Zaanbocht? Zaanboulevard?

We geven toe, we moeten niet zeuren. Het is per slot van rekening al heel wat dat het geen Amsterdamboulevard is geworden…. Maar Zaanboulevard? Bestaat het eigenlijk? De Zaanboulevard?

Volgens Marketing Zaanstad (Zaanstreek.nl) wel, en sinds 2015 is er een Twitter-account voor deze Boulevard. Op Facebook bestaat de Zaanboulevard sinds juni 2016.

De ‘boulevard’ leed een slapend bestaan. Totdat op de nieuwssite zaanstad.nieuws.nl eind april 2017 een bericht verscheen over “een stukje Zaanstad met de uitnodigende omschrijving Zaanboulevard”.

Het bericht werd in de Facebookgroep Wormerveer gedeeld, en daar was niet iedereen enthousiast. Beheerder Michel Schermer: “Ik vind de naam Zaanbocht (Zaanweg) mooi zat, ja, en geen Zaanboulevard a.u.b. Ben wel benieuwd wat de andere Wormerveerders eigenlijk vinden?”

Dat lieten die ‘andere Wormerveerders’ zich geen twee keer vragen:

“Zaanbocht moet blijven dat andere vind ik allemaal onzin”, “Zaanbocht natuurlijk! Niks aan veranderen dus”, “Zaanbocht moet Zaanbocht blijven”, “Zaanbocht en Veerdijk zijn prima uit te spreken voor toeristen, laten we het niet onnodig moeilijk maken”, “Vreselijk zaanboulevard”, “Zaanbocht graag. Ook ideale naam voor een Wormerveers pilsje”

Alleen Leon Hamming had begrip: “Tuurlijk Zaanbocht blijft – maar de aanduiding Zaanboulevard is de verzamelnaam – hiertoe behoort ook het ontwikkelgebied Wormer – Veerdijk”, volgens hem komt de benaming bij gemeente en “marketing toerisme” vandaan.

Op Zaanstreek.nl: “De winkels aan de Zaanboulevard presenteren zich onder de naam In de Zaanbocht.” en “Langs de Zaanboulevard is het niet alleen heerlijk slenteren, maar ook fijn winkelen. Dit stuk Zaanweg staat bekend om zijn kwaliteitswinkels.” Het is dus een “stuk Zaanweg”.

In het Stadsblad was de Zaanboulevard trouwens iets anders, een wandelpad:

“met gemeente Zaanstad is gewerkt aan de Zaanboulevard, een schitterend breed wandelpad dat Wormer met Wormerveer Centrum verbindt. Stichting Hotspot Wormerveer is verheugd met de komst van ‘de Zaanboulevard’.”

Wie?
Maar wie zit er achter de herdoping van de Zaanweg naar Zaanboulevard? Is het de straatnamencommissie van Zaanstad? Of heeft onze citymarketing inmiddels de broek aan als het op naamgeving aankomt? Is het een frisse wind van Ruud Vreeman? Of Stichting Hotspot Wormerveer?

Ah…
Het adres van de Facebook-pagina en het Twitteraccount is Zaanweg 120, de Saenkanter (pardon Fashionboulevard Saenkanter) van Leon Hamming.

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *