Sinds vorige week zaterdag, 8 april, is één van de winkelpanden aan de Cornelis Ouwejanstraat in Zaandam gekraakt.

Het gaat om één van de panden aan de ‘korte kant’ van het complex, dat uitkijkt op het Noordzeekanaal.

De krakers melden via Squat!net dat het pand al geruime tijd leegstaat en dat er ook veel leegloop is geconstateerd bij andere panden in de straat.

“Geruchten zijn er dat in de toekomst in dit gebied een grote bouwmarkt gerealiseerd zal worden. Dat betekent dus weer meer plek voor winkelgiganten en minder plek voor betaalbaar wonen.”

Die ‘geruchten’ zijn eerder door voormalige huurders bevestigd tegenover De Orkaan, het hele stuk dat uitkijkt op de Provincialeweg zou bestemd zijn voor een Duitse meubelgigant. Eigenaar Aprisco wilde tegenover De Orkaan geen mededelingen doen over de bestemming. Eerder schreven wij over het vertrek van bedrijven uit dat deel van de straat.

In één van de reacties van lezers werd gesteld dat kantoorboekhandel Luto naar het deel zou gaan dat nu gekraakt is, dat zou dus een fikse tegenvaller voor de eigenaar zijn.

De krakers melden dat:

“kraken van dit pand een goede oplossing is voor het tegengaan van de wijdverspreide leegstand en de alsmaar groeiende woningnood.”

De politie is afgelopen zondag op de hoogte gesteld. Het pand zal gebruikt worden voor bewoning en sociale activiteiten aldus de krakers.