Wilhelminabrug: mooie foto’s, slecht nieuws…

Het werk vordert gestaag bij de Wilhelminasluis in Zaandam. Maar er kwam ook een klein lijkje uit de kast: het langdurige uitstel van het werk kost Zaanstad € 1,8 miljoen extra.

Daarnaast zijn er extra kosten voor renovatie, veiligheid en een wandelroute, samen ook € 1.8 miljoen.

Het grootste deel van de onvoorziene kosten (€ 870.000) komt door ‘indexering’, een vaste rentepercentage op de begroting van € 7,7 miljoen. Als het werk op tijd af was gemaakt (2014) was er bijna niks aan de hand geweest, maar door de vertraging lopen die kosten op. Ook zijn er extra kosten voor meerwerk.

Slecht nieuws maar wel mooie foto’s: een nieuwe brugklep voor de Wilhelminabrug. Fotograaf Fred Wolf, die wekelijks de zaak vastlegt voor De Orkaan: “Prachtig stukje vakwerk en mooi om te zien!”

(Zaanstad was eigenlijk vergeten dat de indexering in de begroting opgenomen moest worden en probeert het nu bij de Provincie te verhalen. De bruggen kosten ook nog eens € 384.000 meer vanwege extra veiligheidsvoorzieningen en € 532.000 extra vanwege het vervangen van de ‘aanbruggen’. De Oostkade omvormen tot fijne wandelroute kost ook € 900.000.)

Klik op de foto’s voor grotere versies en bekijk hier alle eerdere reportages van Fred. Zaanstad verwacht dat het hele project ‘eind 2020’ is afgerond (de bruggen moeten in mei en juni af zijn) en dat is ruim 6 jaar later dan afgesproken.

Complete mechanisme

Het begin (23Ton)

Tussen as plaatsen

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *