Wildpoepers bedreigen rondje Schaalsmeerpolder…

De wandelroute door de Schaalsmeerpolder is volgens Natuurmonumenten niet alleen druk maar bezoekers houden zich ook vaak niet aan de regels: hondenpoep wordt niet opgeruimd en er is overlast van wildplassen en -poepen.

Boswachters van Natuurmonumenten vrezen dat ze het rondje moeten afsluiten als de overlast niet snel afneemt.

Het rondje is 4,4 km lang en voert van de Poelboerderij in Wormer via de oevers van het Zwet langs de Schaalsmeerpolder naar Oostknollendam en via de dijk weer terug.

Met het broedseizoen voor de deur levert de drukte veel overlast op. Boswachter Hessel Zoer zegt in het persbericht van Natuurmonumenten:

“De huidige overlast is groot en als we moeten kiezen, gaat uiteindelijk natuurbescherming voor recreatie.”

Mensen en honden lopen waar dat niet mag, er lopen honden los, hondenpoep wordt niet opgeruimd en er liggen vaak menselijke uitwerpselen. Bebording en het aanspreken van overtreders helpt te weinig en met toegenomen drukte is ook de overlast flink gegroeid.

Maar we weten ook hoe mensen genieten van deze plek, dus we willen nog één keer proberen om samen met bezoekers de overlast te beperken zodat het rondje open kan blijven.”

Bij aanhoudende overlast wordt het wandelrondje voor het broedseizoen (15 maart) afgesloten. Maar ook daarna – het broedseizoen eindigt op 15 juli – wordt de overlast scherp in de gaten gehouden. Mocht er aanleiding zijn, wordt het rondje langer, of later alsnog, gesloten door Natuurmonumenten.

Bezoekers wordt opgeroepen om op de dijk te blijven en de hond (kort aan de lijn) daar ook te houden. Hondenpoep moet worden opgeruimd en wildplassen of -poepen is verboden.

Foto boven van route door Schaalsmeer is van Ed Zijp. Onder het kaartje van Natuurmonumenten.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Tja, helaas lopen er veel vieze mensen rond, en ik snap niet waarom ze daar zijn..

 • Henk Brunt

  Zoals vak, een kleine groep wet het voor velen te verzieken

 • Karin Ross

  Waartoe behoort de ganzenpoep? Is dat natuur of overlast? Een goede overigens die bij deze behoorlijke drukte in een open veld/weiland waar nauwelijks een of boom/struik staat voor beschutting zitten poepen. Volgens mij gaan deze beweringen een beetje te ver. Maar ik kan mij vergissen.

 • Willem Melius

  Het is nu even extra druk omdat men bijna nergens heen kan. Als het weer een beetje normaal is kunnen de maatregelen achterwege blijven. De poepers zitten weer op het terras vlak bij de plee en de honden worden weer dichtbij huis uitgelaten.

 • Ina Pronk

  wij wandelen regelmatig dit rondje. nog steeds erg rustig, wij snappen de opmerkingen van de boswachter niet. Ben al heel lang donateur van Natuurmonumenten. onbevredigend dit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *