Windmolenpark bij de buren

Aan de Nieuwe Hemweg in Amsterdam, aan de overkant van het Noordzeekanaal, komt een windmolenpark met zes molens.

De molens moeten 10.000 huishoudens van stroom voorzien. In het voorjaar van 2021 moet Windpark Nieuwe Hemweg klaar zijn.

Het park wordt gerealiseerd door Vattenfall (vroeger bekend als NUON) en de Wind Groep Holland.

De molens komen op het stuk tussen de Hempont en de A10 en hebben een ‘tiphoogte’ (het hoogste punt dat de wieken van de molen halen) van 150 meter. 

Op deze plek stonden eerder ook al windmolens, maar deze waren kleiner en hadden minder vermogen. De Hemwegcentrale is vorig jaar al gesloten.

Deel dit artikel:

15 reacties

  • Goed idee. Beter dan een Kerncentrale OF een kolencentrale plaatsen.. Maar ik ben bang dat veel mensen zullen piepen, m’n vraag, wat wil je dan?. Is onze eigen schuld, wij als mens willen steeds meer en meer

    • Frank Peter

      Onzin. Niets is schoner, veiliger en efficiënter dan een moderne kerncentrale. Gelukkig heeft Frankrijk er 58, anders hadden wij niet genoeg stroom bij windstilte en bewolkt weer…. Groene waanzin die vogelvermalers met vreselijk laag rendement en enorme carbon footprint… Maar goed, loop maar achter de roeptoeterende milieumaffia aan…

      • Mark Veneman

        Waar dacht dat een kerncentrale van gemaakt is? Daar gaan vele tonnen staal en beton in en dat heeft ook een flinke carbon footprint. Ik denk dat je die footprint moet gaan berekenen per opgewekte kWh stroom. Grootste prbleem bij een kerncentrale is het nucleaire afval, een prima grondstof voor kernwapens (plutonium) en waar tot nu toe geen goede oplossing (binnen Nederland, verplicht vanuit internationale regelgeving) voor gevonden is.

        • Frank Peter

          Een moderne kerncentrale produceert nagenoeg geen afval ; en dat afval is ook nog eens uiterst goed te hanteren en op te slaan.. De angst voor kernenergie is totaal onzinnig. Voor wat betreft de carbon footprint ; een kerncentrale gaat héél lang mee, veel langer dan conventionele energiecentrales.. Uw argument raakt dus kant noch wal ; een normale centrale wordt ook niet van gerecycled wcpapier gemaakt…

          • Erik Esteie

            Ik heb niet alle cijfers bij de hand en ben geen expert maar het lijkt mij dat het rendement van een kerncentrale vele malen hoger is dan een windmolen.

            Ik krijg bij het presenteren/realiseren van windmolens en alle propaganda daarom heen altijd het idee dat een windmolen een perpetuum mobile is, maw, je haalt er meer uit dan er ooit in gestopt is wat betreft energie en in mijn ogen is zo een mobile nog steeds niet gerealiseerd..

            Bij kernsplitsing heb ik het gevoel dat er veel meer uit gehaald wordt dan er qua energie ingestopt wordt en het lijkt mij een veel betrouwbaarderde energie bron dan een windmolen, of bv zonnepanelen. Ondanks de nadelen van radio activiteit

            Hier is een docu van Michael Moore, ondertussen verbannen van youtube(de docu schopt nogal tegen de schenen van de milieumaffia) Gelukkig is iets dat gepost is op internet niet te verwijderen 😉

            Planet of the Humans

            https://www.youtube.com/watch?v=Zk11vI-7czE

      • Paul de Ruiter

        @Frank Peter Helemaal eens. Een uitgelezen plaats voor SMR van bijv. Moltex of Thorcon. Wordt tegelijk alle opgeslagen afval van PWR’s opgebruikt waarna een kleine hoeveelheid afval overblijft met een halfwaardetijd van 200 hooguit 300jaar.

    • Bert Versteeg

      Windmolens zijn pure horizonvervuilers en zijn zeer slecht voor de fauna en ook nog eens peperduur in het onderhoud.
      Het is veel beter om in Nederland 3 tot 5 nieuwe, moderne kerncentrales te bouwen en die windmolenparken zsm te slopen.

  • Ik begrijp niet dat in een keer alle 6 bestaande windmolens zijn gesloopt, in plaats van dat ze één voor éen worden vervangen. Ze hadden al die tijd nog door kunnen draaien en energie kunnen opwekken…
    Overigens,weet iemand of naast de (voormalige) kolencentrale / recht voor de gascentrale alleen een zonnepanelen-“park” is gekomen, of dat Nuon / Vattenfall daar ook “stiekum” bezig is met een biomassa-centrale? De weg is daar – voor zover ik al forensend heb kunnen zien – wel volledig open geweest voor het aanleggen van een warmte net…

  • Dick van den Dobbelsteen

    De vanaf het strand zichtbare windmolens voor de kust van Egmond aan Zee stonden vorig jaar en staan ook dit jaar voornamelijk stil. Waarom ? Niemand die er een duidelijk antwoord op weet. En toch weer nieuwe bouwen ???? Toch zijn er weer plannen nieuwe windmolenparken voor de kust van Nederland te realiseren. Vreemde gang van zaken.

  • Johan Bisschop

    @Peter Goldstein
    Een at5 item over de biomassacentrale naast de oude hemwegcentrale
    https://www.at5.nl/artikelen/202868/biomassacentrale-aeb-bijna-klaar-wordt-meest-gehate-energiecentrale-na-tsjernobyl

    • @johan Bisschop ja, maar die bij / van de AEB bedoel ik dus niet. Ook dié is met alle commotie over de (niet) te bouwen centrale in Diemen wellicht grotendeels aan de aandacht ontsnapt…
      Er waren bij mijn weten echter twéé biomassacentrales in de Westhaven gepland. Ik bedoel hier dus die van Nuon / Vattenfall op het terrein van de Hemcentrale aan de Hemweg (tussen de nieuw geplaatste zonnepanelen en de gascentrale zo te zien).

  • L. Dirksen

    Beter een kerncentrale op het land dan de lucht van tien biomassacentrales……

  • peter verbeek

    Een nieuwe biomassacentrale, ook achter een etalage ruit, staat gewoon CO2 uit te stoten. Wel warmte voor 27000 huishoudens, maar Amsterdam heeft 500000 huishoudens. Gaan er nu nog 18 biomassacentrales bijgebouwd worden als alle woningen van het gas af gaan? Er is vast niet voldoende afvalhout voor zoveel biomassacentrales. We gaan dan gewoon bossen opstoken? Maar van de EU moeten er in Europa een miljard bomen geplant worden om CO2 uit de lucht te halen.
    De politiek is onzinnig geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *