Worldgames Korfball: Team Suriname oefent tegen Saen United

Op de Worldgames in Birmingham (VS) wordt ook gekorfbald (‘korfball’ heet het daar). Die Worldgames zijn speciaal voor niet-Olympische sporten. Zowel Nederland als Suriname doen mee bij de games die op 7 juli beginnen.

Als voorbereiding speelde Team Suriname een wedstrijd tegen Saen United in de GG-sporthal in Wormer met een team bestaande uit Zaanse spelers en speelsters. Ook in team Suriname zijn een Zaankanters te vinden. 

Door Dennis Dallinga

Het doel van Team Suriname is om korfbal in Suriname weer op de kaart te zetten. Suriname heeft ooit een korfbalteam gehad, maar dat is weer van de radar verdwenen. Aanvoerder Ivan Karsters vertelt:

“Wij willen weer bekendheid en trots uitstralen voor ons land. Op het moment zitten we in het stadium van samenwerking met de Surinaamse regering om korfbal weer te introduceren. Het plan is om het op scholen weer aan te bieden en van daaruit verenigingen op te gaan zetten. We zijn daar al heel ver in momenteel.

Het mooiste zou zijn als we in de toekomst een mix krijgen van Nederlandse korfbalers/sters met Surinaamse roots en mensen uit Suriname zelf. Het zou namelijk zonde zijn van het talent wat in Nederland rondloopt als we dat laten liggen. Op het toernooi willen we laten zien hoe ver we zijn en proberen zo ver mogelijk te komen.”

Bondscoach Rico Kruit vult aan:

“Een plaats in de top 5 moet mooi zijn, maar daarvoor moeten we wel de eerste twee winnen tegen China en Duitsland. Daarnaast zou een medaille leuk zijn, maar we weten heel goed dat die missie lastig gaan zijn. Er zit een jonge groep achter deze groep.

Na dit toernooi nemen een aantal spelers/sters afscheid. En ik ook. We hebben eigenlijk twee speerpunten. De eerste is korfbal weer terug te brengen naar/in Suriname en het tweede is het sportieve deel, proberen om zo ver mogelijk te komen met deze groep. Er gaat echter nog wel een generatie overheen voordat korfbal weer op het punt in Suriname is waar het vroeger ook was, dat zegt mijn gevoel in ieder geval.”

De wedstrijd eindigde in een gelijk spel: 23-23 (een echte ‘korfball’-uitslag).

Het team van Suriname wordt gecoacht door Riko Kruit. Voor Team Suriname komen acht Zaanse spelers/sters uit. Bij de heren Delano Braumuller (KZ/Thermo4U) en Ivan Karsters (WKV Roda) en bij de dames: Romy Braumuller (ZKC’31), Jaleesa Hendrix-Claver (GG/IJskoud de Beste), Dyani Pfaltzgraff (ZKV), Tamera van der Stelt (ZKV), Zané Vorm (GG/IJskoud de Beste) en Dominique van der Stelt (ZKV).

Team Saen United werd gecoacht door Tim Ebbes en bestond voor deze gelegenheid uit: Noah van der Let (WKV Roda), Gerben Molernaar (GG/IJskoud de Beste), Joey Bakker (OKV), Onno Bakker (KZ/Thermo4U), Mark Heijnen (ZKC’31), Pjotr Kim (ZKV) en Thijs Nieuwenhuizen (WKV Roda) bij de heren en bij de dames uit: Nienke Emons (WKV Roda), Britt Koomen (GG/IJskoud de Beste), Louise Hopman (OKV), Zoë Engel (KZ/Thermo4U), Lotte Bakker (ZKC’31)  en Elise Al (GG/IJskoud de Beste)

Team Suriname blijven volgen en steunen kan via www.sukorfbal.com.

Op de website van de World Games is een speciale Korfball-pagina. Daar staat ook ‘A Beginner’s Guide to Korfball’, een filmpje dat we ook onder de slideshow hebben opgenomen.

Wat is korfball eigenlijk?

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *