten en schaamstreek met grijze verf, waarop de kunstenaar een broekje en BH op het werk plaatste, maar ook dat was niet naar de wens van de onverlaat. Dit was de reactie van de kunstenaar op het opnieuw bekladden van zijn werk.
Beweging vastleggen op de foto vind ik moeilijk maar hier is het aardig gelukt. Dit is tijdens het beachvolleybal toernooi op de Burcht.
Een van de leukste evenementen van de afgelopen jaren zijn toch wel de levende standbeelden en ik hoop dat we hier nog vele edities van krijgen in Zaandam.
Misschien wel de leukste band van de Zaanstreek is Haillander, hier staan ze te poseren tijdens een fotoshoot op de omloop van verfmolen De Kat.
Dezelfde molen, maar dan op deze druilerige dag de andere kant opkijkend. Oude en nieuwe industrie gevangen in een plaatje.
Iets wat niet vaak komt, een Voorzaan zonder rimpelig water, ideaal voor een omgekeerd gespiegelde foto. Ik blijf dit een mooi onderwerp vinden, je moet goed kijken voordat je door hebt dat er iets niet klopt. Dit gebouw zal trouwens in de toekomst verdwijnen en plaats maken voor iets nieuws.
Wat al is verdwenen van deze plek is voetbalclub Zaanlandia en hier zijn geen kaartjes meer te kopen. In de toekomst komt hier fase twee van het Oostzijderpark.

Door redactie Orkaan. Foto’s: Erik Esteie.