Om misverstanden te voorkomen: van andermans spullen blijf je af. Punt.

De zaak lijkt duidelijk: de man heeft een fles drank onder zijn krant verstopt en de fles drank is niet betaald de winkel uitgesmokkeld. Een hufter dus. Een dief die steelt van een zelfstandige winkelier uit Krommenie.

De klootviool is herkenbaar want de beelden zijn messcherp. Inmiddels heeft de winkelier al gehoord dat hij uit Assendelft of Krommenie komt, dus een positieve identificatie kan niet ver weg zijn. Hij zal zijn straf niet ontlopen! Gerechtigheid!

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur wil de verspreiding van camerabeelden legaliseren. Waar de recherche zelf eerst onderzoek moet doen voordat er hulp van het publiek wordt gevraagd, wordt momenteel oogluikend toegestaan dat winkeliers en burgers hun beelden delen.

Naast de straf die de rechter op zal leggen heeft de dader nog een straf te doorleven: het bericht met daarbij 4 foto’s waarop iedereen voor altijd kan zien wat hij geflikt heeft is verspreid. Niet alleen binnen Krommenie of Assendelft, maar landelijk tot in de Achterhoek. Op het moment van typen is het al bijna 600 keer gedeeld.

De frustratie van winkeliers die de dupe zijn van diefstal is invoelbaar. Maar heiligt het doel de middelen? Is de manier waarop deze dader gestraft wordt proportioneel?

Advocate Charlotte Meindersma (gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht media- en communicatierecht en informatierecht) schreef een interessant stukje over deze materie.