Wonen aan de Westzijde

Ooit zaten er de Nutsspaarbank, de Centrumbank, de VSB-bank en de Fortis Bank. In de laatste 10 jaar was het de winkel van (het zusje van) ANS. ANS werd Sis en vertrok naar de overkant.

Op nr 25, op de hoek van de Westzijde en Stationsstraat komen nu 14 appartementen in het plan West25.

Bijna alle twee- en driekamer-appartementen (prijzen tussen de € 315.000 en € 425.000) zijn al verkocht. Ze zijn “rond de 70 m2 woonplezier” aldus de website.

Voordat de eerste bank erin trok in 1927 stond er overigens ook al een woonhuis op de hoek (toen nr. 27). In de jaren zestig werd de nieuwbouw op deze plek neergezet.

Nu wordt er vooral hard gewerkt aan de appartementen. Wij namen een kijkje vanaf de straat. Op de voorgevel is al een impressie te vinden van hoe het wordt.

De website bevat een opsomming van heerlijkheden die je in het centrum van Zaandam kan meemaken: “Boetieks. Shops. Delicatessen en specialiteiten. De Dam ligt na de oversteek. Terrassen. Restaurants. Koffiezaken en eetcafé’s.” (De tijdelijke meubel-discounters, talrijke shoarma’s en fastfood-zaken ontbreken in het rijtje.)

West25 aan de kant van de Westzijde.
Hoe het wordt.
Hoe het was (eind jaren ’20). Foto: Gemeentearchief Zaanstad.
Stationsstraat-kant.

Door Piet Bakker. Bronnen: website wonenaandewestzijde.nl Historisch Zaandam (Facebook), gemeentearchief. Foto’s GAZ (historisch) en De Orkaan.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Ria Gijssen

  Rond de 70 vierkante meter. De goed koopste 315.000. Eigenlijk super benieuwd waar dat giga bedrag op die 70 vierkante meter blijft……Wat een bedragen, dan moet je toch echt “in nood” zitten…..

 • Joke Sturk

  ooit was daar ook de Mamminette, een winkel voor zwangere aanstaande moeders. Van wiegen, wagens, meubels, kleding, werkelijk alles was in deze winkel te koop. Boven voor het raam stonden de kinderwagens wat goed te zien was.

  De Westzijde is erg veranderd, de bloembakken zijn mooi, de winkels, ik vermijd liever de Westzijde.

  • Paula Kroon

   De Maminette zat op de hoek van de Zeemansstraat. Op de hoek van de Stationsstraat zaten banken, de laatste was de ABN-Amrobank.

 • C Swartsenburg

  volgens mij was het huisnummer 27 en 27a (bovenwoning,heb ik vroeger gewoond) en op nummer 25 zat “Edison” van de firma Pootjes

 • .H Aartsen

  Joke de Maminette, eerder De ooievaar, zat een straat eerder aan de Westzijde, nl hoek Zeemanstraat

 • Agnes van der Kramer

  Joke Sturk, de Maminette was op de hoek Zeemanstraat/Westzijde.
  Wat betreft de Westzijde zelf, is geen fluwelen Westzijde, zoals ze dat noemen.

 • Annie Daemen

  wat een belachelijke prijzen voor zo’n appartement 😲😡

 • Gerard Kraaier

  Dit zijn Amsterdamse prijzen. Maar ja, we huppelen met alles achter Amsterdam aan.

 • marco graaf

  Ze kunnen beter voor ouderen meer 55 plus woningen maken zodat ouderen hu huis kunnen verkopen en huren kunnen beter voor de doorstroming zie dit ook nooit bij woningnet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *