Volgens B&W van Wormerland is het niet mogelijk om de weginrichting van de Engewormer tussen de Bartelsluisbuurt en de Kalverringdijk door te trekken tot aan de Engewormerbrug. Het eerste stuk vanaf de Bartelsluisbuurt is bebouwde kom, maar het deel tussen de Kalverringdijk en de brug ligt buiten de bebouwde kom. ‘Dit vraagt om een andere weginrichting’, schrijft het college in de beantwoording op vragen van de CDA-fractie.
In het eerste ontwerp was een rijweg van vijf meter opgenomen die zou bestaan uit twee fietsstroken van ruim anderhalve meter. De automobilisten zouden in dit ontwerp iets meer dan twee meter ruimte krijgen. Dit is een vergelijkbare situatie als het stuk van de weg tussen de Bartelsluisbuurt en de Kalverringdijk. De Fietsersbond Zaanstreek pleit ervoor deze situatie door te trekken.
Uit nader onderzoek is volgens Wormerland echter gebleken dat een wegbreedte van vijf meter niet mogelijk zou zijn. Er zou dan te weinig ruimte overblijven voor een ‘veilige en draagkrachtige berm’, omdat de dijk op dit stuk smaller is. In het huidige ontwerp moeten de fietsers het doen met een smalle strook van zo’n 90 centimeter.
Nu bestaat het domein van de fietsers ook al uit een smalle strook. Fietssuggestiestroken, kantmarkering en snelheidsremmende plateaus om de 80 meter moeten de verkeersveiligheid vergroten volgens de gemeente.
Vraagtekens
De Fietsersbond is het niet eens met de plannen van Wormerland. De bond vreest een onveilige situatie voor fietsers en is van mening dat de plannen enkel gericht zijn op maximale doorstroming van het autoverkeer. Dat automobilisten worden gezien als de belangrijkste weggebruikers blijkt overigens ook uit de Mobiliteitsvisie van Wormerland zelf. Hierin wordt de weg ‘een belangrijke schakel tussen Wormer en de Wijdewormer en naar de A7’ genoemd.

Naast de bond en het CDA zetten ook GroenLinks en D66 vraagtekens bij de plannen. Gezamenlijk riepen de partijen wethouder Rolf van Wanrooij op om de herinrichting tijdelijk stil te leggen. De partijen willen dat het project eerst wordt besproken in de gemeenteraad, zodat alle belangen tegen elkaar kunnen worden afgewogen. Lopende opdrachten, offerteaanvragen, vragen en overige acties moeten worden opgeschort of ingetrokken, zo klinkt het vanuit de partijen.
Tegenover De Orkaan laat GroenLinks-fractievoorzitter Karen Schoonheim weten:
‘Het is een ingewikkelde weg, omdat je wandelaars, fietsers en autoverkeer bij elkaar hebt. Het lijkt erop dat de weg ook steeds meer wordt gebruikt als een soort extra ontsluitingsroute, en dat levert gevaarlijke situaties op.’
Volgens Schoonheim zou haar partij contact hebben gehad met omwonenden die zich zorgen maken om de veiligheid op de weg:
‘We zouden graag zien dat de herinrichting meteen goed gebeurt en dat de weg dusdanig wordt ingericht zodat het voor alle gebruikers een prettige weg is.’

Detailniveau
Momenteel bevindt het project zich in de aanbestedingsfase. Volgens Wormerland wordt er op ‘detailniveau’ nog gekeken of er aanpassingen mogelijk zijn. Wanneer de aanbesteding is afgerond, naar verwachting begin deze maand, wordt duidelijk wat de mogelijkheden zijn. Dit omdat pas dan het beschikbare budget duidelijk is.
In de beantwoording van de CDA-vragen benadrukt Wormerland dat ze enkel eigenaar van de weg zijn:
‘Indien verbreding van de dijk wenselijk of noodzakelijk zou zijn, biedt dat aanzienlijk meer mogelijkheden om de verkeersveiligheid te vergroten. De verantwoordelijkheid voor de financiering van een dergelijke ingreep ligt echter bij het hoogheemraadschap aangezien zij de eigenaar zijn van de dijk.’
Door: Rick Nieborg, info: website Fietsersbond Zaanstreek, schriftelijke vragen CDA Wormerland (en de beantwoording daarvan), de brief van GroenLinks en D66 Wormerland en eerder nieuws op De Orkaan, foto’s: Rick Nieborg.
Enige juiste verandering zou een brug tussen Veerdijk en Zuideinde in Wormerveer zijn.
Je kunt op de bestaande weg proberen auto's tegen te houden maar dat gaat nooit lukken zonder een beter alternatief.
Als fietser vond ik het altijd al een enge weg, ook omdat er hard op gereden wordt door auto’s.
Wordt er ook een studie gemaakt van een (fiets) pad onderdijks van dit dijk lichaam tussen Bartelsluis tot aan de brug van het boezemwater van de Wijde Wormer? of zijn ze dat vergeten dat daar een brede strook grond ligt waar slechts gras op groeit. Zo ook over het deze brug ligt ter linkerzijde onderdijks een onbelemmerde strook grond om een fijn en veilige fiets strook of pad gerealiseerd kan worden
Dat is een prima idee , het zou een zeer veilige oplossing zijn voor de schoolgaande fietsers alsmede voor oudere fietsers. Het is werkelijk onbegrijpelijk dat men steeds weer argumenten bedenkt waarom dit niet kan. Naar en van OostKnollendam ligt ook al jaren een fietspad onder in de dijk waar ik wekelijks veilig gebruik van maak. Waarom kan het daar wel, en in de Enge Wormer niet in de onderdijk?
tussen Bartelsluis en de brug ligt een schitterende doorgaande fietsroute met het grote voordeel dat er vrijwel geen auto's rijden. Deze route is de andere (noordelijke) helft van de ringdijk. Hoeft niets voor aangepast te worden. Om als fietser veilig te zijn op een doorgaande tocht zal wel het stuk tussen de brug en het fietspad langs de Amerikaanse windmotor Hercules aangepakt moeten worden.