Woningnood in Wormerland: grotere gezinnen dus meer auto’s? Nee dus…

Bij onze berichten over het groeiende aantal auto’s per 100 woningen* (variërend van 98 in Zaanstad tot 123 in Oostzaan) werden door lezers allerlei oorzaken aangedragen: slecht OV, corona (altijd een excuus voor alles) en natuurlijk: de woningnood.

Het Wormerlandse PvdA-raadslid Kees Jan Kindt schreef: “Het aantal personen per huishouden loopt op want Wormerse jeugd woont steeds langer thuis. Daarmee stijgt het aantal auto’s per huishouden.” En hij was niet de enige.

Maar klopt het? Loopt het aantal personen per huishouden op?

Nee dus. Niet in Wormerland (en voor Zaanstad en Oostzaan zijn we nog aan het rekenen).

Het aantal inwoners van Wormerland (gele balk) neemt tussen 2000 en 2021 toe van 15.000 naar 16.300 (+ 7 procent). Het aantal huishoudens (groene balk) stijgt van 6.100 naar 7.100 (+ 16 procent). Dat betekent dus minder (en niet meer) personen per huishouden. In 2000 was dat nog 2,5 en dat daalde tot 2,3 in 2021 (bruine lijn).

Data: CBS, grafiek: De Orkaan

Meer eenpersoonshuishoudens

Het zou overigens nog steeds kunnen dat er relatief gezien meer huishoudens met kinderen zijn dan 20 jaar geleden. Maar ook dat blijkt niet uit de cijfers. Het percentage huishoudens met kinderen (onder, groene deel van balk) neemt af van 41 naar 37 procent. Ook het percentage huishoudens zonder kinderen (gele deel van balk) daalt, van 35 naar 32 procent.

De stijging zit vooral bij de eenpersoonshuishoudens, dat aandeel steeg van 25 naar 31 procent. In absolute zin groeide dat in Wormerland van 1.500 naar 2.220. Dat heeft vooral consequenties voor het soort huizen waar behoefte aan is. Wel allemaal woningen met een parkeerplaats dus.

Data: CBS, grafiek: De Orkaan

De verdeling van woningen in Wormerland is nu:

Bron: CBS

Foto: Gemeentearchief Zaanstad, Henk van de Leur (NHD): Watermuntstraat, Wormer, 1989.

* in de eerste versie stond ”per woning”, dat klopte uiteraard niet.
Lees ook:

Deel dit artikel:

17 reacties

 • wim de bruin

  en vergeet hierbij niet dat overdekte brommers, zoals Canta of Ligier, ook een volwassen parkeerplaats innemen. ook in zaandam!

 • Kees-Jan Kindt

  Sinds 2000 zijn er in Wormerland vele woningen bijgebouwd, en betrokken door jonge-/oudere stellen, vrijgezellen, jongeren. De landelijke trend van kleinere huishoudens gaat ook op voor onze gemeente.
  Maar deze trend betekent niet dat door de wooncrisis jongeren steeds langer thuis moeten blijven wonen. Want dat is er momenteel aan de hand. Wijken zijn er niet op gebouwd dat kinderen tot in hun volwassenheid thuis blijven wonen. Dit levert extra parkeerdruk op. Praat eens met inwoners.
  De woningbouwplannen met speciale aandacht voor jongeren zijn er inmiddels. Nu verdienen ze het om zonder vertraging te worden uitgevoerd. Minder beloven, meer doen.

  • De Orkaan

   Tja meneer Kindt. U bent een leugenaar en een kletsmajoor. Het is een kwaal waar meer politici onder gebukt gaan, maar u bent een schoolvoorbeeld. Op ons bericht over groei van het aantal auto’s per huishoudens in Wormerland reageerde u met: “Het aantal personen per huishouden loopt op want Wormerse jeugd woont steeds langer thuis.”

   Wij checkten dat en constateerden – op grond van cijfers die door de gemeente Wormerland zelf aan het CBS zijn geleverd – dat dat onjuist is: het is precies omgekeerd, het aantal personen per huishouden neemt af.

   Wat Twittert Kindt vervolgens? “Orkaan #feitencheck zit er naast.”

   Nee meneer Kindt: u zit ernaast. En in plaats van dat ruiterlijk toe te geven begint u opnieuw onzin te verkondigen. Kennelijk in de veronderstelling dat niemand uw kletspraatjes controleert.

   Jammer voor u: dat doen we wel.

   • Jaap Meeuwsen

    Netjes is anders.
    Volgens mij is het hier niet toegestaan te schelden en iemand zomaar voor leugenaar uitmaken reken ik daar onder.

   • Erik Schouten

    Volgens mij wordt in de CBS cijfers geen leeftijd van de thuiswonende kinderen vermeld! Dus als het aantal jonge kinderen afneemt en het aantal oudere kinderen toeneemt is het dus mogenlijk dat het aantal nog thuiswonende oudere kinderen zorgen voor de hogere parkeerdruk

   • Kees-Jan Kindt

    Bij verschil van inzicht iemand op deze manier wegzetten. Ik kan er niet aan wennen.

 • Eelco Taams

  Om nu gelijk maar met woorden als ‘leugenaar’ te smijten grenst aan smaad. De overall statistiek van De Orkaan klopt. Maar hoe zit het als je die opdeelt in deelgroepen? Zo zorgt de vergrijzing ervoor dat meer ouderen alleen in een woning overblijven. De toename van eenoudergezinnen drukt vermoedelijk het gemiddelde ook in Wormerland. Zo ook de bouw van woningen voor kleine huishoudens. Het zou de moeite waard zijn als er wordt gekeken naar de vrij grote groep van ‘normale’ huishoudens met 2 ouders en kinderen. Wat is daar de gemiddelde samenstelling van ten opzichte van 20 jaar geleden en hoe ontwikkelde de gemiddelde leeftijd van de kinderen zich in die groep? Ik heb in Oostzaan ook signalen opgevangen van gezinnen met volwassen kinderen die de deur uit willen maar niet kunnen doordat er geen woningen beschikbaar zijn die ze kunnen betalen.
  Statistieken kunnen je op het verkeerde been zetten.

  • Samuel van den Brink

   Wijze woorden. Goed in perspectief geplaatst.
   Persoonlijk vind ik de reactie van De Orkaan op het schrijven de heer Kindt grote woorden van een klein krantje, grenzend aan smaad en uiting gevend aan minachting voor de persoon in kwestie. Tevens gesproken door redacteuren die zich niet in de situatie bevinden waarover ze schrijven. Mijn buren hebben twee thuiswonende, volwassen kinderen die voor hun werk met de auto moeten reizen, waardoor zij samen drie auto’s in de straat kwijt moeten. En zij zijn zeker niet de enigen in Zaanstad.

   Zoals het oude gezegde luidt: Er zijn leugens, grote leugens en statistieken.

 • Dick Rombout

  Het lijkt me niet goed dat discussies op deze manier gevoerd worden met reacties op het persoonlijke vlak. Zeker niet door de Orkaan zelf. Het haalt de Orkaan omlaag. De Orkaan dient boven deze discussies te staan en moet met feiten komen om te achterhalen wat juist of niet juist is.

 • De Orkaan

  Als Kindt zegt dat de gezinnen groter worden beweert hij iets zonder feitelijke basis. Het klopt gewoon niet. Het is onzin en dat hij kunnen weten. Die gegevens heeft de gemeente.

  Als wij met cijfers aantonen dat het precies omgekeerd is, zegt hij dat onze feitencheck niet klopt. Zonder dat aan te tonen natuurlijk. Dan schrijft hij onwaarheid. Een leugen om z’n gelijk te houden. Als politici ergens een hekel aan hebben is het hun ongelijk toe te geven.

  Er komen gewoon elk jaar meer auto’s. De welvaart neemt toe. Mensen willen een auto en kunnen dat ook betalen. Dat aantal neemt elk jaar gestaag toe ongeacht de staat van de woningnood.

  Veel politici blijven roepen dat er minder auto’s komen (om huizen zonder parkeerplek te kunnen bouwen) en daar klopt dus niks van.

 • Dick Rombout

  Als adviseur voor de infrastructuur ben ik de laatste jaren betrokken geweest bij diverse grote bouwplannen in gemeentes op diverse locaties in het land. Ook bij de uitgangspunten voor het parkeren en ik kan bevestigen dat er meer auto ’s komen en dat sommige gemeentes dat faciliteren door meer parkeerplaatsen aan te leggen in nieuwe plannen. Zo ging bij een grote gemeente in het zuiden van het land, waar ik bij een groot project betrokken was, de parkeernorm omhoog van 1,5 naar 1,7 parkeerplaats per woning. In andere gemeentes die duurzaamheid nastreefden werd het aantal parkeerplaatsen bewust beperkt met de gedachte dat minder parkeerplaatsen het autogebruik zou terugdringen. Dat is maar beperkt gelukt. In het kader van rioolberekeningen werd er vroeger gerekend met 3,5 inwoner per woning. Dat getal is bijgesteld naar 2,5 inwoner per woning. Dit zijn getallen voor nieuwbouwplannen. Ik ben niet bekend met cijfers die ontstaan door het langer inwonen van kinderen bij ouders door de woningnood.

 • Dirk Schoonderbeek

  De Orkaan is een platform waar bewoners kunnen reageren op ontwikkelingen in hun stad of dorp. Het is een groot goed dat mensen hun mening kwijt kunnen, ook al is die mening discutabel. Dat een medewerker van dit platform zich in de discussie mengt en dat doet met platvloerse termen getuigt van slechte journalistieke kwaliteiten. Op de persoon spelen is een kwaad van deze tijd. Onlangs gebruikte Merel Kan de Orkaan om haar afkeer van de burgemeester van Oostzaan te lozen. Ronduit schandalig. Schrijf de man een brief of een open brief aan de Gemeenteraad. Als dit de norm wordt wens ik de Orkaan verder veel geluk, maar voel ik geen behoefte om er ooit nog gebruik van te maken en ga ik de app lekker verwijderen.

  • Merel Kan

   Beste Dirk, ook ik vind de mogelijkheid om te reageren een groot goed. Zó groot dat we ons rot modereren om ervoor te zorgen dat het volgens onze regels gebeurt.
   Mijn feitelijke stuk over de burgemeester (https://www.deorkaan.nl/merel-kan-beste-burgemeester-polak/) schreef ik onder mijn eigen naam omdat er een stevige mening onderligt die is ingegeven door m’n afkeer van jokkebrokkende* volksvertegenwoordigers. Als Orkaner uit ik dat via dit platform (je suggestie een ‘open brief aan de gemeenteraad’ te schrijven vind ik vreemd: dat is precies zo openbaar als De Orkaan. Wat is dan de meerwaarde?).
   Als je onder ‘de norm’ verstaat ‘of het normaal is’ op De Orkaan, dan kan ik je meegeven dat dat zo is: lees alle jaargangen maar eens terug #vakantietip
   Wat betreft het verwijderen van je app: De Orkaan heeft (nog) geen app. We werken eraan!

   *Ik schrijf jokkebrokkende omdat ‘liegende’ blijkbaar te hard aankomt

 • Gerard Koekkoek

  Mogelijk is de druk op de redactie door de recente wijzigingen wat hoog (geweest) en is de vakantie er bij in geschoten. “Liegen” of “Pertinent onjuist” neerschrijven komt op t zelfde neer, waar het 2de professioneler overkomt.
  Laten we mild zijn maar wel duidelijk.

 • Agnes Nobel

  Ook als iemand er faliekant naast zit en uitspraken doet voor politiek gewin, dan zou het de Orkaan sieren andere woorden te gebruiken dan ‘leugenaar’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *