Zaandam: bloemenkraam van markt gestuurd – update

Arjan en Miranda Zuurbier, die al sinds begin april met hun bloemen voor de kapper aan de Rozengracht stonden (naast de markt), zijn vandaag op last van de gemeente weggestuurd.

De bloemen gratis weggeven mocht ook niet (Arjan: “ik had net een hele nieuwe kar vol gekocht”) en toen er niet snel genoeg verkast werd, liet de marktmeester een takelwagen komen. Die hoefde niet in actie te komen maar Zuurbier kreeg wel de rekening gepresenteerd.

UPDATE (zie zonder): volgens de marktmeester zou de ondernemer wel gewaarschuwd zijn; iets wat door Zuurbier nadrukkelijk ontkend wordt.

Nadat de markt begin april weer met alleen food terug mocht in Zaandam, verhuisden Arjan en Miranda naar de Rozengracht naast de markt waar ze voor de kapsalon van Paula Sweers neerstreken. Toen de kappers weer open mochten (11 mei), gebruikten ze ook het stukje bij het afgebrande Pancho’s.

Acht weken lang ging dat goed. Deze donderdag werd de eerste non-food weer toegestaan. Daarvoor was al een beetje aan de regeling gemorreld door ook de kraam met drogisterij-producten toe te laten. Onderling ontstond gedoe tussen de kramen omdat sommigen dus wel en anderen niet op de markt mochten. Vandaag mocht er weer alleen food.

En omdat er geklaagd was, heeft Zaanstad de marktmeester opdracht gegeven de bloemenkraam te verwijderen. Miranda Zuurbier:

“We zijn enorm geschrokken. We zijn dus 8 weken gedoogd, en zonder enige waarschuwing mag het dan de 9e keer niet meer. De week ervoor kregen we nog te horen dat het okay was.”

Volgens Arjan Zuurbier werd de sfeer ‘grimmig’ nadat de marktmeester dreigde ze weg te laten slepen:

“we hebben eerder deze week al een brief aan de gemeente geschreven en telefonisch overleg gehad. We wilden weten waar we aan toe waren. Ze hadden me ten minste kunnen bellen dat ik niet mocht, dan had ik geen nieuwe bloemen gekocht.”

UPDATE: Juliëtte Rot van DZ heeft inmiddels vragen over de zaak gesteld aan burgemeester Hamming, ze vraagt zich o.a. af waarom er niet duidelijker is gecommuniceerd over wat wel en niet op de markt is toegestaan en of er compensatie voor de ondernemers inzit.

UPDATE 2: Via Facebook en in de reacties is een reactie binnengekomen van Peter van Haasen (raadslid PVV) waarin gesteld werd dat de constructie om vanuit de kapsalon te verkopen werd gedoogd door de marktmeester. Volgens de marktmeester ontstond een dilemma toen de kapsalons weer open gingen. (Orkaan: die gingen op 11 mei open, sindsdien is dus ook op 16 en 23 mei de verkoop gedoogd).

Vorige week werd één non-food kraam toegestaan op de markt, een kraam die (o.a.) mondkapjes en desinfecterende gel verkocht. De bloemenboer heeft een klacht ingediend vanwege deze kraam. Daardoor zou de gemeente erachter zijn gekomen dat hij 8 weken illegaal bloemen heeft verkocht op de stoep van de kapsalon. Er is toen een brief naar de bloemenboer gestuurd dat hij deze zaterdag niet welkom was op die locatie. (Dat laatste wordt dus ontkend door de ondernemer.)

De marktmeester zou hen vervolgens gesommeerd hebben weg te gaan, toen dat geweigerd werd, is een sleepauto gebeld. Dat wegslepen was niet nodig, maar de rekening van de voorrijkosten werd wel gepresenteerd.

UPDATE 3: Arjan Zuurbier ontkent met klem dat hij een brief van de gemeente heeft gehad waarin hem verboden werd om vandaag op de markt te staan: “Anders zou ik daar niet met een auto met bloemen gaan staan, zal wel heel dom zijn.”

arjan bloemen mark bas sommeijer 2

arjan bloemen mark bas sommeijer

Foto’s Bas Sommeijer

Deel dit artikel:

33 reacties

 • Egberdina smit

  Tjonge tjonge wat een onzin weer dit ik zou nu de schade claimen via de rechtbank.. Ze horen het je eerder op papier te melden dat het niet meer van toepassing is die plek..

 • Erik Schaap

  Ik ben wel benieuwd naar de reactie van de gemeente/marktmeester. Dit is een wat eenzijdig berichtje.

  • De Orkaan

   Goeie tip! Misschien ook idee hoe zaterdagmiddag in contact te komen met de gemeentelijke organisatie? Of hadden we moeten wachten tot dinsdag met publiceren?

   • Erik Schaap

    De meeste redacties hebben wel een telefoonnummer van (een van) de communicatieambtenaren in hun werkgebied. Die reageren over het algemeen ook buiten werktijd. En mocht dat toch niet lukken, zo leerde ik op de School voor de Journalistiek van Piet Bakker, dan voeg je aan het bericht een zin toe: “De gemeente was niet bereikbaar voor commentaar.”

    • De Orkaan

     Uiteraard is communicatiemedewerker gevraagd. Die geeft trouwens bij dit soort gedetailleerde vragen nooit meteen antwoord maar moet dat bij de ambtelijke organisatie checken. Wij verwachten voor dinsdag geen antwoord.

     • Sebastiaan Hoek

      Geen vraag voorbij zien of horen komen Piet…

     • De Orkaan

      De vraag is naar de woordvoerder van wethouder Krieger (markten) gestuurd.

     • Joop Wals

      Dagblad Zaanstreek geeft wel wederhoor. Verschil moet er zijn…

     • Sebastiaan Hoek

      Dat is inderdaad de plek. Dank voor de moeite. Ik had waarschijnlijk een vergelijkbaar antwoord gegeven al mevrouw Schenk. Goed weekend nog.

     • De Orkaan

      Wilemien ‘copy/paste’ Schenkeveld heeft in Dagblad Zaanstreek n.a.v. artikel in De Orkaan (zonder bronvermelding uiteraard, verschil moet er zijn) 5 uur later ook een stukje getikt waarin dezelfde informatie staat: niet 10 mei is probleem ontstaan maar pas nadat er 2 weken kennelijk onterecht gedoogd is en in de tussentijd wel een andere non-foodkraam op de markt werd toegelaten.

     • Willemien Schenkeveld

      Beste Orkaan,
      ik lees nu pas jullie zure opmerking over Willemien ‘copy paste’ Schenkeveld. Die is onterecht: wij kregen ’s ochtends een tip dat dit aan de hand was en ik heb niets van jullie overgeschreven. Dus graag niet zo snel onterechte beschuldigingen uiten.

 • Ruud Verhallen

  Ach ja, de gemeente weer in de bocht…Is er eigenlijk iets wat wel goed functioneert in de gemeente Zaanstad???? Overijverige BOA.s niet meegerekend…

 • John Marsh

  Wat een kleingeestig gebaar ….om misselijk van te worden

 • A. te Nooye Leijne

  Hopla, naar de Penningweg ermee en bij de Sweet-drive-in gaan staan. Komt hij nog van die bloemen af.

  En die marktmeester moet maar heel trots op zichzelf gaan zitten zijn dit weekend…

 • Jaap Meeuwsen

  Duidelijk communiceren vanuit de overheid is niet het probleem in zaanstad alleen maar op het moment in heel Nederland.
  Zie ook de nog steeds onduidelijke instructies voor de horeca als ze die al gekregen hebben tenminste.
  De verschillende overheden geraken duidelijk van ’t padje zo langzamerhand.
  Ieder doet maar wat maar van een eenvormig beleid is geen sprake meer.
  Wordt tijd dat ze eens op het matje geroepen worden om zich te verantwoorden voor dit rare onprofessionele gedrag.
  Moeten we dit soort instanties nou nog vertrouwen ? Nee dus.

  • A. te Nooye Leijne

   Volgend jaar mag iedereen aan het zittend opperbestuur laten zien dat ze het er niet mee eens zijn.
   Wellicht dat deze gemeenteraad dan misschien gaat begrijpen dat ze de bewoners centraal moeten zetten en niet de vele ingewikkelde regels van het moloch EU en het grote geld.

   Ik heb daar overigens geen vertrouwen in gezien de tussentijdse cijfers van bijvoorbeeld de VVD en GL.

 • Dit heeft niets met covid-19 te maken maar alleen met misselijk makende machtsmensjes die denken dat ze de wetgeving ter plaatse kunnen maken en breken.

 • Rina Schenk

  Ik heb vanmorgen contact gehad met wethouder Krieger hierover en Miranda gesproken. Er zijn 8 weken binnen in de kapsalon bloemen verkocht. Dat mag. Nu de kapsalon weer open is kan dat niet meer. En is de ondernemer uitgeweken naar het trottoir en tuin. En helaas mag dat dus niet. Op woensdag en donderdag lukt het wel om ook de non food kramen een plek te geven volgens de Coronaregels. Op de zaterdag zijn er zoveel marktmensen die er altijd staan dat het nu nog niet lukt. Er wordt gezocht naar een oplossing.

 • Peter van Haasen

  Ik heb met de marktmeester gesproken en die verteld een heel ander verhaal.
  Omdat er geen non-food meer op de markt verkocht mocht worden had de bloemenboer een constructie bedacht om vanuit de kapsalon, die gesloten was vanwege corona bloemen te verkopen, deze verkoop buiten de markt werd gedoogd door de marktmeester. Acht weken lang, maar toen vorige week de kapsalons weer open gingen zaten ze al met een dilemma ” Wat moeten we nu?”
  Vorige week heeft de markt één non-food kraam toegestaan op de markt, dat was een kraam die mondkapjes en desinfecterende gel verkocht. De bloemenboer heeft maandag daartegen een klacht ingediend bij de Gemeente, deze klacht is bij de juridische afdeling van Zaanstad terecht gekomen.
  Door deze klacht zijn ze er dus achter gekomen dat de bloemenboer 8 weken illegaal bloemen heeft verkocht op de stoep van de kapsalon. Er is toen een brief naar de bloemenboer gestuurd dat hij dat niet mocht en dat hij dus deze zaterdag niet welkom was op die locatie.
  Dus door zelf te gaan klagen over de mondkapjes-kraam heeft hij zichzelf in de vingers gesneden.
  Hij heeft zich daar niet gaan gehouden en is vanmorgen gewoon voor de kapsalon gaan staan, waarna de Marktmeester hen gesommeerd heeft weg te gaan, toen hij dat weigerde is een sleepauto gebeld om hen weg te slepen. Dat wegslepen was gelukkig niet nodig, maar de man werd wel getrakteerd op een rekening van de voorrijkosten.

  • De Orkaan

   @Rina
   Die kapper is vanaf 11 mei open, dus ook op zaterdag 23 en 30 mei is ‘gedoogd’. Er is overigens vanaf de eerste dag op de stoep verkocht. Het probleem doet zich alleen op zaterdag voor omdat de bloemen niet op donderdag staan.

   @Peter
   We hebben het verwerkt in de update (zie boven). Onduidelijk blijft waarom ook op 16 en 23 mei is gedoogd, en waarom er een non-food-kraam (met allerlei drogisterijproducten) werd toegestaan. Cruciaal is of de ondernemer nu wel of niet een brief heeft gehad waarin het staan hem vandaag is verboden. We hebben een aanvullende vraag daarover aan de wethouder gesteld.

  • Jaap Meeuwsen

   Tjonge jonge Peter, de juridische afdeling van Zaanstad zelfs, is me ook wel een halsmisdrijf zeg.
   Mag deze afdeling ook wel eens gaan kijken of alle door Zaanstad genomen maatregelen wel rechtsgeldig zijn, fietspad Zaanse Schans, checkgesprek horeca enz.

 • Jaap Meeuwsen

  Nou, Rina, we schuiven het maar weer op corona zoals alle gekke regeltjes op dit moment, ze denken nu dat alles maar kan in naam van corona.
  Er wordt gezocht naar een oplossing ? Even goed gaan zoeken dan maar. Zielige vertoning van Zaanstad ( alweer ).
  Regeltjes, regeltjes, en het nog gek vinden dat de bevolking de regeltjes aan zijn laars gaat lappen.

 • Lex Siegers

  Laat die man toch gewoon zijn centen verdienen. Denk men nou echt dat hij naar de veiling gaat om bloemen in te kopen, wetende dat hij in overtreding is?! Buiten dat geeft hij ook nog een beetje sfeer om voor het verbrande pand te gaan staan. Geeft een verfrissend aangezicht.

 • Frank Peter

  Zaanstad kent maar één wet ; de wet van Murphy. Er gaat bijzonder weinig in één keer goed…

 • Erhan Atalay

  Dus eigenlijk in feite. Gedoogd of niet het mag niet. Punt. Jij bent ondernemer je krijgt regels voorgeschoteld die handhaaf je dan. Wat moet je dan… Tjah er zijn nog vele met je als ondernemer. Door deze corona situatie.. Maar aan de marktmeester de controleur heeft het verprutst door het te dogen.

 • Peter van Haasen

  Ik las de online reacties over deze situatie en las een eenzijdig verhaal, dus heb ik na de markt een bezoekje aan de marktmeester gebracht en zijn kant van het verhaal gevraagd.
  Deze heb ik in mijn reactie opgeschreven, gewoon objectief.
  Mijn mening is in deze niet zo van belang, maar ik geef toe dat ik de eerste keer dat ik de bloemenboer voor de kapsalon zag staan ook even met mijn ogen stond te knipperen, zo van ‘mag dat’
  Er worden een stuk of twintig non-food kramen geweerd van de markt, stel je voor dat één vanaf het terras van de mailcompany sokken zou gaan verkopen.
  En de andere voor de bioscoop, stofzuigeronderdelen enz. enz.
  Ik denk daar het mijne van.
  Maar ik gun iedereen in deze moeilijke tijd zijn boterham en zal altijd opkomen voor iedere ondernemer en zal daar niet over zeuren.
  Maar ik vroeg mij wel af wat er zou gebeuren als de kapsalons weer open gingen, nou we hebben het gezien.
  Nu ontkend de bloemenboer dat hij een brief heeft gekregen van de Gemeente Zaanstad, ik zou wel willen weten of hij zelf een brief heeft gestuurd om te klagen over de kraam met drogisterijartikelen (mondkapjes en desinfecterende handgel) die vorige week zaterdag op de markt heeft gestaan.
  Heeft hij zijn eigen glazen ingegooid?

 • Ria Gijssen

  Gedoogd of niet, hij heeft al die weken mazzel gehad. Hij heeft geen vergunning om op die plaats te staan! Een slecht verliezer. De bloemenhandelaar heeft zich boven de andere non food marktkooplui verheven. Dat komt nu ten val.

  • Jaap Meeuwsen

   Nou nou, Ria, verheven taal zeg om zoiets kleins.
   Motto van een mug een olifant maken.
   Het is een rare tijd met rare maatregelen dus is het handig ook eens af en toe een oogje dicht te knijpen om het ook nog een beetje leefbaar en gezellig te houden. Het staat er volgende week echt niet vol met bloemenboeren hoor.
   Oh, en wat dan nog ?

   • Erhan Atalay

    Ja maar Jaap dat oogje dichtknijpen doet het hem. Dat moet dus niet. Had vanaf het begin al geweerd moeten worden. Ben zelf ook ondernemer. Maar een goede ondernemer begint al met reserve. Je houd rekening met nadelen. Dit is er zo een.

 • Bas Sommeijer

  Het probleem is dat de huidige opzet van de markt geen ruimte biedt voor alle kramen.
  Nou hebben we een lege Rozenhof die ruimtes niet volkrijgt. Kunnen we niet tijdelijk op zaterdag wat marktkramen daarin zetten?
  Het is het verlengde van de markt, maar geen marktgebied.
  De Rozenhof wordt weer levendig, ruimte genoeg voor iedereen.
  Ok er moet veel geregeld worden maar het is het proberen waard toch?

 • D Brand

  Kom op jongens. Ga het weer eens een beetje variëren. 3 visboeren 2 kippenboeren, 3 groenteboeren.
  Waardeloze markt op deze manier..

 • J. van Dijk

  Toen alle non-food op de markt verboden werd, verbaasde het mij dat er bloemen werden verkocht voor de kapsalon. En mijn eerste gedachte was dan ook, sinds wanneer eten we bloemen….

  Wat mij nog meer verbaasde was dat het daardoor onmogelijk werd om met goed fatsoen 1.50m afstand te houden, de stoep stond immers vol met bloemen en zij die bloemen wilden kopen stonden op de weg te wachten. Alle mensen die lopend of fietsend naar de markt kwamen, kwamen hierdoor in een smalle trechter terecht. Met rechts de geparkeerde auto’s en links de bloemenkraam.

  Dit kan de marktmeester toch niet ontgaan zijn, om die reden heb ik de markt op de zaterdagen gemeden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *