Wormerveer wil volgend jaar weer ‘echte’ 4 mei-herdenking

Overal in de Zaanstreek werd op 4 mei na twee jaar gedwongen coronarust op traditionele wijze de Dodenherdenking gehouden.

Overal?

Nee, behalve in Wormerveer. En dat is niet in goede aarde gevallen. Volgend jaar willen ze daar weer een ‘normale’ herdenking.

Een groepje van zo’n 30 Wormerveerders hield toch om 20.00 uur hun eigen herdenking, maar met een nare bijsmaak, “te gek voor woorden” vatte een reageerder op de Facebook-pagina Wormerveer het samen. Tjalling Beets van de Wormerveerse Vermaning die bij de ‘onofficiële’ herdenking was:

“Natuurlijk was het gesprek ‘hoe heeft dit kunnen gebeuren’: geen georganiseerde herdenking in Wormerveer. Duidelijk was wel bij alle herdenkers/sters dat dit niet meer moet gebeuren.”

Beets meldde ook dat in de gesprekken snel naar de gemeente werd gewezen, “maar in alle andere dorpen werd er wel aandacht aan besteed en bij alle monumenten, dus ook in Wormerveer, lagen bloemen van de gemeente. Ik denk dus dat de gemeente hier buiten staat.”

Incidenten

Dat klopt, POV-raadslid Harrie van der Laan was gevraagd om namens de gemeente een krans in de loop van de middag bij het monument te leggen.

Dat de gemeente mede verantwoordelijk was voor het besluit werd gevoed door een bericht van Tom Tulleken, bestuurslid van het Wormerveerse 4 Mei Comité. Volgens hem zijn er in 2018 en 2019 “enkele nare incidenten” geweest. Omdat de gemeente geen politie ter beschikking stelde werd gebruik gemaakt van verkeersregelaars. Maar er was overlast “door langs scheurende bromfietskoeriers” en er ontstonden gevaarlijke situaties door passerende auto’s, éénmaal zou zelfs dreigend zijn “ingereden op een verkeersregelaar.”

Het comité ging denken “over een andere, veilige manier van herdenken” maar vanwege corona gingen de herdenkingen van 2020 en 2021 sowieso niet door. Tulleken:

“Omdat het comité géén concessies wil doen aan het waarborgen van bezoekers en omstanders is vroegtijdig, en in overleg met gemeente én het 4 en 5 Comité Zaanstad, besloten de herdenking van 4 mei 2022 een uiterst sober karakter te geven zonder publiek.”

‘Te kort dag’

Toen De Orkaan een week voor 4 mei informeerde bij Kees Klinkenberg, ook lid van het Wormerveerse 4 Mei Comité had die een andere lezing. Het comité was er vanuit gegaan dat de lockdown zou voortduren en toen op 15 februari bekend werd dat vanaf eind februari de meeste bijeenkomsten zonder beperking weer door zouden kunnen gaan, vond men het in Wormerveer ’te kort dag’ om het nog te organiseren. Klinkenberg had al een vakantie voor de eerste mei-week gepland dus kon zelf geen rol spelen.

Deze versie werd onderschreven door Sanna Munnikendam, voorzitter van het overkoepelende Zaanse 4 en 5 mei Comité, die ook van Wormerveer had begrepen dat er voor hen te weinig tijd was om het te organiseren:

“de plaatselijke comité’s zijn autonoom in hun beslissing om een viering te organiseren, wij verzamelen de informatie en delen dat op onze website.”

Veiligheid

Dat de gemeente in een vroegtijdig stadium op de hoogte was, lijkt ook op gespannen voet te staan met de werkelijke toedracht. Zaanstad heeft begin april gevraagd of enkele raadsleden een toespraak zouden willen houden omdat er niet voldoende leden van B&W beschikbaar waren. Harrie van der Laan (POV) en Flip Hoedemaeker (D66) boden zich aan om de toespraak in Krommenie en Westzaan te doen. Toen Natasja Groothuismink (ROSA) later toch in staat bleek Krommenie te doen, zou Van der Laan in Wormerveer de gemeente vertegenwoordigen. Pas eind april hoorde Van der Laan dat het alleen om bloemen leggen om 16.00 uur zou gaan, omdat de bijeenkomst ‘om veiligheidsredenen’ niet doorging.

Navraag bij Zaanstad leverde op dat het om de ‘verkeersveiligheid’ zou gaan, maar dat was geen beoordeling van de gemeente, daar was namelijk voor Wormerveer geen evenementenvergunning aangevraagd.

Tjalling Beets zegt tegen De Orkaan dat hij wil kijken hoe de Vermaning volgend jaar een rol bij de herdenking zou kunnen spelen.

Foto: bloemen bij monument Wormerveer (Facebook: 4 mei Comité Wormerveer).

Deel dit artikel:

Een reactie

  • M. de Boer

    Verkeersveiligheid wordt in 2023 nog groter probleem i.v.m. de verplichte rijrichting vanaf de Nood Zaan brug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *